Savazzak? Nem rég vettem egy új akváriumot. Első lépésben a kavicsot átmostam hozzá kis adagokban 10x.
Sztem még most át mielőtt savaznád. Nekem egyszer szerencsém volt 75 kiló kvarchomokot átmosnom kézzel, kb 20-25 szor kellett annyira dzsuvás volt. Kezemen nem sok bőr maradt.
Hajrá!!
Milyen kavics???
Kvarchomok?
( az 1-2 mm szemcseméret "homok" kategóriába esik)
Vagy valami festett cucc?
Ez nem festett, sima természetes homok.
" kopik a bőröm rendesen..."
Nem dörzsöld olyan keményen!
Csak tedd egy apró lyukú szűrőbe, és zuhannyal csapasd át alaposan.
Az erős dörzsöléstől maga a kő is simán elkezdhet kopni, és a zavarosság, amit csinál, az a kőpor is lehet.
Úgyhogy ha erősen dörzsölöd, soha nem szabadulsz meg tőle.
Hát ilyen tüzépeken, meg ahol ezzel foglalkoznak, osztályozzák, ott az 1-2 mm szemcseméretet homoknak nevezik.
Keress rá a kvarchomokra, még nagyobb szemcseméretet is homoknak hívják.
Neked ott a honlapon azért hívhatták kavicsnak, mert másfajta, kavics, kerekebb, konkrétan gyöngykavics, mint a játszótéren szokott lenni, csak az 5-10 mm nagyságú.
És szerintem hülyén hangzott volna, hogy "gyöngyhomok" :)
Ezt a kavicsot valami agyagos folyómederben bányászhatták. Az agyag okoz 10 kimosás után is ilyen homályosodást, amit írsz. Dörzsöld nyugodtan, annyira nem tudod dörzsölni, hogy a kavics porától lenne homályos. Lehet, hogy 30-50 alkalommal is át kell mosnod, mire a rátapadt anyagtól megszabadulsz.
Lesósavazhatod, és ami pezseg kiveheted, de ez nem mészkő, hanem folyami kavicsnak néz ki. Az agyag eltávolítását a sósav nem gyorsítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!