Mit tudok tenni a halaimmal?
55 literes akvárimumom van
szumátrai márnáim vannak, és volt benne egy kicsike botia machracanta
kb 5 napja vettem észre a botián és egy kisebb márnán fehár pöttyök jelentek meg, mint kiderült darakór
megemeltem a vízhőfokot, nem adtam neki enni, és malachit zöld folyadékot adtam nekik 3 napig.
úgy láttam mintha meggyógyultak volna, de visszajöttek a pöttyök, és a boti "eltünt"
ma vízcserekor vettem ésre a boti elpuszlt.
mi a teendőm?
ismát van darakóros szumim.
az albínó ancikon nem látszik.
számoljak halpusztulással?
ja és az egyik szuminak a farka kicsit megvan rágva vagy nem tudom... :S
Mondjuk ne tarts 55 literben se szumit, se botiát, se ancistrust. "A zsúfolt tartás és a sok szállítás miatt a halakat erős külső ingerek, ún. stressz éri. Ennek következtében az immunrendszerük gyengül, így utat engedve a fertőzéseknek. Egy egészséges hal sokkal jobban ellenáll a legtöbb fertőzésnek. Fontos ezért a megelőzés." (forrás: Ketteske linkje) Márpedig a te akváriumod meglehetősen zsúfolt és a nem megfelelő méretű úszótér is stresszeli a halakat.
Nem ártana megfelelő gyógyszerrel kezelni őket, mert a malachit zöldről köztudott, hogy kinyírja a csíkféléket. Egyébként a harcsafélék is érzékenyek rá, szóval, ha mindenképp malachit zöld tartalmú készítménnyel akarod az akváriumot kezelni, akkor az ancikat érdemes külön rakni.
"ja és az egyik szuminak a farka kicsit megvan rágva vagy nem tudom... :S" Legyengült szervezetű halaknál előfordulhatnak másodlagos fertőzések. Például az uszonyrothadás, gombás fertőzések.
Esetedben a darakór öl gyorsabban, tehát abból kellene előbb kikezelni a halakat. Aztán majd meglátod, hogy az ott a farokúszóján rágásnyom vagy valami más.
a botiának már annyi, nem teszek bele többet.
nem kifejlett szumik, hanem csak kicsik. ha megnőnek akkor átadom őket egy barátomnak.
remélem túlélik
valami tuti gyógyszert ajánlanátok?
igen sajos :(
most majd 1 db hím és 3-4 nőstény vörös karcsúmárnát meg 2 algaevőt teszek bele.
az már jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!