Ez valami vírus?
Sziasztok! Egy hete vettem egy Almacsigát az akváriumba, hogy nagyjából letakarítsa a falakat. A csiga jól van, vígan eszeget. De!
Azóta kipusztult a neonhal állományom. Hét darab volt, ma pusztult el az utolsó. És most szemtanúja vagyok a hím rózsalazacom szenvedéseinek.
Tünetek, amiket produkál: Össze-vissza úszkál, fejjel lefelé fordul és folyton az akvárium tetején van, és ki kidugja a fejét, mintha úgy próbálna oxigénhez jutni. Néha beúszik a nagy növénybe és az oldalára fordul, és csapkod egy kicsit a farkával, ebből tudom, hogy él. Ezt kb két órája kezdte. A csigát már kivettem, Ő most egy külön üvegben van, azon gondolkodom, hogy ezt a halat is ki kellene. A pikkelyei kifakultak, tehát nem olyan narancssárgás, hanem szürkés-lilás. Többször megnéztem jobban, más elváltozást nem látok.
A buborékoztató (nem jut eszembe a neve) most lett kitakarítva, az jól működik. Előbb PH-t is mértem, az is megfelelő és a víz hőfoka is pont az Ő igényük szerint van. Féltem Őt, mert már csak 6 rózsalazacom maradt (aksi 150 liter).
Most a csiga hozott valami betegséget, vagy véletlen és ez valami vírus, ami már régóta lappanghatott? Utána néztem, hogy milyen betegség lehet, de úgy egyik tünet sem illett pontosan a halra. A neonhalak nem szenvedtek, Ők úszkáltak, reggel meg arra keltem, hogy mindegyik lebegett a víz tetején (bár igaz, estére megfakultak, de azt hittem, hogy csak azért látom úgy, mert lekapcsoltam az akváriumban a lámpát.)
Még annyi, hogy az utolsó takarítás hónap elején volt, nem tudom ez számít-e valamit
Magic-Jet Filter 700-as van benne
Takarításon pedig azt értem, hogy lecseréltük a víz 40%-át és beültettük a kigyökerezett növényeket.
Bocsánat az esti idióta fogalmazásomért, ideges voltam
akkor ne csodálkozz. csoda, h még élnek a halaid.
A halak a kopoltyújukból ammóniát választanak ki , és a vizelet is ammóniát tartalmaz, ami nagyon erős méreg.
ezt a szűrőben megtelepedett baktériumok ( tied sztem kevés 150 literhez) lebontják nitritté, amit szintén erős méreg a halaid számára, ezt tovább bonjták a bacik nitráttá, ami szintén mérgező ,de csak kisebb mértékben. a nitrát szintjét CSAK vízcserével (esetleg nitrátmegkötő gyantával) tudod kordában tartani. ami ekkora akvánál heti vízcserével lehetséges. szóval halaid mérgezésben élnek, simán alakulhatott ki emiatt a betegség,ha a mostani halaid életét meg szeretnéd menteni akkor ráállsz a heti 20-30% vízcserére, ha nem akkor ők is meg fognak halni.
1-es vagyok.
Néztem ezt a szűrőt...
Van benne valami aktív szén betét.
Ki kell venni, és a helyére is szivacsot tenni. Aztán venni mégegyet, és azt is beüzemelni, mert ilyen szűrőből ekkora akváriumba minimum 2 db kell.
Ha egy szűrőt akarsz, akkor valami nagyon komoly kell.
És ráállni minimum 2 hetente 30% vízcserére.
Ja, és a szűrőt ne nagyon takarítsd. Az aktuálisan leszívott akváriumvízbe nyomkodd ki a szivacsot.
És felváltva, ha 2 db lesz, egyik vízcserénél az egyiket, következőnél a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!