Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Honnan veszitek az egészséges...

Honnan veszitek az egészséges halaitokat?

Figyelt kérdés

Már esküszöm a felháborodás szélén járok az állatkereskedésünkkel kapcsolatban. Vettem egy új akváriumot, egy szinttel feljebb szeretnék lépni a hobbiban és a guppinál/plattinál igényesebb halat tartani (gurámi, különböző rajhalak stb). Az akváriumot variálható szettben rendeltem hogy minden technikai felszerelés jó minőségű, ne a szokásos szettes szr legyen, még az aljzatot is rendeltem hozzá mert a másik akváriumomnál tudatlanságomra rám sózták a vizet keményítő márványzúzalékot (még jó hogy az elevenenszülőknek nem árt).

Ma bent voltam a boltban hogy felmérjem a vízinövények és halak skáláját, és el voltam borzadva. Csontra fogyott gubbasztó halak sok akváriumban, nem volt olyan akvárium amibe ne lett volna dög, valószínűleg a rossz tartási körülmények és zsúfoltság miatt. Ezen kívül van még egy kisebb bolt (utóbb itt vettem a halaimat, szerencsésen fogtam ki), de ott is múltkor darakóros halakat láttam.

Tudom hogy nem szabad olyan akváriumból venni halat ahol akár egy dög is vagy betegnek tűnő hal van, de így hol vegyek? Közelben nincs tenyésztő, se akvarista ismerős. Távolabbról meg már rizikós a szállításuk. Már ilyen is eszembe jutott hogy megkérdezem mikor hozzák nekik az új halakat és megkérni hogy x fajokból x egyedet be se tegyenek a saját akváriumukba, hanem külön helyre és elviszem. Olyan tanácstalan vagyok, mit tehetnék?

2017. máj. 16. 20:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Ha Bpi vagy, akkor korallosakvarium.hu

Édesvízi és tengeri akvarisztikával foglalkoznak, és szó szerint MINDEN is van.

Mikor náluk jártam az üzletben, egészséges szép halak voltak. A növények után telefonon érdemes érdeklődni van e a kinézett faj , nem mindig a legszebbek, de szokott lenni féláras haldokló is. Jó ha tudod hogy néz ki a növény, mikor érte mész mert nem biztos, hogy egyre gondoltok az eladóval:D (tapasztalat)

2017. máj. 16. 21:20
 2/16 anonim ***** válasza:
Annyival kiegészítem, hogy decemberben vettem náluk a halakat, és még mindig úszikáznak szépen :)
2017. máj. 16. 21:32
 3/16 A kérdező kommentje:

Sajnos vidéki vagyok, Bp innen 2-3 óra, azért is nem jöhet szóba a halvásárlás onnan. Az a baj hogy ez az itteni bolt a halakkal tartja a növényeket, és a külön növényes akváriumba meg kirakja karanténozni a vevőktől bevett halakat...:D Az első akváriumomnál pl eladtak nekem egy vízinövényt amiről kiderült hogy ugyanaz a növény ami itt fut a szobámban a cserépben, rövidúton kirohadt az akváriumból, és amiket most láttam bent meg merem kockáztatni hogy vagy két-háromféle növény is van ami szobanövény csak hülyének nézik az embert szándékosan.

És akkor még ők oltanak le engem, hogy amúgy ám náluk is lehetett volna akváriumot csináltatni, miért rendeltem...hát ezért, amit csak lehet nem náluk veszek meg.

2017. máj. 16. 21:33
 4/16 anonim ***** válasza:

Alpha Zoo nem csak Pesti Itt ki kell fogni, sokszor visszajárni nézegetni. Az eladók tudása egyenlő a nullával, növény nincs. Áraik a plafont verik.

Összességében véve, a benyomásom közepes, náluk sosem láttam elpusztult halat, darásat viszont igen (amit persze nem tudtak, hogy mi).

Hátrány, hogy csak pár féle hal van náluk.

2017. máj. 16. 21:51
 5/16 Salx Narval ***** válasza:
Szerintem írd meg, hogy hol laksz hátha a környéken lakók tudnak segíteni. Szomorú ilyen felelőtlenül vezetett üzletekről olvasni.
2017. máj. 17. 06:02
 6/16 anonim ***** válasza:

A márványzúzalék nem keményíti a vizet.

Ha egyszer rászánod az időt, akkor tarthatsz egy nagyobb bevásárló utat halakból Bp-en vagy más nagyobb városban, ahol vannak jó kereskedések. A halaknak semmi bajuk nem lesz a szállítástól, gondolj bele, a vadon befogottak sokszor másik kontinensről kerülnek ide, de még az európai tenyészetekből is el kell őket szállítani Bp-re, aztán meg még az ország kereskedéseibe. Sok országban az élöhal postázás is teljesen általános.

Nyilván oda kell figyelni a csomagolására, de az utazástól semmi baja nem lesz.

2017. máj. 17. 06:30
 7/16 anonim ***** válasza:
miért lenne rizikós a szállítás ? :D vannak Afrikából hozatott halaim. :D
2017. máj. 17. 10:07
 8/16 anonim ***** válasza:
meg németből is vettem egy 20 tropheus csapatot... ha szakszerűen van csomagolva nem lesz semmi bajuk.
2017. máj. 17. 10:08
 9/16 A kérdező kommentje:

De sajnos keményíti a vizet a márványzúzalék, már abból is látszik hogy amikor végigfolyik az üvegen megszáradva egyből vízkő az egész, másrészt pedig savteszten úgy pezseg mint annak rendje és módja.

Persze, megfelelően csomagolva, csak a boltokból egy zacskóban adják oda, és akkor kicsit átfogalmazom a problémám: nekem nem megoldható ilyen messziről elhozni őket, futárszolgálatra élő halat meg nem szívesen bíznék. Ezért jobb Bp-n ilyen szempontból, ott minden helyben van, de itt vidéken elég nagy macera a "központból" beszerezni a kényesebb dolgokat.

2017. máj. 17. 20:56
 10/16 anonim ***** válasza:
Biztos vagyok benne , h minden megye székhelyén van 1 értelmes bolt. Hol laksz?
2017. máj. 18. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!