Mit csináljak a neonhallal?
60 literes aksim van, amiben sajnos igen tudom, nem ajanánlott a neonok tartása (60 centi hosszu csak), viszont sajnos erre nem készültem fel és neonokat akartam tartani. Lehet emiatt, lehet nem emiatt de végül elpusztulgattak, úgyhogy összesen maradt 1 neon és 2 razbóra. A razikat megtartanám, viszont az aksit fel szeretném tölteni. Viszont nem lenne egészséges, ha a neon mellé vennék társakat mert nem éreznék magukat jól, ezért gyorsan pusztulnának, igaz?
Ezért elgondolkodtam, hogy akkor hanyagolnám őket, viszont sajnálom azt az 1 neont... azon gondolkodtam, szegényt eutanáziában részesíteném, így nem szenvednének másik neonok mellette, és valószínűleg neki is jobb lenne.
Mit gondoltok róla?
Mentegetőzésnek fog tűnni, de megnéztem újra és a szűrőm 370 l/h-val működik, az eggyel kisebb kategória megy 200-al. Az pedig azt hiszem már megfelelő egy 60 literesbe.
Tényleg próbálkozom, csak mondjuk annyiban nehéz -bár nyilván nem mentség- hogy sokfelé írnak többmindent. Nehéz kiszűrni.
Kicsit várok míg helyrejön az aksi, aztán alapos kutatás után feltöltöm hallal, és a neon is biztos majd jobban érzi úgy magát.
Aki építően segített, annak köszönöm :)
Ami a szűrést illeti, hangyányit jobb a helyzet, de ennek az eldöntéséhez nyilván tudni kéne mekkora térfogatú szűrőanyag fér bele.
A szűrőanyag minőségétől függően (mennyire porózus, mennyire ideális a szűrőbaktériumoknak) kb az akvárium térfogatának 3-5 %-a a minimum, maximum meg értelem szerűen nincs.
A szűrőd ha jól láttam "2 fázisú" (mekkora parasztvakítás) tehát egyik részébe aktív szén van.
Ezt nekifutásból ki kell b-ni , helyette is szivacsot, vagy esetleg siporax minit rakni.
A 60 liter 3-5 %-a pedig 2-3 deci nettó szűrőanyag térfogat. Ezt a szivacs oldalainak lemérésével, beszorzásával ki tudod számolni, van e ennyi.
Ha van, mehet 60 literre való hal.
Ha nincs, akkor csak kevesebb.
De akárhogy is, ne egyszerre vegyél bele sok halat. Meg kell várni, hogy fokozatosan elszaporodjanak a baktériumok, 2-3 hetes csúsztatással vegyél új halakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!