600 literes akvárium nitrát szintje?
Konkrét válasz a kérdésedre "h elég-e 2 hetente a vizet cserélni?" ez a beadott kaja menyiségén múlik, lejjebb kifejtem egy kicsit bővebben.
Én csak a kertészeti számokat ismerem ott átlagosan 5-15% egy zöld tömeg nitrát tartalma, akváriumi növényeknél ez biztos, hogy alacsonyabb, példa őszi repce 55kg nitrogént vesz fel 1 tonna hozamhoz, zöld tömeggel együtt.
Csak annyit akartam, hogy példa 500 liter vízbe, 10mg/liter nitráttal számolva 5000 mg, azaz 5 gramm nitrátot kapunk, ehhez ha megszavazunk az akváriumi növényeknek 4%nitrogéntartalmat akkor 125 gramm növény veszi ezt ki a 10 mg nitrátot.
A másik oldal a nitrát képződés, az eledelből talán 2%nitrátot kapunk, példa a fagyasztott artemiát én 2% nak számolom.
Összegezve: 10mg/literhez meg kell etetned (2 gramm nitrát/tábla, 100gramm/ tábla ) 2,5 tábla fagyasztott artemiat.
A 2,5 tábla metszése 125 gramm növény.
125 gramm növény az rengeteg, durván ennek a fele: [link]
A fagyasztott táblának jelentős a víztartalma, ezt kompenzálja a halak kopoltyújából, vizeletéből keletkező ammónia, majd az abból keletkező nitrát.
Én ha feltetettem 3 tábla fagyasztott kaját akkor durván ezt: [link]
Vagy ezt: [link] kell kimetszenem, ha nincs sok metszeni való akkor vízcsere.
Ha van metszeni való akkor nem cserélek vizet, szerencsére jócskán van mit metszeni.
Szűrés ügyileg arra kell törekedni ne legyen a vízben ammónia, nitrit, előny a baktériumoknak a lúgosabb keményebb víz ami a sügeres akvákban van, ha a hőfok is meglépi a 24 c.fokot akkor pláne jó.
Vannak kémiai szűrőanyagok példa a regenerálható szat gyanta, kiveszi a nitrátot, foszfátot, szerintem jobb választás mint növényekbe bízni.
Konkrét válasz a kérdésedre "h elég-e 2 hetente a vizet cserélni?" ez a beadott kaja menyiségén múlik, lejjebb kifejtem egy kicsit bővebben.
A két tetra plusz a biológiai szűrőanyag kordában tartja a két gyilkost azaz az ammóniát, nitritet, a jó szűrésnek köszönhetően gyorsan lesz ártalmatlanabb nitrát.
Növényekben felesleges gondolkodnod nitrát ügyileg sügeresben, én igyekszem mindig bezárni az öntisztulást, de ez mint feljebb kiderült rengeteg növényt jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!