Milyen külső vagy belső szűrőt válasszak?
Manado+sok növény kombóhoz nem szívatnám magam aljzatlakó, turkáló halakkal, még az anci csak csak, de páncélos... kizárt.
A szűrőválasztás bonyolultabb, más technikai felszereltségtől is függ, pl milyen erős lesz a világítás, ami befolyásolja a tartott növények fajtáját, ami a tápozást, ami a szűrést, szóval kicsit komplexebb.
Vagy pl mennyire mész a látványra, mert ha csak külsőt akarsz, akkor jóval nagyobb kell (ami jóval drágább) hogy az áramlás meglegyen, de ha mehet belső is, akkor elég kisebb külső, plusz belső, és a 2 együtt is valószínűleg kevesebbre jön ki, mint csak egy nagy külső.
Bármilyen szűrő mellett lehet használni bármilyen növénytápot, a szűrőtöltet az ami lényeges.
Pl ne legyen benne aktív szén, vagy aktív szenes szivacs, mert az megköti a tápot. Vagy nitrát megkötő gyanta, mert ha erős világítás, és mellette gyorsan növő növények lesznek, azoknak kell a nitrát, anélkül hiánybetegségeik lesznek.
Mechanikai és biológiai szűrőtöltetek kellenek bele, azok békén hagyják a tápokat.
A garnéla véleményes, függ a lazacok fajtájától is, mennyire vérmesek.
Minden esetre csak kifejlett példányokkal érdemes próbálkozni.
Nem tudom, olyat nem tartottam, nem is tervezem, amúgy jóval fényigényesebb, mint a többi amit írtál.
Nem tudom, nem e kéne átgondolni.
Az anubias fajták meg nem tudnak mit kezdeni a közepes fényerővel, ne ess át a ló túloldalára.
Próbálj belőni egy középutat.
A fénycső erőssége kb adott, sok választási lehetőséged nincs.
Vagy T8 szabvánnyal világítasz, vagy T5-tel.
Ha gyári a 100 literes akvárium, az 80 centi hosszú.
Ahhoz T8-ból 60 centiseket tudsz használni, mert a következő méret 90 centi, az nem fér be.
(illetve van pár spec méret, de az nem szabvány, és 5-ször annyiba kerül)
A 60 centis T8-as cső 18 wattos.
Közepes fényerőhöz mondjuk 50 watt kéne, (+- 10) az azt jelenti, hogy 2 db kicsit bekorlátoz, 3 db jobb lenne.
T5-ből 55 cm-esek vannak, amik méretben jók, mert ami nagyobb, az 85 cm.
Az 55-ösek 24 wattosak, abból 2 db kéne.
Én mindenképpen 2×24W T5 világítást ajánlanék, ha fénycsőben gondolkozol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!