Hány liter felett kell külső szűrő?
A gáz csere a felszínen történik, az O2 bevitel nem a levegőztetőtől függ, hanem a felszínt kell erősen fodrozni az áramlással, így megnövekszik a felülete, és folyamatosan cserélődik az O2-ben telített rész.
A tetőn elég 1-2 etetőnyílást szabadon hagyni, a levegő O2 tartalma ugyanannyi lesz mint a környezeté, a levegőmolekulák a hangsebesség többszörösével mozognak, (igaz csak rövid szakaszokon) de akkor is homogén a levegő O2 tartalma.
Külső szűrő meg akkor kell, ha nem jó a belső. Mert
- kicsi a legnagyobb gyári belső is
- nem akarsz / tudsz egyedi méretű belsőt (matten) gyártani
- nem fér bele a látványba egy akkora belső ami jó lenne
- növelni szeretnéd a víztömeget, nem elvenni belőle
- olyan kedved van... stb
(amúgy átlag növényes-halas akváriumnál a gyári belső szűrőkből kb olyan 100 literig lehet életképeset találni. Van 1-2 alternatív opció még belsőre, de ha nagyon konkrét számot kéne mondani a kérdésre, akkor én kb 100 litert mondanék.)
meg lehet szűrni több ezer litert is belső szűrőkkel( matten, cseh emelő), nem a gyári szűrőkből kell kiindulni, mert azok szinte alkalmatlanok biológia szűrésre. kivéve a powerhead+ nagy szivacs kombó.
a tenyészetekbe ahol brutál túltelepítettek az akváriumok csak szivaccsal szűrnek (belső szűrő).
Pontosabban még kettő, az előbb egy Eheim 2211-re céloztam, rákerestem, hogy kinézetre milyen, és ezt a videót találtam többek közt https://www.youtube.com/watch?v=R5XTFNKGKnI
Sem külső szűrővel, sem fedett akváriummal nem volt még dolgom hozzáteszem, de van ennek olyan kialakítása (és ez a fajta opcionális) ami megfelelő tetővel rendelkező akváriumoknak, vagy mindenképp másik típust kell néznem?
Nem tévesszen meg a szűrő ára, az eheim egy túlárazott márka.
A 2211-es egy fing, egy 30 literes nanoakváriumot bíznék rá.
A gyári tető rendszerint nem gond, a hátuljában vannak a szűrő csöveinek nyílások. Hátul lehet becsövezni, nem oldalt, a videóval ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!