Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen külső vagy belső...

Milyen külső vagy belső szűrőt válasszak?

Figyelt kérdés
Az akvárium 100l-es. 12-15db pontylazacot gondoltam bele 3 páncélos harcsával és 1-2 ancival vagy törpe algaevővel. A talaj JBL manado. Milyen szűrőt ajánlotok bele? És még azt kérdezném hogy külső szűrő mellett lehet-e folyékony növénytápot használni? Előre is köszönöm.

2016. dec. 25. 13:39
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Ez egy jól növényesített akvárium lenne. És ezek mellet a halak mellett lehetne amano garnélát tartani ( Caridina japonica)?
2016. dec. 25. 13:45
 2/11 anonim ***** válasza:

Manado+sok növény kombóhoz nem szívatnám magam aljzatlakó, turkáló halakkal, még az anci csak csak, de páncélos... kizárt.

A szűrőválasztás bonyolultabb, más technikai felszereltségtől is függ, pl milyen erős lesz a világítás, ami befolyásolja a tartott növények fajtáját, ami a tápozást, ami a szűrést, szóval kicsit komplexebb.

Vagy pl mennyire mész a látványra, mert ha csak külsőt akarsz, akkor jóval nagyobb kell (ami jóval drágább) hogy az áramlás meglegyen, de ha mehet belső is, akkor elég kisebb külső, plusz belső, és a 2 együtt is valószínűleg kevesebbre jön ki, mint csak egy nagy külső.

Bármilyen szűrő mellett lehet használni bármilyen növénytápot, a szűrőtöltet az ami lényeges.

Pl ne legyen benne aktív szén, vagy aktív szenes szivacs, mert az megköti a tápot. Vagy nitrát megkötő gyanta, mert ha erős világítás, és mellette gyorsan növő növények lesznek, azoknak kell a nitrát, anélkül hiánybetegségeik lesznek.

Mechanikai és biológiai szűrőtöltetek kellenek bele, azok békén hagyják a tápokat.

2016. dec. 25. 18:14
 3/11 anonim ***** válasza:

A garnéla véleményes, függ a lazacok fajtájától is, mennyire vérmesek.

Minden esetre csak kifejlett példányokkal érdemes próbálkozni.

2016. dec. 25. 18:17
 4/11 A kérdező kommentje:
Igen, erősebb fénycsőre gondoltam. Növényekből cryptocorine-ket, echinodorus-okat, valiznériát és fonalas csetkákát szántam. Táptalajt nem gondoltam a manado alá csak JBL tápgolyót.
2016. dec. 25. 18:59
 5/11 A kérdező kommentje:
Egyébként olyan rengeteg növényre nem gondoltam, hogy az egész akváriumot beborítsa. Csak annyira, hogy szépen nézzen ki (ez nálam olyan közepes mennyiséget jelent). Köszönöm az eddigi segítséget. Egyébként az igaz hogy a fonalas csetkákát érdemes visszavágni ültetés előtt?
2016. dec. 25. 19:12
 6/11 anonim ***** válasza:

Nem tudom, olyat nem tartottam, nem is tervezem, amúgy jóval fényigényesebb, mint a többi amit írtál.

Nem tudom, nem e kéne átgondolni.

2016. dec. 25. 19:20
 7/11 anonim ***** válasza:
Ezek a fűfélék többé kevésbé igénylik az 1 w/l körüli fényerőt. Csak hogy nagyjából be tudd lőni, mire vállalkozol.
2016. dec. 25. 19:22
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Így inkább kihagynám akkor. Egyébként milyen erősségű fénycső kéne a leírt növényekhez ha a csetkákát kihagyom? Inkább teszek a helyére anubias nana-t vagy anubias baterit mert ha jóltudom azok kevésbé fényigényesek.
2016. dec. 25. 20:13
 9/11 anonim ***** válasza:

Az anubias fajták meg nem tudnak mit kezdeni a közepes fényerővel, ne ess át a ló túloldalára.

Próbálj belőni egy középutat.

[link]

[link]

A fénycső erőssége kb adott, sok választási lehetőséged nincs.

Vagy T8 szabvánnyal világítasz, vagy T5-tel.

Ha gyári a 100 literes akvárium, az 80 centi hosszú.

Ahhoz T8-ból 60 centiseket tudsz használni, mert a következő méret 90 centi, az nem fér be.

(illetve van pár spec méret, de az nem szabvány, és 5-ször annyiba kerül)

A 60 centis T8-as cső 18 wattos.

Közepes fényerőhöz mondjuk 50 watt kéne, (+- 10) az azt jelenti, hogy 2 db kicsit bekorlátoz, 3 db jobb lenne.

T5-ből 55 cm-esek vannak, amik méretben jók, mert ami nagyobb, az 85 cm.

Az 55-ösek 24 wattosak, abból 2 db kéne.

Én mindenképpen 2×24W T5 világítást ajánlanék, ha fénycsőben gondolkozol.

2016. dec. 25. 21:00
 10/11 anonim ***** válasza:

pl

[link]

2016. dec. 25. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!