A linkelt tápgolyó tényleg működik?
Csak szerintem az agyag szét fog esni a vízben. Ha meg nem, akkor a tápanyag hogyan jut el a növényekhez?
Arra figyelj, hogy a táprudak között van differencia, 3 szám van.
Az első az ammónium nitrát, a második a szuper foszfát, harmadik a kálium szulfát.
Példa 8-14-12 ez nem jó, sok benne a foszfor.
10-5-6 ebbe kevés a kálium.
10-10-10 ez már jónak mondható.
Példa egy Substral táprúd: 15-8,1-14 ez még jobb csak sokkal kevesebb kel belőle, mivel 15%a nitrogén, 50%-al több mint egy 10-es kezdetűnél, lehet drágább mint a többi, de 50%-al több a hatóanyag benne, nem 3-ba, hanem 4 vagy 5 részre kell törni egy 15 kezdetűt.
A micro elemek külön vannak felsorolva, a 3 szám után.
A virágcserépbe dugható táprudat használtam én is.
3 felé törtem egy rudat, és beszurkáltam a talajba egy 20 literes akváriumba. Ugyanazt csinálja, mint egy panzi aquaplant. A növények nem sárgultak meg, zöldek maradtak és a garnélák nem döglöttek meg.
Én ezt vettem: Substral táprudacskák. Szlovén (nem szlovák) és magyar nyelvű.
10,5-10,8-10,2 a számok rajta. Háromfelé törtem, elvileg jó, világos színű agyaggal burkoltam és ahogy írták kb mogyoró méretűek lettek.
10,5% nitrogén
10,8% foszfor pentoxid
10,2% kálium-oxid
Microelemek:
0,01% bór
0,02% réz
0,07% vas
0,05% mangán
0,08% molibdén
0,02% cink
#3/7 válaszoló: Sikerült értelmeznem a válaszod végül is. :)
Vagyis akkor ez a táprúd jó. Akkor beteszem este.
Mindenkinek köszönöm a választ, főleg attól féltem, hogy az agyag szétesik, mert egyet betettem egy bögre vízbe és szétesett. Mondjuk nem vártam vele fél napnál többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!