Darakór gyanú az akváriumban, mit tegyek!? SOS
Pár hete észrevettem az olykori dörgölőzést a halakon, megelőzésként sóztam a vizet. Szinte nagyítóval precizitással figyelem őket minden nap, és ma megláttam az első kis pöttyöt az egyik platti oldalán. Ez az egyetlen egy pont van még csak, azonban most már szerintem biztos, hogy mivel állok szemben. Viszont nem tudom melyik kezelési módot használjam?
Sózzam még egyszer a vizet 1 evőkanál/10 liter víz arányban és emeljem fel a hőmérsékletet 27-28 fokra, vagy menjek rá valamelyik gyógyszerre ugyanezzel a hőmérséklettel? Vagy ha gyógyszert választok akkor a metilinkék+malachitzöld párost használjam, vagy pedig parakillt és társait? Az egész akváriumot kell kezeljem úgy tudom, viszont van annyi előnyöm, hogy két belső szivacsos szűrőm van, abból a kisebb levegőztető, így a nagyobbat ki tudnám menteni vödörbe ha gyógyszeres kezelésre kerül sor. Az aksi 100 liter körüli, plattik és guppik vannak 13-an + 2 anci.
Ti melyik kezelési módot ajánljátok és hogyan? Holnap tudom megvenni a szükséges gyógyszereket (metilinkékem van csak itthon), melyeket vegyem meg?
Annyira nem szívesen nyírnám ki a baktériumkultúrát, de gyanítom hogy vagy a nemrég hozott növénnyel vagy egy ancival kerülhetett az akváriumba mert nincsenek túl sokan, hetente cserélek 30% vizet, de amióta sóztam azóta van hogy hetente kétszer.
Nem tudom lefényképezni úgy, hogy látszódjon, mert nem egy igazi nagy fehér "dara" van még rajta, hanem szerintem most alakulhat ki, reggel még nem volt. Akkor látszik a legjobban amikor a hal szembe néz velem és látom az oldalán elállni.
Az utolsó sózás óta volt 2x 30%-os vízcsere, ez kb. 2x 22 liter víz. Tehát akkor ha újra sózok, akkor csak ehhez a hozzáadott vízhez mérjem a sót, ne az egészhez?
Miért akarod "kimenteni" a szűrőt??? Ha kiveszed egy vödörbe és nem kap oxigént, illetve nem keringteted vele a vizet, akkor úgyis elpusztulnak a nitrifikáló baktériumok!
Miért cserélsz vizet???
Alap, hogy darakór kezelés alatt nincs vízcsere!!! Nincs aktív szén szűrés!
Ajánlom, hogy sózd vissza a vizet, tegyél bele parakillt és vidd végig a kezelést. 3*3 nap a minimum kezelési idő. Olvass utána a darakórnak és a kezelésének, mert amit eddig leírtál az nem jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!