Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » "Ködös", opálos akváriumvíz?

"Ködös", opálos akváriumvíz?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Már hetek óta ilyen az akváriumom vize. Próbáltam többféle szert (Sera Protazol - infuzóriumok ellen, metilénkék - fertőtlenítésre, aztán Sera Toxivec, Sera AquariaClear - ködösödés ellen, végül Neomagnol tabletta). Egyik sem vált be. A metilénkéktől 1-2 napig tiszta volt az akvárium vize, majd pár nap után újra opálos lett. Kisállatkereskedésben dolgozom, volt ott is ilyen eset már, de abban a helyzetben a JBL UltraForte rendbehozta 1 nap kezelés és egy 50%-os vízcsere után. Úgy gondolom, ha infuzórium lenne, akkor a Neomagnol tablettától kipusztult volna. Esetleg lehetséges, hogy kevés a szűrő teljesítménye? Egy Aquael Fan Filter plus 3 belső szűrő van benne. Elvileg 150l-250l-es akváriumba való. Az enyém egy 175l-es akvárium. Gondolkodom egy külső szűrőben is.. Lehetséges, hogy megoldaná a problémát?

2014. dec. 26. 13:02
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nekem agyon régről van ilyen élményem, amikor egy nádszálakból álló dekoráció, ami kezdetben nagyon jól mutatott, a felázás következtében rothadni kezdett és szinte tejszerűre beopálosodott.

Csak tanácsokat lehet adni (amiből van elég). Ha tudod ellenőrizni a víz pH-ját, akkor enyhe savanyítást kellene végezni és valahogyan lágyítani a vizet (esetleg úgy hogy a felét leereszteni, azt külön lágyítani és savanyítani, majd a leülepedett anyag feletti vizet visszaengedni). Itt valószínűleg eutrofizálódásról is szó van, azaz a szerves anyagcsere bomlástermékeknek olyan magas a koncentrációja, hogy tápanyagban dúskálhatnak az egysejtűek és a baktériumok. Külső szűrő csak akkor hatásos, ha kellően van méretezve. Igazán a teljes újrarendezés és telepítés jelentené a megoldást. Sokkal több növényzet kell és jóval kevesebb hal. Akkor talán még ez a szűrő is elvinné az egészet. Mindenesetre a szűrőt most is lehet ellenőrizni, hogy vajon a szivacs ép-e ill. kellő pórusmérete van-e ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű mikroorganizmus legyen képes megtelepedni benne.

2014. dec. 26. 13:58
 12/14 anonim ***** válasza:

Lehet tévedek de ez festett dekor kő nem manado: [link]

A harcsák ahogy gyalulják le róla az akril festéket alatta puhább kő van ami opálosít nem is kicsit, alkalmatlan a baktériumok megtelepedésére az ilyen ajzat ez az első negatívum.

Kicsi a szűrőfelület, ez a második dolog.

A kérdésben szereplő zárójeles rész gyógyszerei, fertőtlenítői, darakór gyógyszere kiirtja a baktériumokat ez meg a harmadik dolog.

A baktérium kultúra egy friss akváriumnál segít rövidíteni a biológia felállását, halakkal teli akváriumnál már esélytelen.

Röviden, ha rendbe akarod tartani az akváriumod ne irtsd ki a baktériumokat vegyszerekkel, tegyél rendes aljzatot, növeld a szűrőfelületet, olvass vagy kérdez mielőtt nekiugrasz vegyszerezni, főleg olyannal ami méreg is lehet.

Baktériumok: a halak által kibocsájtott ammóniát több lépcsőben nitrátra bontják, az ammónia és a közbülső anyag a nitrit felel a legtöbb esetben a halak pusztulásáért, kis dózisban is mérgező neki, az algásodás oka is elsősorban az ammónia.

Egy működő akváriumba esetleg vizelőkészítő lehet, pl aquatan, a toxivec is az, de nem szeretik a növények, igazából gyógyszer használat után javasolt, 24 óra pihentetés is megteszi, akkor előkészitő sem kell, növénytáp kell és más nem meg tilos is.

A szűrőanyagot néha akváriumvízben kinyomkodni ennyi a történet.

A baktérium kultúráról nekem ennyi infóm van: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__6..

(Megjegyzés!! módjával az akvarisztikai ismeretekkel, én lehúztam kemény 1 hetet, kiszúrták, hogy értek hozzá, nem jött a "néni" szokásos hal adagjáért, mert nem pusztultak el, még 1-2 húzásom volt és lőttek is a mellékállásnak, nem üzlet nekik az egészséges akvárium, abba csak kaja kell más nem)

2014. dec. 26. 15:06
 13/14 anonim ***** válasza:
Black out-ot (sötét kúrát) csináltál már?
2014. dec. 26. 16:04
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

"A metilénkéktől 1-2 napig tiszta volt az akvárium vize, majd pár nap után újra opálos lett."

A többi, általad említett terméket nem ismerem, de metilénkéket szoktam használni. És bizony az öli a nitrifikáló baktériumokat ( [link]

"Aquael Fan Filter plus 3 belső szűrő van benne." Az Aquael összes szűrője kifejezetten harmatgyenge. 100 liter feletti akváriumokat még sokkal jobb belső szűrők sem tudnak megszűrni. A te akváriumod meg kifejezetten túl van telepítve. Innen van származik az összes gondod.

"Gondolkodom egy külső szűrőben is.. Lehetséges, hogy megoldaná a problémát?" Mindenféleképp érdemes lenne beszerezned egyet, de ne várj tőle instant megoldást. Egyrészt a szűrőben meg kell telepedniük a nitrifikáló baciknak, az laza egy hónap. Másrészt pocsék módon túl van telepítve az akváriumod. Ha rendezed a halállományt, akkor helyre fog állni a vízminőséged is. De túltelepített akvárium = folyamatos vízminőség problémák.

Szóval sürgősen el kellene ajándékozni az aranyhalakat és a cápaharcsákat. A szűrő baktériumállományát meg úgy tudod a leggyorsabban helyreállítani, hogy kérsz valakitől használt szűrőanyagot és/vagy szűrőkoszt, mindkettő nagy számban tartalmaz nitrifikáló baktériumokat.

"Már hetek óta ilyen az akváriumom vize." "Majdnem fél éve megvannak, és semmi bajuk érdekes módon." Sajnos ez a halaid bivalyerős immunrendszerének köszönhető, nem a szakértelmednek. Egyik általad tartott faj sem az érzékenységéről híres.

Az a baj, hogy amíg te úgy állsz hozzá, hogy "ÉN kisállatkereskedésben dolgozom, ÉN tudom mi hogy megy, NEKEM ne pofázzon senki!" addig nem fogunk tudni segíteni a halaidon. Pedig érdemes lenne megfogadni, amit a többiek írnak, elfelejteni mindent, amit az akvarisztikáról eddig tudtál és tiszta lappal kezdeni.

2014. dec. 26. 16:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!