Mivel lehetne felfrissíteni az akváriumot?
Én csak a szóvívő vagyok, előre leszögezném, hogy nem értek a halakhoz. A páromnak van gyerekkora óta akváriuma, én csak kezdem átvenni a dilijét amióta összeköltöztünk. :)
Adott egy 120 literes akvárium, ami kicsit "lestrapálódott" mostanság, el volt hanyagolva az alap tisztán tartásán felül. 4 guppi úszkál benne összesen, illetve egy termetes algaevő. Így most meglehetősen üresnek tűnik, ha valaki nem nézi meg közelebbről.
Szeretnénk kicsit felfrissíteni az akváriumot, én viszont eltudnék képzelni benne valami nagyobb, mutatósabb halat is, nem csak a pici guppikat. A párom mindenképpen szeretne abból is néhányat a meglévőek mellé. Az alap elképzelés tehát a picik mellé egy kicsit nagyobb, szebb.
Érdeklődnék, hogy tudtok-e ajánlani valamilyen mutatós fajtát, amelyik nem eszi meg, illetve nem zavarja a kicsiket?
Felvetettem ötletnek egy hím bettát, de elég ellentmondásos véleményeket olvastam róla, ami a társas életét illeti. Kicsit lutrinak tűnik a dolog. A párom szerint ha találunk valahol egy fiatalabb példányt, akkor még esélyes, hogy megszokná, hogy nincs egyedül, megpróbálkozhatunk vele. Régen tartott és jól elvolt más halak mellett. Ha ez a vágyam, vehetünk azt...
A kérdésem viszont az, hogy szerintetek rendben lennének-e a guppikkal? Kínozni nem akarnánk egyik fajtát sem. Hiába szeretnék egy ilyen halat, ha nem jönnek ki jól, akkor nem jöhet!
Kedves utolsó válaszoló! Éppen ezt próbáltam valahogy megfogalmazni, csak nem sikerült megragadnom a lényeget. Ha a párom 72 órázik, nyilván nem hagyom éhen halni őket, de ennél több szerepet eddig nem vállaltam bennük, még csak nem is nagyon nézegettem őket, a szoba tartozékai voltak és kész.
Eddig ennyire sem érdekelt, az keltette fel az érdeklődésemet, hogy mondta a párom, hogy szeretne néhány halat venni bele, segítsek választani. Itt jött elő a kisgyerek énem, hogy "akkor lehet-e sajátom is?", egy, ami nem olyan, mint a többi. Nekem tök jól esett, hogy a párom belement és igen. Én már ezzel is közelebbnek érzem magamat az egészhez. Addig osztottunk szoroztunk, hogy a guppikat elcseréltük mollikra, illetve egy platti trió is volt az akváriumban mellettük két "kölyökkel" (Látszik milyen jól megnéztem), ők maradtak.
Tegnap ellátogattunk egy kereskedésbe, ahol a mollik között úszkált egy betta is. Minden akváriumban volt egy hím, de pont ő tetszett a legjobban, úgyhogy rögtön kipecáltattuk őt is néhány mollival együtt. Egyelőre békésen telt az első közös napjuk. Tegnap ketten ültünk az akvárium előtt vagy két órát csendben és csak figyeltük az eseményeket. Pl. én hívtam fel a párom figyelmét arra, hogy az egyik platti nagyon megvan lassulva, lent "fetreng" folyton az akvárium alján és mivel hatalmas a hasa, jó eséllyel ismét lesznek kis plattik.
Életemben először megkértem, hogy ma hagy adjak enni nekik én és mostmár számszerűen, pontosan tudom miből hány van az akváriumban, azt is alig várom, hogy megszülessenek a picik, már ha tényleg azért lett ilyen dagi a platti.
Az én érdeklődésemet ennyire egyszerű volt felkelteni. Nézem, kritizálom, etetem néha, kommentálom a halak cselekvéseit, de ezen felül mindenki jobban jár, ha a párom tartja életben őket. :)
Egyébként bármennyire is nem rítt le az irományaimból (direkt), mérnök vagyok és egy szennyvíztisztító telep üzemeltetőjeként dolgozom. Egyetemen a víz- és szennyvíztisztítás minden csínját-bínját eltanultam, vagy legalábbis az alapvető folyamatokat igen.
Pontosan tisztában vagyok a biológia fontosságával, az ökoszisztémák alap folyamataival, körforgásával, a szennyezőkkel, veszélyekkel, tisztítási folyamatokkal és hatásfokokkal.
Az más kérdés, hogy a halakkal/akváriumokkal nem és mivel én ezzel nagyban játszom nap mint nap a munkahelyemen, otthon az akváriumunk folyamatai már pont nem érdekelnek annyira. Ha fanatikus lennék, akkor pedig az én hobbim is lehetne. :) Így megelégszem a nézegetésével.
Egy kicsit kölcsönös ez a dolog, én azzal foglalkozom nap mint nap, hogy a városi szennyvizet határértékek alatt tartsuk és így engedjük a Dunába, ezzel is védve természetes ökoszisztémát. A párom hobbija ugyanez szinte, csak kicsiben. :) Azzal a különbséggel, hogy ő jó eséllyel nem enged szennyvizet az akváriumba. Ha az ő kis biológiai rendszere pusztul el, az maximum szomorú, míg ha az enyém, az amellett, hogy hatalmas természeti kár, még milliós büntetést is kap a cég és az én állásom sem marad stabil. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!