Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akváriumba jó a tavi víz?

Akváriumba jó a tavi víz?

Figyelt kérdés
5 percnyire van tolunk egy tó. Arra gondoltam, hogy hoznék onnan kb 2 liter vizet az akváriumba, mert mégis csak természetesebb mint a csapvíz.

2015. febr. 12. 14:34
 1/3 anonim válasza:

Kis díszhalakat akarsz beletenni utána?

Akkor nem tartom jó ötletnek.

Állott 1-2-3 napos csapvíz már megfelel, mi is azt teszünk a nagy akváriumba otthon és tökéletes.

A tavi víz azért nem jó, mert teljesen más biológiailag a díszhalak számára. Gondolj bele, egy díszhal nem élne meg a tóban sem, és nagyon hamar elpusztulna, mert nem arra a fajta életmódra szakosodott.

Remélem érted mire gondolok.

2015. febr. 12. 14:41
 2/3 anonim ***** válasza:

Minden halnak meg van adva díszhal infón, hogy hány NK keménységű vízben lehet tartani. Veszel egy neptun vízkeménység tesztet, a két löttyöt összeöntöd és megméred vele hogy hány NK a vized. Akkor tudod, hogy jó vízben tartod e azt a bizonyos halat, vagy sem.

Hoztam én tóból vizet, kavicsot, meg halat is. Lehetnek benne élősködők, paraziták, de szerintem az enyémben nem volt.

Első alkalommal a tóból vittem vizet, később meg az otthoni 20nk-s csapvizemet felesbe kevertem, 0nk-s lágy vízzel. Végeredményben 10nk-s vizet kreáltam, és azt tettem az akváriumba. Naphalaim, razbóráim ebbe voltak, amiket a tóból hoztam, de voltak másik tóból fogaspontyok is.

Ugyanezt a 10nk-s vizet használtam az összes díszhalamhoz. Egy időben nano hal mániám volt, az összes fajtából vettem néhány példányt. Pici halak elfértek több kis akváriumban, meg egy nagyban is később.

A csapvizet a vízművek keményíti és lúgozza, azért hogy a rézcsövek ne lyukadjanak ki a savtól. A vízművek oldalán 7.5 pH-t írnak, de én még soha nem mértem olyan keveset. Nekem a frissen csapból kijövő víz is 7.7ph-jú, és ha ezt állni hagyom, másnapra ph 8 lesz. Halaknak ez a felső határ, ez kicsit sok.

Ezért is lágyítom 10nk-ra, mert ennek a ph-ja 7 körüli lesz, és az ilyen semleges pH sokkal jobban megfelel a díszhalak 90%-ának. Meg a tavi halaknak is ugyanúgy.

2015. febr. 12. 15:56
 3/3 anonim ***** válasza:
A vizinövényeknek is jobb a semleges ph. Illetve nekik a kicsit savasabb ph 6.5 is jó, mert azon tudják legjobban felvenni a tápanyagot.
2015. febr. 12. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!