Hogy oldajam meg a szűrők összemosását?
Akváriumot fogok cserélni. A mostani helyett egy nagyobb lesz beüzemelve.
Most belső szűrő van benne, de a másikba már külsőt szeretnék.
Hogy oldjam meg, hogy a belső szűrőből a lehető legtöbb bacit "átmentsem" ?
Mert a talaj is más lesz, szóval onnan nem kerülnek át.
Csak a vízben és a szűrőben lévőket tudom "átmenteni".
Hogy lehetne megoldani a dolgot ?
Egyszerűen a belsőnek a szivacsát mosd bele az új akvába, az sem baj ha benne hagyod hánykolódni 1 hétig a szivacsot.
Megoldás az is, ha beteszed a belső szűrőt is az új akvába, 2-3 hétig mennek együtt, utána kiveszed a belső szűrőt.
A külső szűrőnek nem árt egy baktérium kultúra, nekem a neptun biostart vált be, sokkal előbb "taknyosodnak" be a szivacsok, előbb érnek.
Van még olyan, hogy a belső szivacsát bele préseled a külső valamelyik rekeszébe, majd az első takarításnál kiveszed.
Talán a két szűrő együtt használása a legjobb, bár sokan már meg akarnak szabadulni a belsőtől, főleg ha hangos.
Én számtalanszor cseréltem szűrőt, biostartal nem volt gond, alaposan fel kell rázni használat előtt, 1 flakon elég, és nem egy eget verő összeg.
A régi akváriumod vizéből minél többet tarts meg.
Köszönöm !
Akkor szerintem 1-2 hétig járatom együtt a kettőt. Nem olyan hangos és ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak...
Még talán arra kell figyelni, hogy az új akva mint írtad nagyobb, ritka de előfordul, hogy egy friss ajzatnál, vagy sok friss víznél nem tisztul ki, ritka, de benne van a pakliba, ilyenkor meg mehet a részleges vízcsere éjjel nappal, hogy kitisztuljon.
Tehát megoldás az is, persze ha tudod kivitelezni, hogy külön össze rakod a nagy akvát, ajzat, növények, kövek, fák stb, vársz 1-2 napot, ha rendbe van, nem opálosodik be, akkor mehet bele az érett víz, a régiből, az érett szűrő kíséretében.
Ilyenkor fel lehet tölteni friss vízzel, nem kell vizelőkészítő, sem sok víz tárolása, pihentetése, plusz még előny, ha véletlen nem tetszik a nagy akvánál amit kreáltál , akkor neki lehet ugrani megint, nem zavarnak a halak, meg le is engedheted a vizet, a lefolyóba.
Persze ha kivitelezhető, írtad más ajzat lesz, csak kérdés a bútor ugyanaz-e, szokott bonyodalmat okozni.
Én is nemsokára üvegcserén esek át, előbb át kell tennem a régit, beszemelem valami szűrővel az újat, ha tetszik amit látok mehet az érett víz, szűrő, halak.
Sajnos ezt nem tudom megoldani, mert a két akváriumot nem tudom egyszerre üzemeltetni egyelőre.
Új bútor lesz, mert a mostani a nagyot nem bírná el.
Így zártszelvényből lesz összehegesztve egy strapabíróbb, azon elfér a kettő egymás alatt majd.
De a csere idején sajnos nem tudom megoldani, hogy mindkettő menjen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!