Ez igy milyen? 80literben?
9neon
6guppy
4foltospancelos
B.Joci mi szamit laposnak? az enyem 36cm magas.
A lapos 75 literesbe milyen es mennyi halad van?
Egyebkent gyonyoru az az akva
Bocs a késői válaszért, de én csak minden másnap este tudok válaszolni.
A lapos olyan mint egy szélesvásznú tv, 16-9 vagy laposabb, vannak a magas akvák, példa van a szabvány 72 liter, az is 60cm hosszú mint a szabvány 54 literes, tehát hiába több a liter az úszótér ugyanolyan hosszú.
Nekem 10 neon van, mellé garnélák, pár csiga, külön nitrátot nem adagolok a növényeknek, a halaktól amennyi jön az elég szokott lenni, talajba viszont szoktam operálni, pár növényhez megy nitrát is.
(van 6 üzenet még amit megírok, utána a tiéd van soron, van ahogy nézem utána is bőven)
Koszonom szepen :)
Meg annyit hogy nekem marad 6 guppy es 6corydoras hozzajuk milyen novenyt?
Most jutottam el az üzeneteidig, láttam ugyanazt kérdezted mind itt, akkor ezeket megválaszoltam.
A növényezés összetett dolog, elsőre van egy keletkezett növényi tápanyag, ez főleg nitrát ami a biológiai szűrésed végterméke, a halaktól keletkező ammóniából lesz, baktériumok állítják elő ammóniából két lépcsőben.
Az etetésnél még keletkezik egy rakás elem, foszfát, kálium, vagyis a macro elemek, mellé egy csomó micro elem is felszabadul, vas, bór, molibdén, stb viszont a keletkezett elemek nincsenek arányban a nitráttal, foszfáttal, ezért kell kiegészítő növénytáp ami nitrát foszfát mentes, sokaknak bevált az easy life profito.
A növényeknek kell még fény, 36cm magas akvára elég 2 sor t8 fénycső, ezzel már lehet szépen növényezni, viszont nem árt szénforrást biztosítani, főleg ha sok a felszínre érő növény, mivel a fénycső alatt már erős fénnyel kell számolni gyenge világításnál is.
12 apró hallal már lehet szépen növényezni, van olyan, vagyis létezik, hogy függetleníteni lehet egy növényt a vízben keletkezett, és beadott növénytáptól, ezt főleg gyökéren keresztül lehet megtenni, vagyis a talajba lehet nyomni komplex műtrágyát tartalmazó tablettákat, a leg olcsóbb az aquaplant, 10 ft körül mozog 1 tabletta, ilyenkor viszont a növény főleg a talajból vesz fel tápanyagot nem lesz szerves része a nitrogén körforgásnak, nem javítja a vizet. Léteznek talajban ütősebb megoldások is, táptalaj, virágföld, kertészeti táprúd, gyári akvarisztikai npk táprúd.
Létezik csak micro elem pótlás a talajba, ilyenkor az akvárium vizében keletkezett is használatban van, az egyik legjobb a jbl kugeln, rengeteg embernél bizonyított.
Fényerőhöz kell igazítani a választott növényeket, kétfajta van van a bokros, ami a talajszinttől egymás mellett leveleket hoz.
Van a futós, lég gyökeres, ezeket szárosztással lehet szaporítani, amit levágsz életképes, le lehet ültetni megmarad, a lég gyökereken keresztül is vesz fel tápanyagot, példa: kocsány nélküli ambulia, hínárfélék, indiai vízi csillag, stb
A bokrosokat nehezebb szaporítani, példa egy bokros crypto levelét ha levágod tönkre megy, nem életképes, tőosztással, lehet szaporítani.
Ha 1 sor fénycsöved van, és nem t5 fénycső akkor alacsony fénnyel beérő növényeket lehet, ha két sor t8 fénycső van akkor mehetnek közepes fényt kérő növények is.
Innen választhatsz: [link]
A fénycső bővítés ilyen: [link]
Nekem ebbe két sor t8 fénycső van: [link] 60cm-es 18 wattos, ez bőven elég 35 cm magas akvára.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!