Miért pusztulnak az új neonjaim?
" Ez nekem nem stimmel, mert egyesével pusztulnak."
Ez egyáltalán nem helytálló érvelés!!!
Nem tudom mi lehetett a baj, személy szerint én most is a víz hirtelen leterheltségére gyanakszom, de hogy a te érvelésed nem jó, az tuti.
Legyen az o2 hiány, vagy ammónia mérgezés, egyéb hasonló víz probléma, attól, hogy mindegyiket érinti, az soha senkinél nem úgy működik, hogy akkor mind elpusztul.
Pont ez szokott lenni, a "magyarázkodás" mérgezés esetében is, hogy "dehát a többinek semmi baja"
Nincs a lóf-t. Csak valamivel ellenállóbbak, és nem látszik rajtuk.
Mindig a leggyengébbek hullanak el először, és mivel immunrendszerben, meg toleranciában is vannak eltérések, így a tünetek is nagyon különbözőek lehetnek. De attól még a többi is szenved.
Egyébként nem föltétlenül értek egyet azzal, hogy a neonok annyira érzékenyek lennének.
Lehet, hogy az is számít, hol tenyésztik őket, milyenek a génjeik, de én régóta szemmel tartom ezt a "helyi" állomány, és pl a sima neonok annyira nem igénylik a lágy vizet, hogy simán leívnak csapvízben. Csak nem kelnek ki az ikrák.
De egy ilyen szabadon ikrázó pontylazacnál maga az ikrázás ténye is jelzés értékű.
AZ első hal halálát magyarázhatja a más minőségű víz.
De a hozzászoktatás a legjobb esetben is pár óra.
A többi hal viszont több nap múlva pusztult el, azokra nehezen lehet rámondani, hogy a melegebb vízben lévő kevesebb oldott o2 okozta a vesztüket.
Ezért tartok ki a hirtelen leterhelés, és az ammónia mérgezés mellett, mert ez olyan valami volt, amit nem tudnak megszokni, hanem egyre erősödik a tünet.
Mindaddig, amíg be nem áll az egyensúly, tehát terhelés részről annyi hal elhullik, hogy a maradékkal már elbírjon a szűrő, szűrés részről pedig arra a szintre szaporodnak a lebontó baktériumok, hogy elbírjanak a megnövekedett hal állománnyal.
"200-literes akváriumban 3db tetra és 12 neon mégis mivel terhelte túl a vizet?"
A vizeletükkel.
Ha szar a szűrő, akkor kivégzi őket.
A szűrő egy kisebb akváriumból lett átrakva. Lehet, hogy pont 7 neon salakanyagainak a lebontását bírja el.
Vagy lehet, hogy pont kellett a szűrőnek 3-4-5 nap, mire beért annyira, (oda szaporodtak a baktériumok) , hogy elbírja a 200-as leterheltségét.
A neonok egyesével hullanak. Nem volt olyan, hogy egy nap kettőt vesztettem volna. Egy kissebb szűrőt raktam át egy régen üzemelő tankból a baktériumok miatt. Ez 400 litert szűr egy óra alatt. Vettem egy szűrőt ami 240 literes akváriumhoz van tervezve ez 1000 litert szűr egy óra alatt.
A víz minőségét a boltban jónak mondták.
Már 7 halam pusztult el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!