Tényleg ennyire bonyolult a díszhalak tartása?
Először azért neked kellene kitalálnod, hogy kb. milyen jellegű akváriumot szeretnél. Pl. nagyobb méretű halakból kevesebbet vagy inkább kisebbekből nagyobb egyedszámot?
Böngéssz pl. a diszhal.infón, és válassz ki egy főfajt, esetleg nézz ki olyan társítást, aminek hasonlóak a tartási igényeik, írd meg, és akkor segíthetünk neked, hogy a gyakorlatban is működik-e a társítás, illetve milyen hozzáillő fajok vannak, mekkora egyedszám lenne ideális stb.
De 100 literben már elég sokminden tartható, ne én ajánlgassak 2-3 félét, ami mondjuk hiába tetszik nekem, ha neked nem.
Szerintem az ideális haltartás (növények+halak) nem nehéz, ha utánaolvas az ember a dolgoknak és szelektálja/értelmezi az infókat. Te jó úton jársz. Kérdezel és próbálsz okulni az édesapád hibáiból.
Lehet kevés és igénytelen növényekkel halat tartani, de akkor kelleni fog egy jó szűrő, hogy a halak salakanyagait (ammóniát) lebontsa kevés mérgező nitritre, majd nitrátra. Lényegében a szűrőben megtelepednek olyan baktériumok, amik átalakítják a halak ürülékét kevésbé mérgező anyagokká/vegyületekké. Itt nagyon fontos a heti rendszerességű vízcsere, mivel idővel felhalmozódnak a mérgező anyagok és a halak a saját sz*ruk mérgezésétől pusztulnak meg.
Lehet intenzívebb növényeket is tartani a halakkal akik segítenek azok salakanyagait eltűntetni a vízből. A növényeknek meg vannak szükségletei, amik nélkül elpusztulnak (fény,co2,táp). Ez egy szintén hosszú történet, néha sokkal nehezebb tud lenni, mint a haltartás, de nagyon megéri. :)
Ha van facebook-od, akkor ajánlom a figycsoportot "Low Tech Akvakertész közösség" csoportot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!