Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Betta vagy neon?

Tomaszcool kérdése:

Betta vagy neon?

Figyelt kérdés

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Van egy 60*30*30 54l aksim és már 2 hete brjátatáson van. Lassan elérkezik az idő, hogy elkezdjem a halak telepítését.

eleinte hamis neonokat szerettem volna pár garnélával és pár törpe szívóharcsával, de az utóbbi időben elkezdtek érdekelni a nagyobb testű halak, pontosabban a betták.

Próbálok az aki méretéhez való halakat választani és a lehető legjobb életminőséget biztosítano nekik. Úgy érzem, hogy az első (neonos) csoport zsúfolt lenne és talán kényesebb is, míg a betta az valamivel egyszerűbb témának tűnik.

Ti hogy vélekedtek erről? Megosztanátok a tapasztalaitokot a neonozás és a bettázás terén?

Köszi!

2015. febr. 14. 17:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Az akvarisztika egyszerű és bonyolult dolog is egyben. Minden út kétfelé ágazik, sokszor az elágazások újból többfelé ágaznak.

Elsőnek vannak az akvárium tulajdonosok, kaptak valakitől valamilyen instrukciókat ami alapján rendezik az akváriumot, annyit tudnak mit szabad és mit nem, vagy helyesen vagy helytelenül tudják, sokszor van velük probléma, mivel előbb cselekednek utána kérdeznek.

Második vonal az akvaristák, ők nem csak egy 4 soros instrukciót követnek, értik, próbálják megérteni az akvárium működését. Hobbiként tekintenek az akváriumra, kocsma, játékautomata, stb helyett az akváriumot választják.

Népszerű a növényes édesvízi akvárium, ebből kétfajta van, mostanában bejön egy harmadik típus is.

1. növényes komplex tápozott, kevesen csinálják, csak a növények számítanak, eléggé sérülékeny, hasonló mint a holland hidrokultúrás növényhajtatás, szép a 10 méteres paradicsom de valamelyik csap nem jól szuperál és már pusztult is minden.

2 halak trágyázásán alapuló, nevezik társas növényes akváriumnak, vagy mostanában rá van ragasztva a low tech jelző, a növényzet fő szerepe az öntisztulás, nem érzékeny, nem sérülékeny, nem gond ha kimarad 1-2 vízcsere. A növények fejlődéséhez durván 17 elem szükséges, N.P.K +mezo+micro elemek, vagyis Nitrogén, foszfor, kálium,+kalcium,magnézium +vas, mangán, molibdén, cink stb micro elemek. A halak trágyázása elsősorban nitrogént, nitrátot ad, a mulmból keletkezik foszfor és szabadul fel egy csomó micro elem is, ez van kiegészítve egy nitrát,foszfát mentes növénytáppal, népszerű az easy life profito. A Kalcium, magnézium szükségletet a csapvíz keménysége adja.

3. van az amikor 1 és a 2 verzió ötvözve van, de úgy, hogy az öntisztulás és a gondozás mentesség megmarad, a halak élettere nem sérül, nincsenek kitéve veszélynek, pl nitrát mérgezés, co2 okozta negatívumok, ez a verzió azoknál népszerű akik komolyabban utána olvasnak, értik a növénytápozást, ki tudják rakni a növények N.P.K+micro elem szükségletét. Példa talajba nyomkodott micro vagy macro elemes tápok, a vízbe csökkentet dózisban adagolt macro, a fő növénytáp itt is a folyékony nitrát, foszfát mentes növénytáp.

------------------------

Én főként a 3 verziót csinálom otthon, egyrészt mert az akváriumokra nem sok időm van, másrészt szebbek a növények, harmadrészt kevesebb a hiánytünet, én azt vettem észre az öntisztulás is jobb, legalábbis én merőben eltérő vízcsere perióduskát alkalmazok mint ami a neten terjeng, viszont nem terhelő így az akváriumok karbantartása, röhögve csinálom hosszú éveken keresztül.

Nagy hátrány a 2-3 verziónál, hogy nem lehet olyan szép mint egy növényes akvárium, viszont 10-20 év alatt sem unja meg az ember.

Nem a legszebbek, ilyenek: [link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Pár szabályt követek, túlszúrni, talajt javítani macro, micro elemekkel, legyen benn intenzív fejlődésű növény, nálam a lista: indiai vízi csillag, hólyagos vízikehely, vallisneria, kocsány nélküli ambulia, előbbiek a fő nitrát eltávolítók, mellettük megmaradnak lassabban fejlődő növények is.

A vész növény a tüskés hínár, több helyen van belőle, az kiszív minden tápanyagot, kivégez bármilyen algát, tény, hogy a többi növénynek sem hagy, ezért módjával kell betenni.

2015. febr. 15. 06:11
 12/13 anonim ***** válasza:

Vááá, bocs, jó hosszú lett, remélem segít elindulni, sok lehetőség van, az indulás lényeges mindig.

Példa én ehhez: [link] havonta , volt, hogy kéthavonta lépek oda bármit csinálni, a napi etetésen kívül.

Évente 1 alkalommal nagyobb kopasztás van, akkor sok növényt selejtezek, havi 10 perc munka van vele 2011 ben raktam össze, jórészt csak nézzük, nem kell vele csinálni semmit, ez viszont azért van mert minden az öntisztulásról szól, de mint a fotón is látszik ez nem mindig az a tipikus növényes akva.

Csak profito táp és talaj javítás.

2015. febr. 15. 06:19
 13/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a leírásod.

Nagyon örülök, hogy hosszasan kifejtetted, leírtad a növényes aksik dolgait. A linkelt aksik nekem nagyon tetszenek. Valami hasonló a végső célom, de jelenleg nem hiszem, hogy képes lennék bármi hasonlót összehozni, de törekszem rá. Egyelőre gyakorlatot, tapasztalatot próbálok felhalmozni, mert ez a növényes téma nem egyszerű, sok tényezőt kell figyelembe venni.

2015. febr. 15. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!