460 l-es akváriumomban milyen időközönként csináljak részleges vízcserét?
Elsőnek, az algásodást nem lehet kezelni, van egy kiváltó oka azt kell megszüntetni, az alga hasznos, a halak ürülékéből felszabaduló anyagokat köti, irtása a halak pusztulását okozhatja, rendszerint okozza is, mivel toxikus szintet öltenek egyes vegyületek amit az alga megkötne.
A vízcsere akváriumtípus függő, példa egy növények nélküli akváriumba csak a párolgás van utánatöltve, nincs csökkentve a keletkező vegyületek szintje, természetes dolog, hogy el fognak pusztulni a halak.
A halmozódó vegyültek között vezető a nitrát, a biológiai szűrés végterméke, vele együtt több szerves és szervetlen vegyület keletkezik, olyan anyagok amik a halak szervezetébe nem épültek be, salakanyagként, mulmként kezdik pályafutásukat.
Egy jól fejlődő növényekkel teli akváriumba nyilván kevesebb vízcsere kell, nem elég a növény, fejlődnie kell.
Ja, csak még egy dolog, (csak végre leírok mindent) a nitrát egy elem, van mellette vagy 20 ami halmozódik, azért a nitrát a mérvadó mert abból keletkezik a legtöbb, ha magas a szintje, akkor a többi vegyület szintje is magas lehet, de a vízcsere mindnek a szintjét csökkenti.
Szűrőt azt akkor takarítunk ha nagyon vissza esett az áramlás, a kezdeti áramlás felére esett vissza, hal állomány függő, hogy ez mikor van, ha jól van méretezve a külső lehet 5-6 hónap is.
Én kb 3 hetente - havonta cserélnék egy bő 100 litert.
Külső szűrőt nem hogy minden vízcserénél nem kell, de amikor kell, akkor se az egészet.
A csöveket nem árt átmosni, hogy meglegyen a normális áramlás.
De amúgy csak arra kell figyelni, hogy viszonylag azért keringjen benne a víz rendesen. Ha már nagyon belassult, akkor kell nagyjából átöblíteni.
Valaki úgy csinálja, hogy az egészet egy kicsit kiöblíti.
Van aki úgy, hogy 1-1 fakkot egyszerre, de akkor azt jobban. A többi meg érintetlen marad.
Én jobban szeretem az első módszert, ha már szétszedem, akkor mindegyik szűrőközeget annyira megszabadítom a szennyeződésektől, hogy átjárja a víz.
Én kéthetente cserélnék egy 100 litykót, de itt leírták, hogy nem kell, szóval nem tudom. Engem valahogy megnyugtat ha felfrissítem a vizet, a halaknak is tetszeni szokott.
Mondjuk én lágyvízzel cserélek. De tényleg nagyon nem mindegy, hogy milyen akvárium, milyen halakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!