Mi az az akvárium méret amitől már elengedhetetlen szűrő használata?
A szűrő elengedhetetlenen kellék, van számos olyan eset, nekem is volt amikor meghibásodott, napokig nem volt szűrőm, ez egy érett, alul telepített akváriumban nem jelent katasztrófát rövid távon.
A nővények nem fognak úgy fejlődni, vagy egyáltalán nem fejlődnek.
Olyan is van amit az első válaszoló irt, megfullasztják a növények az akváriumot, savasítják a vizet, oxigén hiányt okoznak, ilyenkor a halak pusztulnak.
Ha nincs az indulásnál szűrő az komoly probléma, rengeteg negatívummal kell számolni, az optimális hal mennyiség harmada tehető, váladékos, hártyás víz, a baktériumok össze vissza alakítanak ki telepeket, nyálka réteget, a nővények tönkre mennek, mehetnek.
Problémát jelent a fűtés, szinte tilos használni fűtőt, a kialakuló hőlépcsők matt.
Szűrő nélküli akváriumban sokszor a halak generálnak áramlást, gyakorlatilag ezzel tartják életben magukat, oldanak be oxigént.
Ha látsz egy szűrő nélküli akváriumot abba nem azért kavarnak a halak mert annyira jó nekik, nem azért csapkodnak példa a páncélos harcsák percenként, ilyenkor küzdenek az életben maradásért.
Egy megfelelően keringetett akváriumban este az éjszakai halak kivételével pihennek a halak.
Volt itt kérdés, "nem tudok pihenni este a halak csapkodásától" mondtam csapjon egy metszést mert lehet sok a nővény, utána már síri csend volt.
Volt akinél csapkodtak este, nála meg az volt, hogy kihúzta a szűrőt a halak meg küzdötte az oxigénért.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Azt jòl tudom, hogy a feltüntetett alsò határt kell figyelembe venni?
Illetve ha van külön levegőztetőm, akkor elég olyan szűrő ami csak szűr de nem levegőztet?
A levegőztető csak porlasztja a levegőt.
A szűrő össze szedi az ürüléket, mulmot és mellette oxigént old be.
Csak levegőt porlasztani hülyeség, 300ft egy porlasztó kő, 900-2000ft egy légpumpára köthető szivacs szűrő.
Oxigént az be lehet oldani a vízfelszín fodrozásával is, stabil csendes megoldás: https://www.youtube.com/watch?v=BbaxTAW_q6g
"Azt jòl tudom, hogy a feltüntetett alsò határt kell figyelembe venni?"
Nem, van olyan szűrő amit 2 decis szivaccsal javasolnak 200-400 literbe, használhatatlan 200 literbe is.
Mindig a szivacs számít, a mérete, a tól-ig a teljesítményre vonatkozik, a liter/órára.
Belefutsz egy resun pumpába, abba egy gyufás skatulya méretű szivacs lesz, még ha 900 liter/őra is.
Egy 550L/h eheim 2010 meg 3 decis töltetet ad, több szennyeződést tud tárolni és több baktériumban telepet nyújtani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!