Mit rontottam el a tápozásban?
Szóval mindenhol olvasni hogy a tápanyagok aránya milyen fontos. De mihez kell ezt viszonyítani?
Mondjuk a foszfátra azt mondják az optimális 0,5-2mg/l. Nitrát 5-30 mg/l. Kálium: 5-30mg/l
Melyik tápozással vagyok közelebb az igazsághoz?
1: Adott mondjuk egy 25 körüli nitrát szint, ez legyen fix.
Annyi foszfátot adok, amennyit a növények felhasználnak, ha elég 0,5-0,6 mg/l nekik akkor annyit, nem emelem meg 2mg/l-re. Káliumot is annyit adok amennyit elhasználnak, de még nem kevés. Ha elég nekik a 5-10mg/l akkor annyit, nem emelem meg 25mg/l-re.
2: Van itt is a fix 25mg/l nitrát.
A Káliumot próbálom 20-25 mg/l körül tartani, mindegy mennyit használnak a növények.
A foszfátot 2mg/l körül tartom, mindegy mennyit használnak.
Szóval ezt a kettes verziót sem a kisujjamból szoptam, valahol olvastam hogy a Káliumnak-nitrátnak nagyjából ugyanannyinak kell lennie, a foszfátnak meg adott arányban kell igazodnia kb. De teljesen homályban vagyok már, valaki világosítson fel please.
Amit itt leírtál az némileg hasonlít az EI az az Estimative Index nevű tápozásra, ennek lényege, hogy naponta bőségesen tápozunk, majd a hét utolsó napján nagymértékű 30-50%-os vízcserét csinálunk.
Ez a szint Tom Bar ajánlása szerint aki kifejlesztette ezt a módszert macro esetén az alábbi:
Nitrát: 5-30mg/liter
Foszfát:1-3mg/liter
Kálium:10-30mg/liter
Én még vasat szoktam mérni, az 0,2-0,5mg/liter.
Ezek vízcsere utáni és előtti értékek és High-Tech, az az CO2-vel pörgetett akváriumra vonatkoznak.
Feltételezem low vonalon gondolkodsz, különben ott lenne az EI.
NPK viszonylatban 10:1:10 az elméleti optimum, ezt a ppm értékekkel fel is vázoltad, ezek ugye a vízcsere előtt mért értékekre vonatkoznak. Növénytársításoktól függően ez borulhat, adott esetben az egyik faj teljesen elnyom egy másikat, hiába tűnnek jónak az arányok, a nitrát/kálium eltűnik a vízből, de nem megfelelően elosztva.
A nitrát az alapvetés, jól írtad. A káliumot nitráthoz kéne passzintani, vagy NO3teszt, vagy szemre kísérletezel káliumos mikrotáppal emelve a gyári adagot lassanként amíg nem látsz változást a fejlődésben. Utóbbi esetben a szennyezést neked kell megsaccolni, a fauna (már ha van) függvényében. Tapasztalatok szerint általában igen az N és a K együtt kéne mozogjanak, de a K lehet több is, mivel antagonista hatása gyengébb a másik két makronál. Ahogy a 20:1-es vagy magasabb N:P arány sem ritka és működik, low vonalon a 10 ppm NO3 szint már kiválónak számít, nem kell feljebb menni. A foszfáton el lehet csúszni, az maradjon a nitrát tizedénél. Ha túl sok fel nem használt makro lötyög a vízben az közepes fényerő felett egyrészt nettó algakockázat, másrészt cumi a vízcserékkel mivel azok arányosan sűrűsödnek. Fontos, hogy mennyit vesznek fel (mivel low és nem high tech), így látnod kell a napi gyarapodást, ha balanszra törekszel N:K arányban jó eséllyel nem nyúlsz mellé, de a fajtársítások, a talaj, csapvíz, mikro hiány (vagy éppen vas többlet), vízcserék sűrűsége és mennyisége félrevihetik a dolgot. Ha az utóbb felsoroltak klappolnak akkor egy gyártó mikro-makro párosával érdemes próbálkozni, bízva a gyári arányokban.
Low vonal = kísérletezés sok változóval, ha mindezt kemény vízben próbálod akkor türelem a négyzeten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!