Mit tehetek a halamert?
Van egy kedvenc halam, aminek ma valami herpesz szerű daganatot látok a szája alatt. Borsonyi méretű. A hal 20cm hosszú, olyan mint a réti csík, weather loach a hivatalos neve,4 éves.
Semmi új növény vagy hal nem lett betelepitve. Viszont a napokban elpusztult egy nagyon nagy hasu diszmarna, már régóta hullamzoan érezte magát, néha feljott a víz tetejére, látszott szenved, de aztán kB egy hétig megint jobban lett. Ma reggel pusztult el,szetnyilt hassal találtam, kilogtak a belei, soha nem is hallottam ilyen betegségről, mintha szetpukkadt volna.
bocs hogy így írom le, de másképp nem tudom. Ez a márna kB 2-3 éves volt.
Szóval ennyi történt elozmenykent az akváriumban, ahol már kB 1 éve nem volt semmi elhullas és változás.
Most este vettem észre ezt a daganatot ezen a halon, mit tehetek vele. Neki nincs pikkelye és talajlako, másképp reagál sok szerre, nem szívesen tennék rá bármit.
Légyszíves aki tudja mit lehet tenni, adjon tanácsot.
Egy akvárium egyensúlya elég kényes dolog, sokszor penge élen táncol, és kicsi kell csak, hogy ne forduljanak negatív irányba a dolgok.
Az első elhullott halad hasvízkóros lehetett [link] gyakori másodbetegség, általában van valami előzménye, sokszor a nitrogénvegyületek ludasak, minden akváriumban jelen vannak, öregebb akváriumnál halmozódhatnak.
A talajlakó halad Mandzsucsík lehet, ha minden igaz ő: [link] halpenész vagy szájrothadás lehet nála: [link] ami lényeges, hogy baktérium okozza, tehát baktériumos betegségre kellene kezelni.
FONTOS! ami nehezíti a dolgot az, hogy csíkféle, érzékenyen reagál a gyógyszerekre.
Nekem vannak öves díszcsíkok, ha hasonló helyzetbe lennék, azonnal csatlakoznék egy nagyobb felhasználó számú akvarista csoporthoz a facebookon, majd megkérdezném, hogy mivel tudom kezelni egy csíkféle baktériumos betegségét, sikerült-e már valakinek, ha igen mivel.
A saját fejem után, ha nem lenne akvarista csoport, neomagnolhoz nyúlnék, 1 tablettát feloldanék 1 liter vízben, ami 100 liter vízbe elég, elkülöníteném a halat, majd az elkülönitő vizéhez öntenék a neomagnolos oldatból, 10 literhez 1 dl maximum, 20 literhez 2dl stb, tehát 1/10 tabletta a dózis 10 liter vízhez.
A neomagnol minden baktériumot elpusztít, szóba se kerüljön a fő akva kezelése, de más szert sem szabad beleönteni.
A csík betegsége, és a márna elhullása között annyi lehet a párhuzam, hogy a márna elhullása ronthatott a vízminőségen, a haltetemek gyorsan bomlásnak indulnak, neurin is szabadulhat fel, a csík közérzete rosszabb lesz, ami immunrendszer leépüléssel jár, majd jöhet bármilyen betegség.
1 tanácsot ne fogadj el senkitől sem, ez a teljes akvárium kezelése, kiirtja a hasznos baktériumokat, majd az egész akvárium veszélybe kerül, ammónia és a nitrit mérgezés esélye lesz magas.
Rengeteg akváriumnál elég ha bekerül egy növény, benne van, hogy nem indul fejlődésnek, bomlik, terheli a vizet, majd több betegség üti fel a fejét.
A halhullások kontra vízterhelés víztömeg függő dolog, plusz nem mindegy a víz állapota, öregebb akváriumoknál lehet bármilyen vegyület halmozódás, az "A" vízcsere, és a "B" vízcsere után mért értékek között eltérés van, a második vízcsere után magasabbak, ilyenkor hétről hétre halmozódnak.
Köszönöm a válaszokat. Egyelőre annyit látok rajta, hogy olyan, mint egy daganat. Nem penész, nem is foszlik, egy borsonyi daganat, és nem úgy tűnik, mint ami el fog múlni magától.
200 liter, 2 hetente 20% vizcsere, állandó 22-23 fokos víz, külső + belső szűrés.
Félek elkuloniteni, hogy nagyon stresszelnem vele.
Nitrát 160.
Nitrit 0.
PH 7-7,5
ammonia : 0.
Most hirtelen ennyit tudtam mérni.
Ha valós a nitrátod akkor az brutális, 10-30 ppm lenne jó, nekem van olyan akva aminél 5, de van olyan is aminél pluszba adok nitrátot, mert nem adnak eleget a halak, rengeteget adok a talajba, simán kertészeti táprudat nyomkodok, egyedül az pótol eleget. A magyarázat annyi, hogy brutálisan nőnek a növényeim, kiszívnak mindent.
Ammónia 0, nitrit 0, jó a biológiai szűrésed, a vízcserére figyelj, mert összefüggés lehet a hasvízkóros márna és a magas nitrátszint között, ez lehet az előzmény. Jól! fejlődő növényzet hatásos a nitrátra.
Röviden, extrém magas a nitrát, nagyon halmozódott az évek alatt, a heti 30% vízcsere lenne talán jó.
Kék diszmarna volt. De nem az a tipikus hasvizkor lehetett a baja. Kezdetektől nagy volt a hasa, 2 vagy 3 éves lehetett. Nem volt felválva a pikkelye, nem is deformalodott hirtelen el az alakja. Csak alapból nagy hasa volt. Néha egy -két napig fent uszkalt, külön, aztán ha tudott kakilni, mindig magához tért és ment vissza a többiekhez. Hosszában teljesen ketté volt nyilva a hasa, ilyet eddig még interneten sem láttam.
Most meg ez a csík...tartok tőle, hogy így nem tud enni. Úgy van bedagadva neki a fél pofája, mint Pl az embereknek amikor fáj a foguk.
nem nő, viszont magatol egyáltalán nem múlik. Nitrátot tesztcsikkal néztem. Lehet nem 100%-os. De tényleg nem szépek a novenyeim.
Viszont a csíkok miatt nem mertem tapoldatot beletenni.
Alga nagyon minimális fordul elő, nagyon keveset kell lekapirgalnom takaritaskor.
Köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!