Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Aljzatnak, milyen agyag?

Aljzatnak, milyen agyag?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Végzős geológus hallgató vagyok, de hobbim az akvarisztika is. Van egy 110 literes akváriumkom, eddig zömmel olyan növényeket ültettem bele, amelyek levélen keresztül vagy levélen keresztül is képesek felvenni a tápanyagokat. Nagyjából 3 hete vásároltam egy csomó fonalas csetkákát. A sima kavicsos aljzatban szépen fejlődik már kb 15 centiméteres sugarú körben látom kibújva az indáit a kavicsok közül(ültetéskor tettem mellé egy tőzeg alapú tábtablettát is), de olvastam, hogy az agyagos aljzatot kedveli és jobban fejlődhetne abban. Nem különösebben szeretném megbolygatni az akváriumot, mert az agyag fizikai tulajdonságaiból úgy gondolom, hogy az akvárium újraindítása nélkül kiváltképp nehéz volna az aljaztba juttatni. Azonban megfogalmazódott bennem a kérdés a későbbiekre való tekintettel, hogy milyen összetételű és tulajdonságú agyagokat használnak téptalajokban. Gondolok itt ásványos összetételre vagy pl hogy zsírozs vagy sovány agyag ilyesmik. A válaszokat előre is köszi! ;)

2017. dec. 22. 18:02
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha jól tudom az agyagos talajok, és itt most az általános talajra gondolok, és nem az alá való táptalajra, szóval ezek valamilyen vulkanikus kőzetből vannak, illetve a JBL mandoja meg égetett agyag szemcse. Valamilyen szinten savasítják a vizet, mert lehúzzák a pH-t

Táptalajt meg magad is tudsz készíteni,

[link]

A növényes akvarisztika elterjedésével rátukmálják az emberekre ezeket az agyagos talajokat. Csak sajnos ez még mindig inkább a tehetősebbek hobbija, mivel ezek a talajoknak, pláne az ADA termékeinek ára igencsak húzós. ráadásul amit nem reklámoznak, hogy ezek a talajok, a víz alatt lassan porladnak, szóval nem örökéletűek.

Személy szerint azt gondolom, hogy apró kavicsos aljzattal is lehet szép növényes akváriumot csinálni, lényeg, hogy meglegyen a megfelelő aljzatvastagság és olyan 2-3mm-es szemcseméret amiben a növények gyökerei szépen tudnak nőni, és megkapaszkodni. Ez alá meg persze kell a táptalaj, ami általában 8-10 hónap alatt kimerül, és észrevehetően kezd romlani az akvárium állapota, ekkor vagy elkezdesz tápgolyókat dugdosni az aljzatban, vagy szétbontod az egészet és újraépíted, megint belepumpálva egy csomó pénzt. Nekem Fresshnapf-ban vásárolt kavics aljzatom van, ami kellően nehéz, hogy akár talajlakó halakat is tartsak, viszont nagyon szép parvula mini gyepszőnyeget neveltem benne. Gyökértápozást pedig úgy oldottam meg, hogy van egy sűrűn kilyukasztott csőkígyó az aljzat alatt amin keresztül ki tudom onnan szívni a vizet, ezáltal pedig felülről le tud jutni a gyökerekhez a tápban dús víz.

2017. dec. 26. 11:30
 2/2 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm a segítséget, ha jól értem, akkor te is úgy gondolod, hogy fölösleges a táptalaj használata így hobbi szinten? Sokaktol hallottam már és én is így vélekedtem, de azért érdeklődtem! Viszont a te megoldásodat eleggé jónak gondolom. Azt szeretném ezzel kapcsolatban kérdezni, hogy az áramlás folyamatos nálad pl egy szűrőn keresztül vagy mondjuk csak vízcserék alkalmával azon keresztül szívod le a vizet? Én folyami homokos kavicsból rostáltam magamnak az aljzatot 1 és 4 millimeter közti szemcse frakciót meghagyva azt hiszem ez nem sokban tér el a te aljzatodtól, valamint egy kisebb részen 0,1 milliméteres homokot használok (hogy a páncélosharcsáim kedvébe járjak) mondjuk ez lényegtelen, mert abban úgysincsenek növények ültetve. És ezt a lyuggatott csőkígyót közvetlen az akvárium üvegére helyezted vagy egy kis kavicsot szórtál alá előbb?
2017. dec. 26. 11:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!