Ez a belső szűrő jó lesz?
Sziasztok !
Jövőhónapba indítok egy 210 literes akváriumot. A kérdésem az lenne, hogy jó-e bele ez a belső szűrő: FLUVAL U4, 1000l/ó. Itt a linkje: [link] . Ha esetleg nem jó akkor milyet vegyek ?
Szerintem túl drága, fölösleges dolgokat veszel meg, fölösleges a 3 fokozatú szűrés, az aktív szén, és a "bio max" nevű túlárazott biológiai szűrés.
Töredékéből kijössz egy jóval egyszerűbb szűrővel. Pl:
Nem hiszem, hogy egy belsőnek ennél márkásabbnak kéne lenni. Azt a pénzt inkább a külsőbe pótold bele, úgyis az lényeg.
A fény a tartandó növények fényigényétől függ.
Azt viszont tudni kell hozzá, hogy ha fényigényes növényeket akarsz, akkor nem csak a fényt kell megnövelni, hanem a szűrés kapacitását, a tápozást, bizonyos fény mennyiség és növény igény fölött nagynyomású co2 rendszer szükséges, minőségi táptalaj, és növényes takaró aljzat.
De ha ilyen kérdéseid vannak, akkor valószínűsítem, hogy nem ezen a szinten gondolkozol, és nem szándékozol milliós nagyságrendben erre költeni, szóval maradjunk egy alacsony/közepes "lowwtech" átlag növényes/halas akváriumnál.
Ebben az esetben , és ilyen méretben egy 0,25-0,5 W/l fényerő bőven elég.
Mindenképpen fénycsöves világítás kell, régebbi T8-as szabványból 2-3 db 30W-os 90 cm-eset választanék,
jobb hatásfokú T5 szabványból pedig 2 db 39W-os 85 cm-est.
Sima 860-865-ös napfényes csövekkel.
Ha viszonylag árnyéktűrő növényekkel megelégszel, akkor lehet, hogy a sokak számára elavult, klasszikus 200 l-es világítást tenném fölé, ami a 2*30W T8.
Jó pár növénynek elég, és kevesebb a gond az algákkal is.
Nem mellesleg ha kész, gyári lámpában gondolkozol, valószínűleg ez lesz a legolcsóbb megoldás.
Ha lesz tető az akváriumon, akkor akár gyári tetőt is vehetsz, mert azokba ebben a méretben alapból ilyen világítást tesznek.
Ha nem kell tető, akkor is a leggagyibb lámpatest 20.000 ft-nál kezdődik, őszintén szólva ha van egy kis barkács készséged, sokat spórolhatsz, ha valamibe beleszerelsz 2 pár páramentes foglalatot, és házilag összedobod a világítást.
T5-ből ezek elég jó ár/érték arányúak:
A szűrőre azt szokták mondani, hogy túlszűrt akvárium nincs, ennek ellenére én azt mondom, túltelepíteni akármilyen szűrés mellett se lehet, szóval egyébként se egészséges agyonzsúfolni az akváriumot, növényzetből egy átlag arány, az kb az akvárium térfogatának az 1/3-a, ami szintén jelentős tényező, és ugye van egy erős belső, ami rásegít az áramlásra meg a mechanikai szűrésre, úgyhogy amellett, hogy a biológiai szűrés az egész alapja, és az az, amivel nem szabad spórolni, a realitásoknál maradva, szerintem nem kell túlzásokba esni.
Ez pl egy jó ár/érték arányú szűrő:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!