Miért foszlik, mit nem csinálok jól?
A tápsó önmagában kevés, lehet akármilyen "igénytelen" egy növény, az alap dolgokra szüksége van:
Fény
Széndioxid
A tünetek amiket leírtál, utalhatnak kálium hiányára és kevés fényre is.
Leírhatnád a tápozás gyakoriságát, és mennyiségét. Érdemes lenne a tápsó összetételét is megnézni.
A tápsózást, ha kevés a széndioxid liqui carboval célszerű kiegészíteni, ez káliumot is tartalmaz.
A megvilágítást is érdemes megnézni, megfelelő e az akvárium méretéhez.
Szettben vett akvárium volt, így a gyári nem túl erős fénycső van benne. Ki szeretném cserélni, de elég tapasztalatlan vagyok a világítás terén, így még nem tudtam rávenni magam. Tápsózni hetente szoktam egyszer vízcsere után.
Arra gyanakszok még, hogy mivel nem túl rég vettem őket (pár hete) ezért elképzelhető, hogy vízfelszín felett nevelték őket, és most azért történik ez mert víz alá kerültek és nehéz megszokniuk? Olvastam ilyet is erről (meg úgy elég sok) fajtáról.
Azért is gyanakszok erre még, mert más növényeimnek nincs jele hogy bármi gondja lenne, szépen nőnek és fejlődnek. Kettő anubias van egyébként, az egyiknek jobban foszlanak a levelei viszont hozott egy teljesen egészséges új levelet, a másiknak kevésbé de ő még nálam nem nőtt semmit.
A növekedésével nincs gond, lassan növő fajta. A vízfelszín
feletti nevelést nem tartom valószínűnek, nálunk nem nagyon divat. Még a széndioxid hiányára lehet gondolni, próbáld ki a liqui carbot, kárt nem teszel vele és pár száz ftos tétel.
Vagy esetleg a levelek nem algásodnak? Akkor is jellemző a foszlás.
Első körben én ezekre tudok gondolni.
Ezt a carbot ki fogom próbálni, köszönöm szépen! Egyébként áramlás van az egész akváriumban főleg most, hogy kiöblítettem a szűrő szivacsát, szinte szellősnek tűnik az akvárium, minden növény levele szépen ing olykor-olykor az áramlatban.
Algásodást nem vettem észre rajta, pedig mikroszkóppal figyeltem szinte mert olvastam hogy hajlamos rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!