SERA Algovec használata hogyan?
Sehogy. Nagyobb kárt csinál az akváriumban, mint hasznot.
Ha nagyon algásodsz, akkor valamit a világításodon kell változtatni, és /vagy a szűréseden erősíteni, pl egy külső szűrő beüzemelésével.
Ez az eset tipikus példája annak, hogy ilyen mesterséges dolgokkal nem lehet egyenesbe hozni egy akvárium egyensúlyát.
Foszfát és nitrátmegkötő gyanták? Amennyi pénzt erre költöttél, inkább betehettél volna egy plusz fénycsövet a tetődbe és még pár gyorsan növő növényt, és mindkét tápanyagszinted a normálisra csökkent volna.
Az a javaslatom, hogy az ilyen erősen természetellenes és drága(és felesleges) módszerek helyett kicsit ismerd meg a természetesebbek is, amivel a költségeidet, és az erőfeszítéseidet is csökkentheted, hogy egészséges akváriumod lehessen.
Ajánlom a figyelmedbe ezt a két cikket:
Nekem van több akváriumom amiben nincs alga, van a te méretedhez hasonló is.
Nehéz így okosat mondani a leírásod alapján, inkább leírom az általam használt teóriát, ez működik nálam 75 literes akváriumtól 850 literesig.
1 kaja, csak fagyasztott planktonszerű kaja mellé főtt forrázott zöldségek, száraz nincs átlag attól van a legtöbb alga.
2. ammónia, a halaktól, gerinctelenektől jön, az algásodás fő oka.
3. Szűrés, az ammóniát baktériumok alakítják át nitráttá, nekik kell biztosítani nagy felületet, ez lehet jó talaj, nálam a rostált apró szemű sóder és a jbl manadoval be is zárult a baktériumoknak alkalmas talajok listája.
A szűrésnél még fontos a szűrőanyag, ez a jól bevált siporax és szivacs egy külső szűrőben.
4. világítás, alacsony fényerővel 14 órával indul, ha kell akkor beszerelek még egy fénycsövet, 0.3-0,4 watt/liter körül használok, az én meglátásom szerint nincs értelme akváriumot tartani alacsony világítási idő mellett, mivel nem látja az ember az akváriumát.
5. növénytáp, kálium+micro elem kiegészítés átlag elég, erre easy life profitot használok, a halak adják a nitrogént.
6. Növények, bezárják a kört, felveszik a nitrátot, foszfátot, káliumot, kalciumot, magnéziumot.
Vegyszer, megkötő anyagok, stb nincs, felesleges.
Köszönöm a válaszaitokat!
Utánanéztem az algáknak és tulajdonképpen nem olyan rettenetes a helyzet, mint amiket láttam, az algák pedig afféle "pont algák", csak a legutóbb vett növényen jelent meg ecsetalga, de azt most azonnal kezelésbe vettem. Az akvárium és felszerelése teljesen új, a fénycsövek is, szerintem a fénnyel nincs baj. De megfogadom a tanácsaitokat, főleg az utolsó hozzászólóét. A halállomány legfeljebb magától csökkenhet ( a vitorlás már kb. 6 éves) és az egész társaság együtt van évek óta, kivéve a meggyhasúakat.
Ha sikerül eltalálni a dolgokat akkor kevés gond szokott lenni.
Példa ez ami a te méretedhez hasonló, minden évben átrendezem mert focilabdaméretük lesznek a gyökerek.
Ilyen kinézettel fejezi be a 2014-es évet: [link]
Ezt a kinézetet így kezdte: [link]
Közben metszeni kell bőven: (a képen levő metszés háromnegyede belőle van 2-3 hetente) [link]
El kell találni a dolgokat akkor nincs gond.
Nekem szerencsére csak 3-4 hetente kell 1-2 órát rá áldozni.
Egészséges, jól fejlődő növények mellett nem marad meg az alga, azoknak meg jó szűrés kell meg a szűrésnek köszönhető nitrát.
(nem a legszebbek az akváriumaim, nekem a praktikum a lényeg plusz a ráfordított idő kevés legyen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!