Miért zavaros az akvárium vize? "különleges eset" Bővebben lent:
Adott egy 50 literes akvárium egy kis szűrő volt benne aminek el kellett volna vinnie így is, de mivel folyton elakadt, meg meg már kezdte felmondani a szolgálatot, vettem bele egy JBL cristal profi i100-as szűrőt. Kb 4x akkora a szűrő felülete az előzőhöz képest. (ne kérdezzétek h raktam bele egy 32 centi magas akváriumba megoldottam) Már egy hónapja ez az új szűrű. Kapott baci oltást is. Jól össze retkeztem mindenütt az előző szűrő szivacsával, sőt felaprítottam és bele raktam az új szűrűbe, és hát várnám a csodát amilyen ódákat zengtek erről a szűrűről, de valahogy nem akar elérkezni. Az akváriumra ha szemből ránézek nem lehet látni, hogy a víz nem "tiszta" viszont ha oldalról belenézek homályos apró kis fehér barna kis pontokat lehet látni, meg ahogy alulról a mulm felkavarodik és nem szívja be forgatja körbe. Az akváriumon esőztetővel megy, az esőztető ráfúja a túlsó oldalra a vizet aztán neki ütközik és alulról jön vissza, de a szűrűhöz nem jut el csak forgatja körbe.
A talaj az JBL manado ista shrimp soil-al összekeveredve olyan 3:1, 4:1 arányban a manado van többségben... azért van ez így mert megrepedt a 30 literesem és a fele talaj ez, a másik fele meg a másik volt. Mikor szétszedtem az előző akvát nem akartam kidobni azt a 2 talajt. Gondolkodtam már azon is, hogy az ista shrimp soil okozza a homályosságot, mivel az egy sárgolyó és ha az ember megpiszkálja feloldódik. A halnépesség 8 db erythromicron meg egy anci cseresznye garnélákkal. Az akvárium élővilágának semmi baja nem tapasztaltam változást a viselkedésükben rossz irányba. A garnélák mindig szem előtt vannak nem bujkálnak. A halak néha igen, de ez az erythromicronnál megszokott.
Szóval mit tudnék csinálni, hogy ez a homály megszűnjön?
...még ennek a szűrőcserés akciónak is adhatsz pár hetet.
Megoldani nem fogja a problémát, mert akkor az már látszana, de lehet, hogy valamit segít a helyzeten, és akkor annak függvényében kell a többi intézkedés erősségét belőni, hogy mennyire változtatsz a többi paraméteren.
Érdekes ez a homályosodás, néha a legnagyobb agyalás ellenére is bekavar.
Ha baj volt a kevesebb táppal, akkor ne csökkentsd.
A világítást leveheted 7-8 órára, és í vízcserét oszd szét.
Illetve ami a világítást illeti, esetleg egy sötét kúrával is próbálkozhatsz. Mondjuk 1-2 napra újságpapírral lesötétíted az egészet, totálisan. A növények kibírják, ha viszont infuzóriák miatt homályos a víz, azokat eléggé megviseli a dolog.
Sötétkúra után mindenképpen cserélj egy nagyobb mennyiségű vizet, mert akár infuzóriák, akár algák voltak, ha azok megdöglenek, akkor problémás lehet, ha elkezdenek belerohadni a vízbe!
Ja, és persze a sötétkúra az esetek többségében csak tüneti kezelés, logikusan, ha az alap , rendszeres dolgokon nem változtatsz, akkor ugyanúgy vissza fognak jönni, mint ahogy most is elszaporodtak.
A cél, mindenképpen az ok megszüntetése, nem pedig direkt a homály megszüntetése.
A lényeg, hogy az akvárium mindig egy egyensúlyi állapot felé törekszik, akkor is , mikor az neked nem tetszik.
Tehát akár algák, akár infuzóriák szaporodtak el, azok valami élnek.
Márpedig ez a valami , nagy mennyiségben mérgező lehet a halakra nézve.
Szóval se az algákat, se más ilyen egysejtűeket nem lehet csak úgy kivonni a képletből, mert fölösleges, és veszélyes anyagokat hagynak hátra.
Mindig az okot keresd, hogy min szaporodnak, és azt szüntesd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!