Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit ajánlotok nekem? Milyen...

Mit ajánlotok nekem? Milyen halakat?

Figyelt kérdés
KB fél éve van egy kis akváriumom, (20l) úgy gondolom hogy egy ilyen kis akváriummal jobb a kezdés. Van benne szűrős lélegeztető, kavics/homok az alján (természetesen rendesen mosott) és egy kis művirág. Fényt kap viszonylag sokat az akvárium, természetes és mesterséges fényt is. próbálom a halakat óvatosan etetni, dee nagyon éhenkórászok, mindig ennének. Próbálgatom a haltipusokat, de mindig megdöglenek. Volt már guppi is, azok is, tegnap éppen a szép kis vitorlásom (kb 2 hónapot bírt) mollyk is hullanak de azok közül nem mind. Úgy halnak meg, hogy elfekszenek az alján, egyszer egyszer felúsznak, és egy este alatt megpusztulnak. Takarítani csak akkor szokatam, ha piszkos a víz. Lemezes kaját adok nekik. Tudnátok nekem némi infót adni?

2015. dec. 6. 13:13
 1/8 anonim ***** válasza:
Rosszul gondolod. Nyilván nem is olvastál utána. Kezdőnek nagyobb akvárium kell (legalább 40-50 liter, de még nagyobb sem ártana), mert egy nagyobb akvárium sokkal stabilabb, önfenntartóbb biológiai rendszert biztosít. Kis akvárium kifejezetten gyakorlottnak való, mert a víz minősége halak tartásakor pár nap alatt is drasztikusan megváltozik, nehéz jó minőségben tartani a vizet, jobban kitett a hőingadozásoknak és nem elégíti ki a halak mozgásigényét, ami alapvető a megfelelő életfeltételekhez. Kis akváriumban folyamatosan mennie kell a külső szűrésnek, mert a víz rohamosan szennyeződik és nincs elegendő idő a szennyeződések normál biológiai lebontására. Dögleszted a halakat.
2015. dec. 6. 13:26
 2/8 A kérdező kommentje:
Akkor ekkora akváriummal nem is lehet mit kezdeni?Vagy milyen hal az,ami ilyen körülmények között megmarad?Mert nincs külső szűrőm,csak egy olyan,ami a lélegeztetővel egybe van építve.Ismertek olyan oldalt,ahol hasznos dolgokat tudok olvasni a haltartásról?
2015. dec. 6. 13:35
 3/8 A kérdező kommentje:
Most van az akváriumba 2 Black,2 ezüst,2arany molly,és 2 zebra hal. A zebrák nagyon jól bírják,azok kb 3 hónapja vannak itt.
2015. dec. 6. 13:37
 4/8 anonim ***** válasza:

20 literes maximum ivadéknevelő akváriumnak vagy csigás-garnélás akváriumnak alkalmas.

"Takarítani csak akkor szokatam, ha piszkos a víz." Ammóniamérgezés lesz, mert brutálisan túl van telepítve az akváriumod. Az ammónia pedig színtelen.

Tessék, itt utána tudsz nézni a halaid igényeinek:

[link]

[link]

Itt meg az akvarisztikának úgy általában:

[link]

[link]

Szerintem kezd a nulláról, ezeket a halakat vidd vissza a kereskedésbe, mielőtt ezeket is kinyírod, olvass utána a haltartásnak, vegyél egy akkora akvát, amiben elférnek azok a halak, amiket szeretnél. A 20 literest érdemes megtartani karantén/kórházakváriumnak, annak is nagyon hasznos.

2015. dec. 6. 19:45
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget.Elkezdek olvasgatni,bár tudom h elötte kellett volna.
2015. dec. 6. 22:07
 6/8 anonim ***** válasza:
Jaj te hullagyáros... 20 liter semmire sem elég. 30 liter alatt pedig törvény tiltja a gerinces állatok tartását. 20 literben tarthatsz csigát, garnélát, de csakis élő növényekkel és erős szűréssel. Ne próbálgass haltípusokat, semmi értelme, úgyis meg fognak dögleni. Az én halaim is az üveghez gyűlnek, ha meglátnak, de nem adok nekik enni minden alkalommal ha meglátom a kis cuppogó szájukat. Vizet cserélni pedig mindig kell. Hetente 20-30 százalékot ki kell cserélni állott, klórtalan vízre, nem csak akkor mikor te piszkosnak látod. Kezdőknek pedig éppen, hogy nagy akvárium ajánlott... ajánlom nézz utána az akvarisztikának. Előttem linkeltek oldalakat azokat feltétlen olvasd el... és ne nyírj ki több halat.
2015. dec. 6. 22:18
 7/8 anonim ***** válasza:
Egy nagyobb akváriumot ajánlok neked kezdésnek, meg sok tanulást, olvasást a témába.
2015. dec. 7. 17:54
 8/8 anonim ***** válasza:

Adj el mindent, és kezdj mindent az elejéről. Első lépés egy nagyobb akvárium legalább 60-70l, ez nem olyan nagy hogy elsőlátásra megijedj tőle, de elég nagy egy kezdő akvaristának. Olvasgass a témában, és mikor már a minimum megvan készíts egy tervet. Milyen halakat szeretnél, megnézed az igényeit, nyövényeket választasz, aljzatot, hátteret. Mindig vedd figyelembe a halak és növények igényeit a társításnál (oxigén/széndioxi, fény, meleg, víz keménység, ph). Mikor már megvan a pontos terv, rendezd be az akváriumot, halak nélkül. Hagyd "érni" a vizet 1-2hétig és utána vedd meg a tervezett hal mennyiség kb 1/3-át vagy felét. A hal mennyiségét úgy tudod megközelítőleg kiszámolni hogy 1cm kifejlett hal/1 liter víz. A következö héten vedd meg a maradék halat. És kész az akvárium.

Ez egy nagyon rövid vázlat, de megközelítőleg elég hogy nekifogj. Minden kiválasztott hal igényeinek egyszer nézz utána, hogy ne kövess el szarvashibákat amikért majd itt leontanak. Probálj olyan halakt kiválasztani amik nem túl igényesek, vagyis kezdőknek való. ez egy rövid leírás de elég ahhoz hogy tudd hogyan fogj neki.

2015. dec. 7. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!