Törpe szívóharcsát szeretnék, tapasztalatok érdekelnének hogy tényleg annyira kényes halacska? Mert sok helyen olvasom hogy nagyon kényes mindenre.
Ott kezdődik a dolog, hogy bár megoldott a szaporodásuk fogságban, a többség még mindig vadon fogott: egyszerűen költséghatékonyabb a dolog. Tehát vagy bírják az utazást vagy nem, vagy lappang bennük valami, vagy nem.
A problémát csak fokozza, hogy a boltban rosszul tartják, táplálják őket. Illetve, hogy a kedves gazdi is rosszul tartja, illetve próbálja táplálni őket.
Szóval:
- Jól meg kell nézni a boltban a halakat és szőrös szívűnek kell lenni: csak olyan példányt érdemes megvenni, amelyiknek egészségesen kerek pocakja van. Beesett pocak = vagy fertőzött vagy nemsokára éhen hal. Túl kerek, túl nagy pocak = fertőzés, szervleállás.
- Csakis és kizárólag érett akváriumba szabad belerakni, azaz 6 hónapnál régebb óta felállított, azóta problémamentesen működő akváriumba.
- Plusz pont, ha van egy kis barna algád, azt tuti megeszik.
- A túlnyomó többségük nem fogadja el a műkaját. Érdemes bespájzolni halaknak való zöldségekből: borsó, spenót, cukkini stb.
- Bár a szakirodalom gyakran mást ír, érdemes úgy tartani őket, mint a neonhalakat: legalább 80 centi kiúszótér és 5-6 fős csapat. Ugyanis aktív csapathalról van szó: https://www.youtube.com/watch?v=_bGV5qTtNWk
- Még így is előfordulhat, hogy az első hónapban minden előjel nélkül kidöglik egy-kettő. Ha az első hónapot túlélik, akkor általában már nem szokott probléma lenni velük, egészséges, stramm halacskák.
- Kisebb akváriumba érdemes inkább süncsigát venni ;) Több fajta algát eszik és sokkal nehezebb kinyírni.
(Ezeket az infókat mindenféle fórumokról kukáztam össze, amikor Otocinclus vásárlás előtt álltam.)
Ezt a mondatot jól lerövidítettem :D
Na szóval
10 nk-s lágy vízben nem döglenek meg egykönnyen.
Szerintem sok helyen az lehet a baj, hogy túl kemény csapvizet használnak és azt nem bírja elviselni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!