Többször csináltam kisebb tőkedarabbal, hogy 6-8 szor kifőztem egymás után. Negyedórát rotyogott, végén már nem festette a vízet és lent is maradt. Másnap ment akvába. Most egy nagyobb darabbal próbálkozom, de nincs olyan lábasom amiben elférne. Az a kérdés, áztatásnál is elveszti a színét? Illetve, mennyi ideig ázzon. Köszi ha szentelsz rám pár percet.
2017. dec. 10. 16:15
1/8 anonim válasza:
Én nyáron az esővízgyűjtőben köveket kötöztem a nagy tőkékre hogy víz alatt maradjanak és otthagytam őket vagy egy hónapot ázni. Elvileg elég 2-3 hét is, cserélni kell rajta a vizet, nálam ez az esővízgyűjtőben ment magától mert amit leengedtünk locsoláshoz azt az eső újratöltötte.
Amikor kivettem őket onnan leforráztam őket hogy fertőtlenítsem és úgy raktam az akváriumba.
2017. dec. 10. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
Áztatással is elveszti a színét, csak lassabba, meg minél nagyobb annál lassabban.
Mondjuk én fordítva gondolkozom, alapból a színezés és a csersav miatt rakok ilyeneket az aksiba, úgyhogy jobban zavar, ha már nem színez, mint ha igen, csak a példa kedvéért van pl egy 8 kiló körüli mangrovém, természetesen nem főztem, azzal amúgy is erősen roncsolódnak a rostok, és hamarabb elkezd szétkorhadni, na szóval hogy a végére érjek, az olyan 1,5-2 évig színezett.
2017. dec. 10. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 A kérdező kommentje:
Forralás a fertőtlenítést is megoldotta, ha csak simán áztatom 1-2 hétig, kell a vízbe valami? Hyperol, neomagnol? Attól félek ezek a vegyszerek beleáznak az akváriumba, annak meg nem biztos hogy örülnék.
2017. dec. 10. 17:33
4/8 anonim válasza:
Semmi nem kell.
2017. dec. 10. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
5/8 A kérdező kommentje:
ok. már ázik. a többit meglátjuk. köszönöm
2017. dec. 10. 19:36
6/8 Salx Narval válasza:
Ne felejtsd el lekaparni a kérgét sem ha már fellazult kicsit mert különben az akváriumban fog lehámlani róla. A főzésnek én sem vagyok a híve, jobbnak tartom a hosszú szárítást és áztatást. Ha gyorsítani akarod citromsavas vízben áztasd, ha fertőtleníteni akkor csersavporosban, ez utóbbi a fa állagán is sokat javít és szép érett színt ad a fának. Ha teheted ne tőkét hanem gyökeret használj, sokkal időállóbb.
2017. dec. 11. 03:08
Hasznos számodra ez a válasz?
7/8 A kérdező kommentje:
Lekapargattam, ledrótkeféztem, ez egy kb 30 éves, 4 éve kiszáradt szőlő, legalsó elfektetett szára. Kemény, tömör, mintha fa lenne. Remélem a halaknak is tetszeni fog.
2017. dec. 11. 13:39
8/8 Salx Narval válasza:
Biztosan jó lesz csak ne főzd szét, bőven elég forróvízbe tenni és hagyd lassan kihűlni. Én amondó vagyok ha ennyi ideig száradt azt a kis időt szánd az áztatásra, hogy hosszú évekig szép legyen, ne siettesd főzéssel.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!