A növények termelnek oxigént a halaknak?
Első kérdésre a válasz az, hogy nappal igen.
A második kérdésre pedig azt tudom mondani, hogy a mértéktől függ.
Este veszélyesebb, mikor a növények is szén-dioxidot lélegeznek ki, ilyenkor vagy elzárod az adagolást, vagy olyan szintet lősz be, ami még este is rendben van.
Igen,a növények termelnek(ha egészségesek) a fotoszintézis során.
A fotoszintézis:
szén-dioxid+víz---(fény+klorofill)---szerves anyagok+oxigén
Tehát este nem termelnek oxigént,mert nincs fény,ilyenkor ők is oxigént vesznek fel a légzésükhöz,de nappal több oxigént termelnek,mint amennyit este elfogyasztanak.Én azért estére elzárnám a szén-dioxidot.
Hogy tudományosan is pontosak legyünk: A növények éjjel-nappal lélegeznek be oxigént, és lélegeznek ki szén-dioxidot.
Nappal viszont ott a fotoszintézis, ami éjszaka nincs, így éjszaka csak a sima légzés marad.
A gázok kiegyenlítésért, co2 többlet eltávolításáért, oxigénbeoldásért a szűrő felel, a növényeket nem az oxigén szint miatt tartjuk.
Tájékozódás nélkül elpusztulhatnak a halak igen, van a növényeknél egy "bubizás" macro tápozás, intenzív fény, co2 beoldás kell a bubizáshoz. Rengetegen jártak úgy, hogy a heves bubizás közben elment az áram, a növények kiengedik az intenzív körülmények miatt nagy menyiségben felvett co2-t, savas irányba megy a víz, a halak fele pipál, az akváriumba pusztul el, vagy kiugrik.
Növényes akvárium lelke a szűrő mellett a szünetmentes tápegység ami a szűrőt áramkimaradás esetén is működteti.
Co2 használatnál van egy táblázat: [link]
A táblázat leírása egyértelmű, egy adott keménységhez egy adott ph értéken tartozik egy co2 szint.
A neten sok helyen megtalálható ez a táblázat, a leírásokból hiányzik viszont, hogy ezeket az értékeket, magát a zöld tartományt szinte lehetetlen beállítani, nincsenek ilyen értékek csak esetleg egy frissen feltöltött akváriumban, ha beadjuk a növénytápot már fel is ment a ph.
A táblázat értékei co2 beoldással könnyen tarthatóak.
Gyakorlatban mérsz egy karbonát keménységet, majd zöld tartományhoz tartozó ph értéket állítod be, annyi gázt adsz hogy a táblázat tetején található ph érték legyen.
A táblázat leírása nem írja, minél kisebb a keménység annál kevesebb gáz kell a jó ph és így a jó co2 szint eléréséhez.
Olvasható még a savas kémhatást okozó anyagok használata, akvarisztikában kapható ph mínusz, sósavoldat, mellettük nem érvényes a táblázat mivel nem a szénsav savasítja a vizet hanem példa a ph mínusz.
Nagyobb mennyiségű csersavas fa, főleg friss még akváriumba nem használt vasfa is savasítja a vizet, ilyenkor a zöld tartomány kisebb értékéhez tartozó ph érték beállítása ajánlott.
Végül is a ph mérése nélkül elpusztulhatnak a halak igen.
A co2 nem játék, utána kell olvasni és mérni kell.
Ha beruházol egy precíz CO2 szettre, akkor nagy valószínűséggel nem lesz gond. Kockázata azért van, mert bármi bekrepálhat, de én nem aggódnék ezen.
Viszont ami látványt a növényektől kapsz a CO2 adagolásért cserébe, az odabasz! :D
"Növényes akvárium lelke a szűrő mellett a szünetmentes tápegység ami a szűrőt áramkimaradás esetén is működteti.
"
Honnan veszed ezt a b@romságot? Ki használ egyáltalán szünetmentest egy akváriumhoz? Áramszünetkor a mágnesszelep elzárja a széndioxidot, a szűrő meg ugyanúgy leáll mint egy bármilyen másik akváriumnál (a szűrőbacik természetesen pusztulnak ilyenkor, de az más kérdés..)
"Ki használ egyáltalán szünetmentest egy akváriumhoz? "
Én eddig azt hittem minden kertésznek van:) alap kellék, de akkor tévedtem sorry
Vettem nemrég Tataházán egy külső szűrőt, 240 literes akváriumnál a tulaj is így járt, sima áramkimaradás volt és az összes petitellája a padlón volt. Nálam 54 literesnél történt meg ugyanez pár éve, kiment egy fázis szemközt este értünk haza és elpusztultak a halak.
Gondolom nem kell magyaráznom, hogy nem a co2 maga közvetlenül a ludas mivel a mágnes szelep elzár, a fellépő oxigén hiány csinál kárt és a keringés hiányában lezuhanó ph. A baktériumok menyisége növényes akváriumnál elenyésző, 7 ph alatt van belőve mind, ilyenkor nem ammónia van hanem ammónium ion, ami kedvez a növényeknek, viszont nem kedvez a baktériumok menyiségének.
11.000ft-tól kezdődnek a szünetmentesek, jó régen felvetődött már több fórumon pl: [link]
Egy másik lapra tartozik amit Lantos Viktor ir, büdös lesz a külső szűrő, vagyis elkezdenek rothadni a benne lévő hulladékok, ilyenkor ha beindul tele kövi az akváriumot tetemes mennyiségű ammóniával.
DE had ne keljen magyaráznom, alap dolgokról beszélünk, nézz utána a neten.
Viktor Lantos: "Náluk gyakorlatilag 25 fokon a 6mg/l oxigénszint fél óra alatt 5-re, 1 óra alatt 2-re és 1.5 óra alatt nullára csökkent!"
NULLA oxigén egy élen járatott bulizós akváriumban!!!
"NULLA oxigén egy élen járatott bulizós akváriumban!!!"
Jajj, nemár!
Ez amit akvakertészről linkeltél, a szűrő belsejére vonatkozik, nem az aki vizére!!!
Léptem...
Léptem...
Jól teszed :)
"A tanulmány egészen pontosan arról szól, hogy kikapcsolt szűrőnél az oxigénszint rohamosan csökken az akváriumban és a szűrőben a benne élő halak, növények és mikroorganizmusok miatt."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!