A gömb molly-m beteg?! Elkezdtek rajta fehér pöttyök halványan látszani, kidudorodás szerűek.
a dalmata mollymnál is "talán" láttam valami, de nem biztos.
csináltam egy 60%-os víz cserét, meg metilénkéket kaptak(fertőtlenítő), és külön vettem a többitől azt a két halacskát.
ők is kaptak fertőtlenítőt, mert amikor az állat orvosnál voltam ugyanezeket a halakat ugyanezzel a szerrel "gyógyították meg".
még én vettem észre, hogy betegek.
50l-es akváriumban ott helyben mindjárt megkapták a metilénkéket, és mondta h meggyógyulnak.
ti szerintetek eltünteti majd a betegséget, vagy rosszul csinálok valamit?
mi ennek a neve, ennek a betegségnek, és mitől lehet?
nagyon sürgős!
Ha kis apró fehér pötyök vannak rajta akkor ez darakor, és malahit zöld kell neki, a kezelés idejére ha van aktív szénszűrőd van akkor azt vedd ki és majd egy újat tegyél be miután elmult. Nekem kb3 szor volt ilyenem és max 3 nap alatt eltünt a halaimról.
Azt írták több helyen is hogy stressz miat alakul ez ki, vagy mikor új halat telepítesz, az hozza be a betegséget.
Remélem segítettem.
oooooooh nagyon szépen köszönöm, őszintén csütörtökön lett uj hal betelepítve, (egy algaevő)
és hétvégén nem voltam otthon de a szüleim etették, ki volt mérve h mennyit.
és arra is gondoltam hogy lehet megfázott mert nincs hőmérséklet szabályozom a vízbe, és kb 20 fokos a víz, de még odáig nem jutottam h vegyek mert ezek a halacskák is 3 hete vannak meg.
drága egy hőmérséklet szabályozó??
köszönöm a válaszodat.
a metilénkék, nem jó erre a kezelésre???
mert nekem azom van, és azt alkalmaztam, zöldeskék szinűbb lett a víz, szép szin.
Amit leírtál, az valóban darakórra (Ichthyophthiriosis )utal, ami egy a halon élősködő parazita. Szabad vizeinkben gyakori, az onnan gyűjtött élő eleséggel vagy növénnyel könnyen behurcolható az akváriumba, az ilyen fertőzött akváriumból származó halak pedig tovább fertőzhetnek. A fertőzés elleni védekezés fontos eszköze a megelőzés (újonnan beszerzett halak betelepítés előtti 3-4 napos karanténezése, szabad vizekből gyűjtött élő eleség többnapos várakozás utáni etetése). Amennyiben mégis fellép a parazitózis az akváriumban, fontos a gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdése. Darakór ellen legmegfelelőbb az FMC vagy a Parakill készítmény alkalmazása, melynek komponensei között a malachitzöld és a nátrium-réz komplex is megtalálható. A Parakillel való kezelést a tökéletes hatás érdekében 48 óra múlva meg kell ismételni.
Hatásos kezelés érhető el az akvarista szaküzletekben kapható Sera costapur nevű szerrel is, amelyet a betelepített és berendezett akváriumban kell használni, így a vízben szabadon úszó, még ki nem fejlődött paraziták is elpusztulnak. A szer a halakra és a növényekre nem ártalmas. A kezelés támogatására célszerű a víz hőmérsékletét három napig enyhén megemelni (max 2 C fokkal) és a vizet intenzíven átszellőztetni.
A fentieket akvarista szairodalomból másoltam ki, nekem szerencsére még nem volt szükségem az alkalmazásukra, így a hatásról és az eredményről személyes tapasztalatom nincs.
Remélem tudtam segíteni. Üdv: Prokesz.
máma elmentem vettem orvosságot.
és azt is töbször kell használni, a név nincs rajta meg h mi csak hogy hal doki meg hogy milyen betegségek ellen jó.
sztem most már nagy esély van a meg gyógyuláshoz:)
köszönöm a gyors válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!