Meddig kell kezelni a darakórt?
Egy hete kezelem az akváriumi lakókat JBL Punktol Plus 125-tel. A használati utasítás azt írja hogy minden második nap kapjanak kezelést 15 napon keresztül, vagyis 8 alkalommal kapjanak 100 liter vízhez 10ml-t (6mg malachitzöld-oxalát, 8mg metil-tioninium-klorid). 30 fokon van a víz hőmérséklete. Minden kezelés előtt 50% os vízcserét csinálok. Ma kapták meg a 4. adagot. Pöttyöket már a 3. napon, 2. kezelés után, nem lehetett látni.
Az akváriumban vannak csigák és rákok is. Egyenlőre nem okozott látható kárt a kezelésük. De félek minden újabb adag beöntésénél.
Folytassam a kezelést a 15. napig? Már levehetem a hőfokot 25 Celsiusra? (Arany halak is vannak az akváriumban)
Nem kockáztatnék, én csinálnám még a kezelést, az viszont szemen ütött hogy mit keresnek aranyhalak meleg vizet kedvelő halakkal? Már meg is van a darakór kiváltó oka, szerintem nagyon rossz társítás van az akváriumban, és ki tudja még mi bajok is vannak.
A darakór a rossz körülmények miatt jelentkezik, hiába kezeled ki most ha nem változtatod meg a kiváltó okot nagyon hamar vissza fog térni. Érdemes lenne leírnod az akvárium összes adatát és hogy kik lakják, biztos tudunk segíteni.
Ilyesmi hatóanyaggal fele kezelési idő is elég szokott lenni, vagy 10 nap. 15 kicsit hosszúnak tűnik, de lehet a gyógyszer koncentrációja nem túl magas.
A hőmérsékletet már csak azért se venném le, mert a magas hőmérséklet elősegíti a paraziták fejlődését, és így hamarabb lépnek olyan stádiumba, amiben árt nekik a gyógyszer, és megöli őket. Hidegebb vízben lassabb a fejlődésük, kifejletlen állapotban hatástalan a gyógyszer, így ha hamar abbahagyod, lehet utána fejlődnek ki.
Én várnék az 5. adagig, hogy meglegyen legalább 10 nap, és utána napi 1-2 fokkal venném vissza a hőmérsékletet (2 fokot nem egyszerre, hanem 12 óránként)
Az aranyhalaknak meg így is úgyis menniük kell, ők abszolút nem mérvadóak, semmi keresnivalójuk ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!