Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen alga/algák ezek, mit...

Milyen alga/algák ezek, mit tehet ellenük?

Figyelt kérdés

Egy hete állítottam be egy nettó 70 literes akváriumot cryptoval (lutea), Vallisneria nanaval, jávaival. A baj ott kezdődött, hogy vettem valakitől egy szőlőtőkét, é két vasfát, amiken moha jellegű réteg volt. Akitől vettem azt mondta, hogy "szakállmoha", ha nem tetszik, vakarásszam le, de őt nem zavarta. Engem nem zavart, de sokallottam, ezért vegyszer nélkül, körömkefével jól átdörgöltem, a nagyját leszedtem.

Bekerültek egy hete az akváriumba, növényestül, majd lassan utánanézve rájöttem, hogy ez bizony egy komoly algatelep, az is lehet, hogy ecsetalga, és fonálalga is van. Ekezdett megjelenni a jávain némi bevonat, amit először a baktériumos oltóanyag lepedékének gondoltam, de látni vélem az apró szőröket, és megjelentek kicsit másmilyen szálak a Vallisnerián. Íme pár fotó:

[link]

Mivel halak még nincsenek benne rezezzem le? Vagy teljes restart? Kiirtható a fákból és az alzatból a spórák?

Köszi a segítséget!

2017. febr. 1. 12:49
 1/5 A kérdező kommentje:
(Bocsi a kimaradt betűkért, kissé siettem)
2017. febr. 1. 12:53
 2/5 anonim ***** válasza:

Én biztos teljes restartot csinálnék, bár én jó sokminden mást is másképp csináltam volna.

A kezdeti algásodás kis jóindulattal teljesen normális, nem kell túlparázni, restart után is valószínű. De az jó esetben idővel lecseng, aztán abbamarad. (de nálad nem föltétlenül lesz "jó eset")

De hogy ilyen komplett algaerdővel oltsd be a vizet, az hatalmas öngól.

A fát többszöri rövid hipós fürdőben részesíteném, (utána alapos öblítéssel) az aljzatot meg beraknám pár órára a sütőbe maxra.

Illetve ha én csinálnám, akkor biztos kidobnám a p-csába, nekifutásból, jó messzire, mert ilyen fehér aljzat brutálisan fog algásodni mindig, ráaásul a halak is stresszelhetnek rajta, ami nem az erős immunrendszer legjobb barátja... enyhén szólva.

2017. febr. 1. 19:38
 3/5 anonim ***** válasza:

Ja, és a növényeket is le kéne fürdetni, gyenge hipós, vagy neomagnolos oldatban. A vali kibírja... a jávai kérdéses.

Azt kinyírja az alga, és sajnos ezek makacs algák, amivel ki tudnád nyírni az algát, azt nem biztos, hogy kibírja a jávai.

2017. febr. 1. 19:40
 4/5 A kérdező kommentje:

Csak a fele akváriumban kvarchomok az aljzat, a másik oldalon van a több búvóhely + bazalt.

A crypto bírja a fürdőt?

A teljes restartra nehezen veszem rá magam. :(

Kapott az akvárium új, led világítást a pislákoló előző helyett, és olvastam, hogy a fényviszony változás visszavetheti őket. Viszont az épp beálló akvárium hullámzó ammóniája/nitrátja gondolom segíti...

2017. febr. 1. 20:41
 5/5 A kérdező kommentje:

A jávai sós vízzel menthető, vagy azt is bírja az alga?

Restart helyett rezes kezelés nem jelenthet megoldást?

2017. febr. 1. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!