Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen erös a világításom?

Milyen erös a világításom?

Figyelt kérdés

Akvárium 100 liter

2 HAILEA T8-as fehér színspektrumú csö

1 HAILEA T8-as piros színspektrumú csö

2014. aug. 26. 20:57
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

A gyári tetratec töltet nem sokat ér, durvák és ritkák a szivacsok, a bio labda semmi, kellene bele bio töltet ahogy előttem írták.

Növényes cső csak jó szűrésnél működik, szinte nincs is benne zöld, majdnem a teljes 18watt kék, piros spektrumból áll, vagyis simán duplán számolható.

A világításod jelenleg 4x18 watt nappalinak felel meg ami sok, mellé nem jó a szűrőtöltet, hosszan világítasz, természetes ezekkel a feltételekkel az alga.

Fenti 3 ok közül már egy algásíthat, mindhárom együtt már katasztrófa.

Cseréld le a növényes csöved egy 6400-6500 kelvines, 860 vagy 865 fénycsőre, így közepes a világításod.

A szűrőben maradhat alul a gyári kerámia, rá 1 réteg szivacs, második rekeszbe szivacs, fölfelé marad 1,5 liter üres, oda mehet siporax, esetleg egy vékony perlona tetejére.

Fénycsövet a villamossági boltba vegyél, 500- 1300 ft között van, olcsóbb a polylux, drágább az osram lumilux, esetleg G.E fénycső, most írtak üzibe, hogy Ge csövet kapott, 600 ft volt, ugyanaz a paraméter akvarisztikába 5000ft

2014. aug. 27. 17:56
 22/25 A kérdező kommentje:
Akkor úgy jó,hogy kevesebbet világítók,adok el a halakból és siporaxra cserélem a biolabdacsokat?
2014. aug. 27. 21:19
 23/25 anonim ***** válasza:

1 cseréld le a növényes csövet ilyenre: (vagy hasonlóra) [link]

2. módosíts a tölteten.

3. ha nincs változás vegyél vissza a világítási időn.

A halakat te tudod.

Én példa több akváriumnál sylvania groluxal világitok, 1 cső a fénycsövek közül növényes, pirosas, napi 14-16 órában, átlag reggel 7 körül kapcsolom fel a villanyt, este ha megyünk aludni lekapcsolgatom.

8-10 órás világitással nem látom értelmét az akvárium tatásának, gyakorlatilag semmi értelme.

Nem mellékesen fényigényes növényeket is tartok 0.5 watt/literrel, példa H.M vagy karolina tündérhínár is van évek óta.

Maga a világítási idő nem befolyásoló tényező, sőt értelmetlenné teszi az akvarisztikát, mivel nem lehet látni az akváriumot.

Rossz a szűrésed és a hozzá társított erős színspektrum, gyengébb színspektrum kell, vagyis kevesebb piros, kék, ki kell tapasztalni mi az optimális.

Töltetmódosítás után algát kell ritkítani, kb 4-8 hét múlva ha nem jön vissza az alga, a mechanikus tisztítás után, akkor jó úton jársz.

Sok növényes csövet próbáltam java x..t se ér, a grolux az ami egyedül bevált, hailea csövet nem próbáltam, érett szűrőnél megfelelő ismeretekkel lehet növényes csövet tenni, kezdésnek nem célszerű.

2014. aug. 27. 21:48
 24/25 anonim ***** válasza:

#22-es kommenthez:

Igen, egyelőre szerintem az elég. Aztán ha ezt megcsináltad, vársz 1-2 hónapot, és meglátod, mi hogy változik. És annak függvényében vagy úgy hagyod, vagy módosítgatsz még itt-ott, ahogy a dolog kívánja.

2014. aug. 28. 16:20
 25/25 anonim ***** válasza:
És igen, utólag olvastam az előző választ, az is igaz, hogy érdemes lenne első körben azt a piros csövet is lecserélni, vagy egy kevésbé szélsőséges növényesre, vagy egy semleges napfényesre.
2014. aug. 28. 16:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!