Akvárium fény bővítés, led?
112l-re jelenleg 2db 18W-os T8 cső világít, ami kevés. Kevés pénzből szeretném ezt fejleszteni, tehát komplett elektronika, cső csere most nem játszik.
Mivel van elfekvőben egy 12V 1A tápegységem, képbe kerültek a ledszalagok. Egy 70cm-es 5050-es hideg fehér ledszalag, alu profilba téve, milyen megoldás lenne? Ez kb 10W-ot fogyasztana (14,4W/m), amit még kiszolgálna a tápegység és talán ez a fénymennyiség már javulást okozna. Mi a helyzet a ledek élettartamával? Aluprofilban talán nem melegedne túl. Azt olvastam, hogy a víztől mattul a ledek borítása, de tulajdonképpen ez a fénycsövekre is vonatkozik.
- 112l 80x35x40cm
- 2x18W T8 6500W napi 8órát
- JBL 901 1l siporax, 0,5l micromec, alul kerámia + a szivacsok
- 8 szumi, 3 szifó, 4 páncélos, 5 serpalazac, 2 sziámi algaevő
- a képen látható növényzet, az összes típusát nem tudom
- fél évig profito tápozás (napi 1.5-2ml), január elejétől aqua garden (napi 1.5ml), gyökerekhez neptun aquaplant tabletta
- jbl, tetra tápok, fagyasztott kaja, túletetés nincs
- heti 30l pihentetett csapvíz csere
Kép nincs :)
én úgy gondolom, hogy leginkább az ilyen fű féle kis növényekhez co2 kellene és tényleg erősebb fény.
Viszont nálam a tápozás miatt volt az algásodás. Elhagytam és azóta nincs algásodásom. Táptalajt használok.
Hát így, hogy nem kerül sokba, kipróbálhatod, de nem fog sokat nyomni a latban. Akármit is hazudnak a ledről a hatásfoka általában alacsonyabb, vagy kb akkora mint a fénycsöveknek (kivéve egyes speciális power ledeket).
Szóval számolhatsz úgy, mint ha fénycsőből raknál oda egy 10 wattosat.
A tartóssága jó, ez vitathatatlan, a mattulást enyhe ecetes vizes törölgetéssel ki lehet küszöbölni.
ez mind szép és jó amit leírtál, de ehhez nagyon el kell találni a megfelelő paramétereket, hogy neked egy szép növényes akváriumod legyen!
Számomra az a fontos, hogy jól nézzen ki és alga mentes legyen az akváriumom. Így folyékony tápozás nélkül is nőnek a növényeim (crypto, valisneria és anubias).
Én is próbálkoztam a kényesebb növényekkel, de nem ment és ezért váltottam át egyszerű növényekre!
Olyan szinten jól érzi magát pl az anubias, hogy virágzik folyamatosan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!