Ma kaptam egy aranyhalat, folyamatosan a vízfelszínére mászkál. Ez normális?
Soha nem volt még halam, sosem háziállatom. Karácsonyi ajándék. Egyenlőre egy kisebb (most már négyzet alakú) edényben van.
Folyamatosan a víz tetejére úszkál, felfrissítettem a vizét adtam neki kaját.
Mivel nem rendelkezel semmilyen haltartáshoz alkalmas eszközzel, így rögtönözni kell.
Jelenleg az esélye a haladnak nulla.
Példa facebookon ki írod, hogy kérnél valakitől akvárium vizet, 30-40 % a teljes víztömeghez viszonyítva már elég.
Én szoktam adni, többen megtalálnak üzenetben, főleg így karácsony környékén.
Kell szűrő, akvárium, nem ártana kérni aki a vizet adja szűrő koszt, ez egy fekete anyag a szűrőszivacsot bele nyomkodja az akvárium vízbe.
Hirdető oldalakon találsz szűrőt.
Nyögve nyelős a dolog, és valószínű a mai napod van rá.
Menj be díszhal boltba és vegyél egy légpumpát, vagy egy kis szűrőt ami tud levegőt fújni neki.
Azt helyezd az akváriumába.
Jelenleg nincs biológiai szűrésed, mikroorganizmusok végzik, baktériumok, a halad vizeletéből, kopoltyújából, ürülékéből származó ammónia meg fogja ölni.
Nem biztos, hogy az oxigén hiány a ludas a pipálásért, lehet az ammónia mérgezi.
A teljes vízcsere csak állott vagy vizelőkészítővel kezelt vízzel használ de az eseti, folyamatosan bocsát ki a hal ammóniát és nincs ami lebontja, érett akvárium vízben, szűrőben (szűrő trutyi) van.
Felhívtam barátnőmet, hogy hozzon állatkereskedésből kellékeket ha még nyitva van.
Nagyon remélem, hogy nyitva lesz.
Akváriuma lesz estére, az sem túl nagy de jobb mint a semmi. És akkor ha abba szoba-hőmérsékletű vizet töltök, egy ideig, míg nem szerzek megfelelő felszerelést kitart ugye?
Nagyon nem szeretném megölni!!!
Ha sikerült beletenned klóros vízbe vagy túléli, vagy nem. Annyit tudsz csinálni, hogy ülsz és malmozol. Esetleg finoman a fejét veszed annak, akitől kaptad.
Szóval csinálj magadnak egy kamillateát, aztán leül, olvas. Halat nem b@ßtat, legfőképpen nem etet!
Szóval az akvarisztikához 2 dolog kell:
- megfelelő felszerelés
- szaktudás.
Felszerelés: akvárium (aranyhal esetében úgy 150 liternél kezdődik), szűrő, antiklór, hőmérő, 2 vadonat új (vegyszermentes vödör), 1 db gumicső.
Szaktudás: a halak abban a vízben élnek, amibe ürítenek. A halak ammóniát termelnek (ürülék, vizelet és a kopoltyújukon keresztül), ami szépen lemérgezheti őket. A szűrő arra való, hogy azok a "jó bacik" lakjanak benne, ami az ammóniát más, kevésbé káros vegyületekre bontja, amit aztán az akvarista (azaz te) részleges vízcserével eltávolít az akváriumból. Általában kell néhány hét mire ezek a szűrőbacik betelepülnek, ezért kell járatni, "etetni" az üres akváriumot. Egyelőre ezt az információt kellene megemészteni. Részletes leírás itt: [link]
Namármost így hirtelen azt tudod csinálni, hogy:
1. abbahagyod a hal etetését (nincs széklet = kevesebb ammónia termelődik)
2. ha nem a legközelebbi kínai/100Ft-os boltba zúzol el, hanem a teszkóba, obiba, ott is lehet kapni nagy műanyag tárolódobozt - figyelem! NAGY tárolódobozzal sokkal jobban jársz, mint egy apró akváriummal.
3. útba ejted az akvarisztikát, minimum 1 antiklórt (vagy egyéb ugyanilyen hatású vízelőkészítőt) felszedsz
és A.) napi részleges vízcserével és minimális etetéssel megpróbálod a halat életben az ammóniát meg a mérgező érték alatt tartani
B.) veszel szűrőt, kérsz valakitől szűrőkoszt/használt szűrőtöltet, amivel áttelepítesz egy jó adag szűrőbacit a saját szűrődbe.
Skacok, a klórmérgezéstől is pipálhat a hal, mert a klór roncsolja a kopoltyút.
majd írd meg, hogy mi lett a vége!
remélem túlélte a halacska!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!