Senyvednek a növények, mit tegyek?
Pár hónapja "örököltem" egy leamortizált aksit. Kezdőként először a halakkal foglalkoztam, nagyjából rendben van már ilyen téren, rendszeresek a részleges vízcserék, vettem indikátort, a halak szempontjából tök jók az értékek (ammóniát, nitritet nézek rendszeresen, vizcsere előtt és után is). Mértékkel etetek, kiszínesedtek a halak, virgoncak, szerintem jól vannak.
Most a növényzeten van a sor. Fodroslevelű vízikalász van, kavicsos talajban kapaszkodik, és nem valami szép. Világosodik a levele, szépen nő, az igaz, vannak friss hajtások is, de nem a levelek keskenyek, vékonyak. Alga van, tűrhető, bár lehetne kevesebb. Egy hónapja kb. vettem fénycsöveket, azok mennek 10 órát nappal, de alapvetően elég sok a term. fény is, gondolkodom az áthelyezésen, de 200l plusz cuccot mozgatni nem egyszerű.
Méréskor a széndioxid és a nitrát szinte mindig nem extrém módon, de kevesebb a kelleténél - nincs sok halam, a nitrát tehát ennyi, és kész, nem? mit tehetnék? Öntöttem bele SERA Florenát többször is, de változást nem látok.
Két guri, két kis sügér és két anci van.
2 db 30 W-os T8-as fénycső 6500K
Kb 200 l-es az akvárium
Kösz, h. segítesz!
Adhatsz egy esélyt, hogy dugsz a talajba gyökértablettákat, pl jbl, vagy sera flore plus , sőt, tesztnek akár egy panzi aquaplant is jó lehet, az nem nagy befektetés.
Adj időt a gyökértápnak, nézd meg milyenek úgy az új hajtások, (hát igen, az akvarisztika türelemre tanít) ha jó, akkor jó, ha nem, akkor ennyi.
Ehhez a növényhez kicsit kevéske a fény. Ha csak 1-2 ilyen növény van, egyszerűbb a növényzetet lecserélni, mint a fényerőt fejleszteni.
Illetve h. vízikehely!
Hogy egyértelmű legyen az elnevezés, utóbbi egy cryptocoryne faj, amik között elég sok az alacsony fényigényű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!