Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi számít akváriumnak?

Mi számít akváriumnak?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom, hogy 30 liter alatt nem lehet gerinces élőlényt tartani. Ha csinálok egy 20 x 20x 75 - ös tárolót, betartotram a törvényt, de mire megy vele szerencsétlen állat. Mit szólnátok ha átírná valaki ezt, a következő képpen.

Akvárium az, ami minimum 30 literes, legalább 2 oldala átlátszó, mélysége minimum 28cm, magassága,ha a benne tartott állat 0-5 cm minimum 32cm, 5-10 cm között minimum 35cm, 10-15 között minimum 38cm, hossza pedig a benne elhelyezésre kerülő legnagyobb hal felnőtt méretének minimum 8szorosa. Kis testű halaknál 20 23 liter jönne ki, itt a 30 liter lenne mérvadó. 6 centisnél 28x35x64 vagyis kb 63 liter. 12 centis halnál 28x38x96 azaz 102 liter. Jó lenne ez így?

2017. dec. 12. 16:01
 1/10 A kérdező kommentje:
a 6 centi az 8. mert 8x8=64
2017. dec. 12. 16:33
 2/10 anonim ***** válasza:
Azt írtad h a benne tartott állat hossza, és sztem abba a garnélák, csigák is beletartoznak, sőt az egysejtűek is....
2017. dec. 12. 16:49
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez azonnal megbukott javaslat.

Tényleg nem lehet egyszerűbben leírni, a 10 literes akvárium is akvárium, a felhasználás módja a nem mindegy. A kicsi akváriumokra nagy szükség van, nincs olyan akvarista akinek ne lenne otthon legalább egy.

Az akvárium mérete, mindig a tartott állat igényeihez kell, hogy igazodjon. Ha csak az ismertebb halakat nézzük, és a te táblázatodat, a neonhalat ( 3cm)betennéd egy 32 cm-es úszóterű medencébe, a 80 cm helyett. A mollik, xifók 100 litertől tarthatóak, a kis 10 cm-ükkel.

Szerintem, nem az akváriumot kell átdefiniálni, hanem utána olvasni a halak igényeinek. Minden le van írva, aki leírta nem a hasára ütött, hogy márpedig ez a jó. Minden információnak megvan a tudományos háttere.

2017. dec. 12. 17:12
 4/10 anonim ***** válasza:

Teljesen fölöslegesnek és életképtelennek tartom ezt az irányt..

A 30 litert is alig lehet elmagyarázni, meg rávenni a sok parasztot, hogy legalább annyi legyen, és hogy miért.

Pedig ez aztán tök egyszerű.

Ilyen szám tengert senki nem venne komolyan (egyébként meg nem is jó!!!)

de még ha jó is lenne, ez egy agyonszabályozott túlmagyarázott, nem életszerű, abszolút betarthatatlan törvény lenne.

Egy olyan, ami sokkal speciálisabban az akvarisztikára támaszkodik, márpedig akvarisztikára támaszkodni nem a törvényhozóknak kéne, hanem az akvaristáknak!

Törvényileg nem lehet szabályozni ennyire az állattartást, mert az már nevetségesbe megy át, ezeket a dolgokat nem a törvények miatt kéne betartani, hanem az állatszeretet miatt.

Pl olyan, mit ha törvénybe lenne foglalva, hogy kutyatartásnál marmagasságtól, fajtajellegtől függően napi hány kilométert kell sétáltatni, minimum hány km/h sebességgel, ha munkakutyája van valakinek milyen extra feladatokkal fárassza le fizikailag, és pszichésen, ha rövidszőrű, x kg alatt y foknál hidegebben nem tartható, stb stb.

Mint a dedóban a hülyegyerekeknek.

Ez életképtelen.

Nem azt kéne megtanítani , dátum, meg óra perc szerint, mikor milyen decibellel fingott 8. henrik, meg '82-ben Chilében hány tonna bauxitot bányásztak ki!

Hanem hogy hogy p-námba kell normálisan tartani egy kutyát, macskát, hörcsögöt, aranyhalat!

3 hónapot jelentene a tantervben, ami olyan szintű változást, élet minőségbeli emelkedést, felnőttebb (a szó legnemesebb értelmében) felelősebb szemléletet, életre való rálátást, és kollektív fejlődést jelentene 1-2 generáció alatt az országnak, mint semmi más!!!

És ezt bármikor bárkinek bebizonyítom, hogy 3 hónap alatt egyetlen tárgyban sem kapnak annyit a gyerekek, amit használni tudnának az életben, mint ha ezt a tudást megszereznék!

Nem törvényeket kéne írogatni (persze a maga helyén az is rendben van)

mert a suttyó sötét paraszt pont leszarja.

Nem kellene, hogy ennyi sötét suttyó paraszt legyen! Akkor javulna alapjaiban a helyzet!

2017. dec. 12. 18:24
 5/10 anonim ***** válasza:

Pont nemrég volt itt egy előember, aki megmagyarázta, hogy neki mindent lehet, mert nem Mo-on él, így nem vonatkoznak rá a törvények.

Nem értette meg a pont agyú, hogy nem a törvény miatt kell bizonyos minimumokat betartani, hanem a törvény azért született, mert anélkül a minimum nélkül mindenképpen állatkínzásba megy át a dolog.

Akkor szerinted aki magasról szarik az állatok életben maradásához szükséges minimumra is, az mennyire szarik a törvény szövegére?

2017. dec. 12. 18:28
 6/10 A kérdező kommentje:

jó,jó, tudom hogy elvetélt ötlet, mert ki ellenőrzi. senki.

csak engem is baromira zavar az a beleszrok és kész. sok idióta úgy van vele, egy halnak mi is kell? víz. fog egy befőttes-üveget, az telemeri és bele a hal. vízben van, vagy nem??? hogy lehet 15 literes pocsolyát akváriumnak nevezni???

én inkább erre gondoltam, mert az akvárium sztem más. több. rajtam múlna még igazolást is kérnék attól aki halat vesz. hova teszed öcsém?? cápamárna 54 literbe, mert olyan cuki??na aztán a halasok? ki kérdezne rá? senki, vidd és fizess. holnapután jöhetsz másikért, van még.

csak egyszer fordulna meg a világ, és az állatok zárnák be azokat akik ő értük felelnek!! na kidühöngtem magam. ma voltam életemben először halas boltba, a sziámi harcoshalat a gyerek magyarázta el nekem - hogy az nem gumihal. én azt hittem, olyan kicsi üvegben volt. no komment

2017. dec. 12. 19:17
 7/10 anonim ***** válasza:

A legnagyobb probléma a tudatlanság... az utána olvasás hiánya. Bennem akkor megy fel a pumpa, amikor értetlenkednek, hogy miért gyártanak 10-20 literes akváriumot, ha nem tarthat benne halat, vagy a másik a betta kínzókamra, ami végképp nem sorolható akvárium kategóriába.

Sajnos ez az állapot nem csak a haltartásra igaz, hanem bármilyen másik állatra. Visznek hörcsögöt párban 20 literes akváriumba, tengerimalacot egyedül, patkányt, nyulat olyan ketrecbe amiben megfordulni sem tud. De még a kutya, macska tartás sem megy sokaknak. A teknősök kínzását pedig mesterfokon gyakorolják.

Sajnos ez a jellemző, ameddig az emberek mentalitása nem változik, az állattartás sem fog.

2017. dec. 12. 20:00
 8/10 A kérdező kommentje:
azért köszönöm, látom nem vagyok egyedül. nem csak itt, más témában is olvasgatom az oldalt, és igen, néha ledobja az agyam az ékszíjat. pásztorkutya panelbe, és azon agonizál miért nem bír parancsolni a kutyájának. na szóval ez még mindig a balkán. pont mint a politika.
2017. dec. 12. 20:10
 9/10 anonim ***** válasza:
ki ellenőrzi? hát te bmeg... nincs lelkiismereted, h állatkínzó vagy/ lennél?
2017. dec. 13. 10:03
 10/10 Salx Narval ***** válasza:
A halak de amúgy a kisebb emlősök és hüllők, madarak sajnos másra nem igen számíthatnak csak a gazdájuk, nevelőjük erkölcsi kötelességtudatára. Sajnos az állat szeretete önmagában kevés a helyes tartásukhoz ha nem párosul a tartásukhoz szükséges ismeretekkel. Az akvarisztika nem a halak tartásáról szól, hanem a felelős nevelésükről és gondozásukról, ehhez viszont ismeretek is kellenek az állatok szeretetén túl. Gyakori kérdés itt az oldalon: " Mit tegyek, hogy a lehető legjobb legyen a halamnak, nem akarom, hogy szenvedjen?" De már ott vannak a halak az akváriumban, néha még a nevét sem tudják nem, hogy az igényeiket. Hát, sovány vigasz az állatoknak, ha szeretik őket de élettelen körülmények között tartják. Erkölcsi nevelést a családunktól és az iskolánktól kellene kapnunk ha ez hiányzik mondhatunk mi bármit és a törvényt is b-hatjuk.
2017. dec. 14. 03:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!