Külső szűrőnek rosszat tesz közép-, illetve hosszú távon, ha naponta egy alkalommal kikapcsolom, majd 5-10 perc múlva visszakapcsolom?
Carboval szeretném közvetlenül a kevés algámat gyilkolni és azt olvastam, hogy ilyenkor érdemes a szűrést lekapcsolni néhány percre.
(A kiváltó okot elvileg már orvosoltam, csökkentettem a halak létszámát, picit visszavettem a kaja mennyiségéből is, ugyanis magas volt a nitrát szint; tudom, hogy a carbo csak tüneti kezelés)
Sokáig nem jó csinálni a mozgó rotorosoknál, példa jbl, eheim, egy annyit jelent, hogy a rotor fejének van egy holtjátéka, kb 60 fokban mozog, amikor bedugod a szűrőt mindig csap egyet, egy ilyen manővernél eltörhet, utána forog körbe, és nem nyomja a vizet.
Azért akarja a kérdező kihúzni a szűrőt, hogy ha ráspricceli a carbot, ne vigye el az áramlás az algáról, közvetlen az algára szokták nyomni a carbot, a napi adagot.
Salx Narval teljesen igazad van, a carbo lényege, hogy hiába adsz a növényeknek több fényt, nem tudják hasznosítani, nincs a vízben elég oldott co2, nincs annyi, amennyi a növények fejlődéséhez kellene, erre találták ki a biztonságosan használható, folyékony szénforrást.
Aki kicsit nagyobb fényt használt az dobott egy hátast velem együtt, hogy menyivel szebbek a növények.
Van persze árnyoldal is, amit nem mondanak, alacsony fényerőnél elég a növényeknek a légkörből beoldott co2, felesleges a carbo, nem használja semmi, fölösleges pénzkidobás, sőt, az is lehet, hogy látványos, napi szintű növényi növekedés nélkül mérgezi csak a halakat.
Nagyon szkeptikus voltam a carboval, milyen hatással lehet a halakra hosszabb távon, ma erre már tudom a választ, pozitív a hatása, de nem közvetlenül.
Kaptam 4 neonhalat, egy lepukkant akvából, 2011 közepén vásárolt halak, 2013 végén kerültek hozzám, vettem még 6 neont, így lettek 10-en. 75 literbe tudtam nekik helyet biztosítani, carboval, profitoval tápozott akvárium, a növények intenzíven fejlődnek, a vízcsere csak heti 10 liter, él és virul a 4, mára már igen öreg neonhal, 4 év fölött vannak, mivel a kereskedésben is korral adják ki őket.
Kategorikusan nem jelenteném ki, hogy a carbo+profito kombó meghosszabbítja a halak életét, közvetlenül ez nem igaz, viszont ha jó növényválasztás, megfelelő a fény, akkor fokozza a "kombó" az öntisztulást, így egészségesebb a víz, tovább élhetnek a halak.
A gerinctelenek szaporodása is mutatja mizu, átlag egy közepes, vagy erősebb világítású akváriumban, bődületes garnéla szaporodás van, szintén akkor, ha hasonló "combo" van.
Valamelyik carbo használó jött rá a fecskendővel közvetlenül trükkre, mohákra nem jó ötlet használni, arra legjobb pár rc garnéla, azok lepucolják.
Ecset vagy vagy más algára amano garnéla, sajnos a mohák alap kelléke a garnéla, örülnék én is ha nem így lenne, mára belenyugodtam, hogy csak a garnélásba van szép mohám, az öves diszcsikok, vagy a gurámik mellett nem lehet garnéla, de így a moha is kilőve, hamar elkoszolódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!