2 dologról kérdeznék. Az egyik, hogy a sera aqvatan azonnal hat vagy kell még utánna várni, míg belerakhatom a cserevizet?
A másik,hogy 1 algaevőnek mennyi algatabletta kell naponta.Ha van 3 sziámi ormányosmárnám és 2 közönséges algaevőm,akkor mennyi algatabletta kell naponta.
Bocsi csak így engedte kiírni.
Azonnal hat a vizelőkészítő, kis keverés nem árt, a hőfok viszont fontos, Nagyából egyeznie kell az akváriummal.
Sziámi ormányos márna, kell neki is a fehérje, nálam a fő táplálék a fagyasztott artemia, (sórák) mellé néha fejenként 1 alga tabletta de nem minden nap, heti 1 alkalommal.
Főtt párolt zöldség mehet nekik, főtt répa, cukkini, tök, uborka, bármi, ha van alga akkor le legelik mellé, ha nem adsz nekik enni megrágják a növényeket, főleg a levelesek széleit kezdik ki.
Artemiával nem sok növényes gond van, ez legyen a fő kaja.
Algaevő, ha anciról van szó akkor nála 3 részre kell bontani a dolgot, elsőnek lenyalja az algát mindenhonnan, utána már rámegy a lehulló kajára, kb ha elmúlik 1 éves akkor már szinte csak halkaja, abból bármi, száraz, artema, krill, bármit megesznek ami lehullik az aljzatra.
Mellé főtt, párolt zöldség bármi lehet mindent megesznek, dinyehéjtól a parajig, főtt répa, saláta, főtt tök, akármi ami otthon van.
Alga tablettát nálam ritkán kapnak.
Az artemia egy 24-30-as osztású fagyasztott tábla, ilyen: [link]
Én egy kicsi műanyag tégelybe kinyomok egy kockát, rá víz, majd 5 mp a microba, vannak ilyen neptunos mérőedényeim abba szoktam.
Én 3 éve tropicarry artemiával etetek, ez apró, jobban szeretik a halak mint a nagy rákokat tartalmazókat.
500 ft egy tábla átlagosan, 100 literes akváriumba napi 1 kocka mehet simán.
Én a micro után odapakolom az akváriumok mellé a tégelyeket, majd víz alá merítem, ki öblítem a tartalmát, van aki át öblíti és nem szoktam.
Örülök ha hasznosak a tanácsaim, kicsit unalmas a munkahelyemen, most is dolgozom ilyenkor szoktam irni ide.
Igyekszem nem egyedi dolgokat mondani, példa sziámi ormányos márnák nálam 2 akváriumba vannak, egymástól függetlenül figyeltem, figyelem meg őket, szeretik az artemiat, főtt répát, az algaevőim is egészségesek, a jelenlegi gárda 2-3 éves, előtte is voltak sokáig majd 10 évig, volt időm megfigyelni őket, darabszám is volt bőven.
Reggel mindjárt, lámpakapcsolás után, vagy ha már észhez tértek a halak, átlag szórt fényre már "felkelnek" relaxálnak ők is rendesen este.
Van olyan akinél időzítő indítja a világítást, de példa a helyiségben lámpa fényre a halak már aktívak, fészkelődnek.
A márnák nagyon tudják várni reggel a kaját, startra készen függőlegesbe állva nézik a vízfelszínt.
Az okot fejtegették többen lehet pont a te kérdésed, tegnapi kérdés: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__6..
Az nem az enyém. :)
Akkor én rosszul csináltam,mert lámpaoltás elött etettem.
Lehet ezért nem nö a valiznéria?Mindig ha veszek mindig kipusztul.
100 l-es aksi van benne:
10 vörös neon
4 vörösfejü pontylazac
4 zebradánió
2 anci
3 ormányosmárna
2 páncélosharcsa
2 törpegurámi
1 hím guppi
Tudom,hogy sok,de a legtöbbet majd el akarom adni.Csak maradnának a neonok,ancik,pontylazacok,ormányosmárnák.
Növények:
Valiznéria
Hólyagos vizikehely
Cryptocoryne wendtii green és wendtii red
Gömbmoha
Jávai moha
Ludwigia repens
Bacopa americana
Anubias
Eleocharis acicularis
Tippre Acorus gramineus
Szürés:
Aquael fan 2+Tetra ex 600 2 liter siporaxxal
Tápozok is:Easy life profito napi 3 ml(1,5 ml-röl vittem fel 3 hét alatt)
Co2 vital napi 4 ml
Easy life nitro kétnaponta 2,5 ml
Ha adok nitrot is,akkor 3,5 ml profito megy.
Világítás: 2x Hailea 18 w fehér színpektrum
1x 18 w Hailea 18 w piros színspektrum (nem is olyan piros inkább rózsaszí)
Az a baj,hogy valiznéria nem viszont az alga nö.
Mit tunék tenni a halak eladásán kívül.
Heti 25 liter vízcsere megvan.
Végül is ezt a legegyszerűbben képpel tudnám.
Nem a fő akváriumom, ez csak véletlen van:
Van benne közönséges vallisneria, már hetente, kéthetente kell irtani.
Megpróbálom összeszedni a dolgait.
115 liter, világítás 1x15 watt sylvania grolux +2x 15 watt nappali 6500 kelvin daylight, ajzat jbl manado.
Szűrés tetratec ex 600, töltet: alsó rekesz 2 db gyári szivacs, két rekesz siporax, legfölül a lezáró rács alatt 1 réteg jbl symec perlonvatta, kerámiát nem tettem bele, tisztítás 3 hónap eltelt, szerintem még két hónapot kibír a tetra.
Tápozás havonta aqua plant tabletta a gyökerekhez(100ft 10db) napi 2ml profito, más tápozás nincs.
Világítási idő átlag reggel 7- este 9 ig.
Vízcsere heti 20% körül (elméletben) gyakorlatilag amikor tudok rá időt szakítani, van amikor több hét kimarad, nem igazán szoktam betartani a heti vízcserét, ha jól emlékszem talán 6 hete volt utoljára, de példa télen van időm akkor szoktam hetente cserélni.
Hetés etető nyílásra helyezett pc ventilátor.
Halak, ez az akvárium egy "öregek otthona" illetve nevelő.
2 db anci, 2 db öreg tetra van még benne, 2 db fiatal ormányos márna, 2 db öreg kék gurámi.
Alga mutatóba sincsen.
Rendszeresen használtam az indítás után kb 2 hónapig neptun biostartot, két flakont használtam el.
Ez: [link]
Szinte tök ugyanaz, annyi hogy minden dupla szinte vagy másfélszeres, napi 4ml profito megy bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!