Képet szeretnek mutatni az aksimrol. Ezt hogy tehetem meg?
A sötét talaj nem stresszeli őket, a neonoknak kifejezetten jobb a sötét aljzat, nyugodtabbak tőle, sőt neked is jobb, mert szépen kiemeli a színüket.
Szerintem vegyél igazi növényt, a műnövénnyel csak a problémák vannak.
A háttérbe még én ültetnék vékony szálú magas növényekből, a hátteret pedig lecserélném fekete kartonra. Az előtérbe esetleg mehetne pár kő mohákkal, hogy a világos aljzat ne zavarja a neonokat, a kövek közé vagy 2 tő cryptocorine wendtii vagy hasonló növény.
Egyébként elég kicsinek tűnik, ami a neonoknak nem túl jó, amennyiben 70 liternél kevesebb a térfogata, én nem tartanám meg őket a helyedben, ráadásul nagyobb csapatot igényelnek. A guppik pedig túl fognak szaporodni.
A szűrődre még húznék egy szivacsot, elég kicsi a tartálya magában.
Bocs, ha tévedek, de te nem a 80 literes vagy már megint? :D
"Az igazi novenyt megeszik a csigak."
Csigák (hacsak nem valami nagydarab, éhező almacsigáról van szó, azt meg nem látok a képeden), nem esznek élő növényt. Beteg növényt, elhalt növényi részeket esznek, akkor viszont az Ön készülékében van a hiba: vagy növényt rosszul választottál, vagy, ha az alapnövények is kidöglenek nálad, akkor a fénnyel (esetleg talajjal, tápozással) van valami gond.
"evvel semmi bajom nem volt eddig"
De hogy semmit nem tesz hozzá az akváriumodhoz, az is biztos.
- Két műnövényes akváriumot ismerek közelebbről, a növény csak az esztétika miatt van az akváriumban. A halak nem használják őket. Szerintem az ilyen műanyag szaroknak túl kemény a levele, néha túl éles a széle is. Az élő növényeket használják a halak: bujkálnak közöttük, nekitámaszkodnak, kiülnek rá (fajtól függően persze :D).
- Valamennyi nitrátvegyületet felvesznek az élő növények, tehát picit dobnak a szűrésen is.
Ha te vagy a szokásos 80 literes pajti, akkor B.Jocitól már megkaptad a megfelelő tanácsokat, ha nem, akkor itt olvasgass: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__6..
A többiektől nagyon jó tanácsot kaptál. Sötétebb aljzat kellene, az a sok halra, köztük a neonokra, nyugtató hatással van és kiemeli a színüket.
Fekete karton háttérnek. Én is azt használok, a legegyszerűbb fotókarton is megteszi. Tényleg nagyon sokat lendít az akvárium kinézetén.
Neolamprologus01 tanácsait a növényekről, elrendezésükről pláne érdemes megfogadni - bár Cryptocorynét csak akkor vegyél, ha táptalajod van, vagy hajlandó vagy néha valami tápgolyót berakni a gyökerükhöz. Ha műnövényeket is használsz, akkor is több kell, más elrendezésben, mert ez így túl sokat nem ér a halak stresszmentesítése szempontjából.
Ez az akváriumod:
Az anubias igénytelen, szinte mint egy műnövény, az jó lenne neked, kevés fény elég neki. A gyökerét viszont nem szabad elásni: https://www.youtube.com/watch?v=pYHP1dId3L0
Ahhoz, hogy ne repkedjen az akváriumban, rá lehet damillal kötni egy kőre.
A neonhalak szeretik a víz tetején úszó növényeket, amik felülről adnak egy biztonságérzetet nekik:
https://www.youtube.com/watch?v=_jvvtfLxYic
Ilyen növény pl a Limnobium laevigatum, aminek 1 centis levelei vannak, illetve a békalencse is, de annak nagyon apró levelei vannak. Ezeknek a növényeknek viszont kell valami lámpa, és hogyha meg akarnak sárgulni, akkor egy egyharmad darabka növénytáprúdat, vagy 1 tabletta panzi aquaplantot bele lehet dobni a vízbe és attól bezöldül megint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!