Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen halat vegyek? (egy...

Milyen halat vegyek? (egy picit, max 5-6 cm-es halat szeretnék)

Figyelt kérdés
Sziasztok! Egy pici kis akváriumom van, kb. 5 literes. Abba szeretnék 1-2 kisebb halat. Írnátok nekem olyan halfajtát ami max 5-6 cm, kicsit igénytelenebb (szóval nem kell neki levegőztető, megeszi a sima haleledelt, nincs különösebb igénye stb...) kijön az ugyanolyan halfajtaval, hogy a hím vagy a nőstény "jobb", és elél boldogan ekkora kis helyen. Tisztaságilag milyen időközönként kell vizet cserélni, egy nap hányszor etessem , ilyeneket tudni szeretnék. Ui.: Nem olvasok utána az interneten, mert hol ezt írják, hol azt.... Előre is köszönöm! :)

2016. aug. 16. 23:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

" fogalmatlan vagyok ebben a temaban,"

Azért érzed az ellentmondást, hogy saját bevallásod szerint fingod nincs erről az egészről, de azért olyan okos dolgokkal akarsz itt évtizedek óta akvarizáló embereket meggyőzni, amit egy bolti eladó mond, aki azt tanulta, hogy kell a pénztárgépen átállítani az áfakulcsot, és kb itt ki is merül a szaktudása.

Egyébként tényleg lehet aranyhalat levegőztető nélkül tartani, mivel a gáz csere a felszínen történik, így a felszín erőteljes mozgatásával megoldott az O2 beoldás.

Az aranyhalnál darabonként kb 50 liter kell számolni, és kisebb csapatban tartandó, így pl egy ilyenben:

[link]

Egy ilyennel:

[link]

tartható levegőztető nélkül 4 db aranyhal.

2016. aug. 17. 23:13
 12/16 anonim ***** válasza:
56%

Te, 48%-os! Vegyél már egy kicsit vissza a stílusodból! Értem én, hogy csak az állatokat akarod védeni, de így még rajtuk sem segítesz: egy eltévelyedett, de legalább őszintén érdeklődő kérdezőről van szó, de ez a hisztivel csak annyit érsz el, hogy elmarod egy olyan platformról, ahol információt kaphatna és inkább megy a kereskedésbe, mert ott legalább normálisan viselkednek vele.

No Kérdező, még egy kis okítás...

"Az allatkereskedesben az elado azt mondta:" Az állatkereskedésben az eladóknak kereskedelmi végzettsége van, sajnos az, hogy az akvarisztikához is értsen, nem elvárás. Az aranyhalak felnőtt méretéről itt láthatsz néhány beszédes képet: [link]

"De az hulyeseg hogy minden esetben kell levegozteto. "

Különböztessük már meg a levegőztetőt és a szűrőt!

- A levegőztető annyit csinál, hogy a vízfelszín mozgatásával oxigént juttat az akváriumba.

- A szűrő az egy összetett felszerelés: porózus anyagot tartalmaz (sokszor több félét is), amiben a szűrőbacik megélnek. Ők azért fontosak, mert a halak számára roppan mérgező ammóniát előbb nitritté (még mindig mérgező) majd nitráttá bontják, amit az akvarista heti 30%-os vízcserével távolt el. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a halkaki és a bomló halkaja tartalmaz ammóniát, hanem az ammónia a halak légzésének az egyik mellékterméke.

Szóval a két cucc közül a SZŰRŐ KÖTELEZŐ, a levegőztető bizonyos fajoknál elhagyható.

Na már most, nem véletlenül tiltja törvény, hogy 30 liter alatt bármit is tarts: egészen egyszerűen nem tudnád azt a rendszert stabilan tartani, túl könnyen átmelegszik, túl könnyen lehűl, túl könnyen felborul a nitrogénkörforgás. Tehát rövid úton megpusztulna benne a halad.

A milyen halat vegyél kérdésre... halat kizárólag akkor, ha rá tudod szánni az időt, pénzt, energiát egy megfelelő méretű, jól felszerelt akvárium összerakására. Te magad mondtad, hogy nem kínozni szeretnéd őket :)

Nem írtad, hogy milyen kisállataid vannak, de hátha jó lesz a példám: a hörcsögöknek teljesen más igényeik, szokásaik vannak mint a tengerimalacoknak, a patkányoknak vagy éppen a csincsilláknak. Ugyanígy a különböző halfajoknak is eltérő igényeik vannak: némelyik hatalmasra nő, némelyik pici marad, némelyik nagy csapatban érzi magát jól, némelyik háremben vagy éppen egyedül, némelyiknek növényi eredetű táplálék kell, némelyiknek állati, némelyiknek hatalmas szabad úszótér kell, némelyiknek meg olyan akvárium, amiben szinte több a növény, mint a víz. Aztán ott van még a víz is: némelyiknek hűvösebb víz kell, némelyiknek meleg, valamelyiknek kemény vízben tud csak megélni, némelyiknek lágy víz szükséges az életben maradáshoz.

Ráadásul az embereknek egyéni ízlésük, preferenciájuk van. Én pl. sosem értettem, hogy mit esznek a guppikon, pedig hatalmas rajongótáboruk van. A legegyszerűbb szétnézni a kereskedésben, leírni, hogy milyen halak tetszenek, hazamenni, utánuk olvasni. Aztán ami reális és még kompatibilis is a listából, azoknak célzottan berendezni egy akváriumot. (Elég idegesítő tud lenni, ha az ember beleöl egy rakat pénzt egy akváriumba és csak később jön rá, hogy nem tartható benne a kedvenc hala.)

"Nem olvasok utána az interneten" Nehogy azt hidd, hogy a könyvekben nem tudnak orbitális baromságokat írni. De ez esetben ajánlom Jeremy Gay A tökéletes akvárium c. művét, világhírű szakember írta, szép, modern, pontos.

Ha mégis kedved támadna az interneten kutakodni

- [link] remekül válaszol a legtöbb kezdő kérdésre, elmagyarázza az alapokat, figyelmeztet a gyakran kapható, óriásira növekvő halakra, stb.

- [link] ez és az akvárium menüpont szintén az alapokat magyarázza és kezdő hibákra figyelmeztet, magyarul és mélyebben

A különböző halfajokról általában ezeket szoktuk ajánlani:

- [link]

- [link]

- [link]

2016. aug. 18. 10:40
 13/16 anonim ***** válasza:
42%
ő kezdett pattogni, addig teljesen szofisztikált maradtam,nekem ne flegmáskodjon... nem érdekel a lelkivilága továbbra sem :D P
2016. aug. 18. 11:07
 14/16 anonim ***** válasza:
42%
a 3. hozzászólással (az első hozzászólásom) mi volt a probléma? :)
2016. aug. 18. 11:07
 15/16 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm hogy segítettetek, főleg a 12-es kommentelőnek aki annyi mindent leírt nekem.

Aztán... Én nem pattogtam, de ha kicsivel normálisabban átgondoltad volna előtte, akkor eszedbe sem jut ekkora baromságot írni.

"Remélem nem mész a saját fejed után és nem leszel te is állatkínzó"

Normális embernek, aki elolvassa a kérdésemet, szerintem nem az fog eszébe jutni hogy "na pikk pakk ez vesz 20 halat aztán bedobja őket egy pohár vízbe". Mint mondtam, nem vagyok jártas ebben a témában, valószínűleg azért is kérdeztem utána. Ha a saját fejem után mennék, akkor nem írtam volna ide mások véleményéért/segítségéért. Ne akadj fenn ezen a témán, mert ez a gyerekes. Én csak kiállok magamért, mert ez a mondat felidegesített, tök jogosan.

2016. aug. 18. 15:52
 16/16 anonim ***** válasza:
42%
de normális embernek aki olvassa az itteni kommenteket hidd el ez fog eszébe jutni... semmi sértő nincs abban ,h remélem nem akarsz állatkínzó lenni, ha szerinted igen akkor anyádékkal vitesd el magad egy pszichológushoz... :P
2016. aug. 19. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!