Mibajuk lehet a halaknak?
Ez sok mindentől függ.
Tartási körülmények, etetési szokások, akvárium mérete, a halak mennyisége a mérethez képest, vízhőmérséklet, a halak kora, stb?
Ha nincs külső elváltozás akkor ez mérgezés.
-Ammónia-ha 10 napnál fiatalabb az akvárium
-Nitrit ha 20 napnál fiatalabb az akvárium
Ammónia és nitrit ha helytelenül van gondozva az akvárium.
-Nitrát ha idősebb az akvárium, főleg a leg belesebb halat érinti, nagyobb az esély ha száraz táppal van etetve.
-Nehézfém ha nem megfelelő a hálózati víz, a legbelesebb halat érinti, főként ha száraz táppal van etetve.
Kemény víz, ha lágy vizes halakról van szó, átlag 1 éven belül várható.
Bélelzáródás, emészthetetlen anyagtól, példa talaj festék, festett ajzat.
Oxigén hiány, sok növény kicsi keringés, vagy csak simán gyenge áramlás.
* száraz táp, víz kell az emésztéséhez, a legnagyobb étvágyú hal eszik a legtöbbet és így nyeli a legtöbb vizet, a vízben található nitrogénvegyület többlet vagy egyéb többet őt érinti a legsúlyosabban, bekerül a véráramába és ott blokkolja az oxigént.
Amit a #3 válaszban írtam valószínű nitrát mérgezés, és a leg belesebb halat érinti mindig.
Ez egy olyan helyzet amiből nehéz kijönni, ötletem és tanácsom sincs, mindent csak saját felelősségre csinálj.
Baromira lágy lehet a vized, savas, és nitrát dús, lehet egy 50%-os vízcsere megöli a halakat egy héten belül, vagy azonnal.
Jelenleg valószínű nem ammónia az ammónia hanem ammónium, ha csinálsz egy 50% vízcserét nem lesz nitrát mérgezés de lesz helyette ammónia ami megöli a halakat.
Nem tudom röviden elmagyarázni de patt helyzetbe vagy, lehet vagy így vagy úgy de elpusztulnak a halak.
Egy helyi akvarista szaki kellene akinek van keménység, ph, és nitrát tesztje, és érti is az eredményeket.
Az a gond, hogy 3 éve nem cseréltél vizet, a halak pedig nem biztos, hogy elviselik a hirtelen változást.
Részemről kiszálltam, volt már egy barátom így, ez a régi iskola átka, olyan vízzel kellene feltölteni amilyen a jelenlegi keménységet és ph értéket mérve.
Végül is van leírás Pendulum92 jóvoltából
Diana Walstad könyvének fordítása.
Ha elolvasod, értelmezed akkor összeáll a kép: [link]
Ha 3 éve nem cseréltél vizet akkor elég összetett a probléma.
Így a halak egyesével lassan pusztulnak el, ha lecserélsz egy nagyobb részt akkor meg lehet az összes megy:(
Rosszl fogalmaztam.. :) 3eve volt egy aksim amiben nm.csereltem vizet csak potoltam az elparolgott vizmennyiseget. Viszont ott nm volt ilyen gond.
És ezeket a mergezeseket mivel lehet megelozni, mert nm tudom van meg egy aksim ami ures lehet abban.iditok egy ujat es atrakom a halakat
Vannak a nitrogén vegyületek okozta mérgezések, azt a #3 válaszomban részleteztem.
Van a nehézfém mérgezés, azt egy vizelőkészítő rendbe rakja ami köti a nehézfémeket.
A nitrogénvegyületek okozta mérgezés lehet gondozási hiba is, példa szűrő helytelen takarítása, indokolatlan nagytakarítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!