Mit gondoltok erről a díszhalas oldalról?
Háhh, ebbe épp tegnap futottam bele! :D
Összességében nem rossz kezdeményezés, nekem néhol picit átgondolatlannak tűnik. Dizájnilag is tetszene, de ez a neonzöld szöveg kiégeti a retinámat.
Van néhány dolog, amin lehetne javítani:
- Egy fia tag-et nem látok, pedig logikus lenne hozzáadni néhányat, hogy kategóriánként lehessen keresgélni. Mi van ha én csak a dél-amerikai sügérekre vagyok kíváncsi? Vagy ha csak a gerinctelenekre? Ezen kívül jó lenne, ha a tengeri, brakkvízi és az édesvízi halak egyértelműen meg lennének különböztetve, mielőtt valamelyik iq-huszár belerakja a hópehely murénát édesvízbe.
- Apropó átláthatóság: igazán ki lehetne emelni a kulcsszavakat, mert elvesznek a többi infó között. A "dekoráció" és a "megjegyzés" a legtöbb esetben már elveszik a sok egyforma szó között.
- pH, NK, várható életkor? Illetve vannak olyan halak, akiknél az akvárium területe jobban számít, mint a literszám.
- Vacak a helyesírása. Már azzal ki lehetne szűrni a hibái 99%-át, ha bemásolná a szövegeit Word-be.
- Akadnak benne tárgyi hibák. Fél kezemen meg tudom számolni azokat a szörnyeket, amik érdekelnek, de van néhány dolog, ami még nekem is feltűnt:
pl.01.: vöröshasú pirája "Nagyon agresszív,mindent megtámad ami a vízbe kerül." "Egy hírhedten veszélyes hal." vs. úgy az egész cikk: [link]
pl.02.: Channa bleheri "legjobban az emlőshústól fejlődik (marhaszív)" vs. "Animal meats such as chicken or beef heart contain excessive fat and protein, some of which the fish are unable to metabolise." (forrás: előző cikk)
- Ha már nagy méretű halakról van szó szívesen látnék egy olyan cikket, ami az ő akklimatizációjukról szól. Ha jól tudom, némiképp bonyolultabb, mint a pici halaké.
- Érdekelne, hogy szerintük mitől vízi szörny a vízi szörny. A "blogról" és a "tartási körülmények blablabla" menüpontban csak ragadozó halakról írnak, holott elég vegyes az oldal tartalma.
Hát, te akartad tudni.
Nekem nem tetszik az akvárium üzembe hehezése rész, és az új hal érkezése rész.
A baktérium kultúra jó dolog de csak heterotróf baktériumokat tartalmaz csira állapotban, ajánlott 2 hetet várni, amíg a valódi nitrifikálók elszaporodnak, a mérgező nitrit ellen nem ér semmit a baktérium kultúra. Ajánlott napi szinten szórni a vízbe haltápot.
A baktériumok között van ami 30 percenként duplázódik, van ami 13 óránként, de ha nincs mit lebontani pusztulnak, fogyatkoznak, ezért kell naponta szórni.
Halak a vízbe zacskóstól, elavult dolog.
Sok ajzat keményít, van olyan ami lágyít, lentebb fekete aljzatú növényesebb akvárium képe van a leírásban, lehet benne Oliver Knott ajzat, pro soil, vagy ada, stb ha éppen keménységet magába szívó ajzat van akkor a zacskóba betett hal dob egy hátast, sokkot kap.
Helyette egy edénybe a kereskedésből elhozott vízzel, és több óra alatt ráönteni több adagban egy keveset az akvárium vizéből, szoktatni a merőben más vízparaméterekhez.
Új halak érkezése előtti nap részleges vízcsere, ez csökkenti az öreg víz szindróma esélyét.
Szűrőanyagok rész is ismeretlen lesz annak aki olvassa.
Keverve vannak a kémiai, biológiai szűrőanyagok, még közötte van sterilizáló is ami köztudottan árt egy biológiai védekezésen alapuló akváriumban.
Kémiai szűrőanyag mellé csak mechanikai kell és tesztek, steril növénykertészetekben tesznek még mellé uv-t, tehát a kémiait külön kellene, és van amit jobb lenne kihagyni.
Van a biológiai szűrés, annál mehetnek a különböző sűrűségű szivacsok, habkő anyagú siporax, lávakő.
Egybe összevissza nem jó így a szűrőanyag, eleve a kémiai mellé nem megy a biológiai, az aktív szén kiveszi az ammóniát így nincsenek érdemben baktériumok, le van építve a biológiai szűrés.
Külön fejezet kellene a kémiainak és a biológiainak.
Szerintem ha valaki nekiugrik az oldal infói szerint akkor csúnyán végezhet a halaival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!