Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » 112L akvárium berendezésében...

112L akvárium berendezésében kéne segítség. Milyen halak legyenek? A halakból mennyi? Belső vagy külső szűrő, milyen árban vannak? Élő növényzettel szeretném. Kezdő akvarista vagyok.

Figyelt kérdés

2014. júl. 29. 13:32
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

érdemes egy belső és egy kulső szűrőt venni :) belsőből nekem eheim van ami elég drága de megéri mert kb örök élet :D 6 éve van meg és eddig csak a tapadókorongokat és a szivacsot kellett cserélni mert elhasználódtak :) , külső szűrőből meg az atman-t ajánlom ekkora akváriumhoz kb 20-25 ezer lesz, szóval a 2 szűrő max 30 ezer ami évtizedekig jó lehet :D ,világítás van? tető stb? nézegess akváriumokat youtube on, hátha valamelyik megtetszik, én szeretem a biotop szerű akváriumokat, amiben a halak közel egy kontinensről valók, diszhal.info -n nézelődj kicsit :) /az akváriumnak 1 hétig mennie kell csak vizzel+aljzattal aztán 0.5-1 hétig növényekkel és csak ezután jöhetnek a halak/ olvass sokat a témában! , szerintem kezdésnek ezek jó összeállítások /én ilyen akváriumot csinálnék :D / ázsiai biotóp SZERŰ : aljzati halnak 5db khuli-khuli /kell nekik buvóhely/ rajhalnak 10-12 szumátrai diszmárna vagy 8 üvegharcsa, és 2-3 palacsinta algaevő, Dél-Amerikai biotóp SZERŰ: aljzatra 5-10 db szám közti páncélosharcsa /amelyik faj tetszik de inkább csak max 5cm re növők hogy több férjen bele mert csapatosak/ rajhalnak pedig valami lazacéle, itt van éhány általam tartott és könnyűnek mondható /ezekből legalább 10et, csak az egyik fajból természetesen:D : kolumbiai lazac, sima neonhal /ebből mehet 12-15 is/ , baltahasú lazac /csíkos/ , ferdénúszó pontylazac, fekete neonhal stb [link] :D

és ide még esetleg egy pár valamiféle törpesügért majd a késöbbiekben de azok nem kezdőknek való halak azért :) , az élelmezés is fontos, 80% ban fagyasztott eledellel etess /artémia,szúnyoglárva, páncélosharcsáknak tubifex/ és csak 20% ha nagyon nincs időd megvárni míg kiolvad a kaja vagy ismerős/rokon etet mert távol vagy, vagy csak kiegészítésként száraz műeleséget :), és hetente cseréld a víz 20-30% át, a növények közül pedig az anubias fajokat ajánlom, igaz ezek drágábbak mint a többi növény de ezerszer strapabíróbbak, nekem van olyan anubiasom amit még 6 éve vettem :D , olvass sokat és ne csak neten hanem könyvekből is, és nagyon néz utánna mindennek mielött megvásárlod :) ne itt várd a segítséget mert itt írhatnak hülyeséget is /remélem én azért nem azt teszem éppen :D /

2014. júl. 29. 19:02
 2/20 anonim ***** válasza:

Lényegében a szűrés, halak, növények, világítás, összefügg.

Példa gyenge szűrő, akkor kisebb halak, jól metszhető gyors növekedésű de nem túl nagy növények a világítás erejéhez igazítva.

Erős, külső szűrő, akkor lehetnek nagyobb testű halak, nagyobb, jól metszhető növények, lehetnek kisebb növények is a fényhez igazítva.

Példa egy nagyobb belső szűrőnél lehetne 10-15 neonhal, mellé garnélák, olyan növényekkel amelyek nem fogják meg az áramlást, tehát nem túl nagyok de metszhetőek.

Növényválasztás példa itt: [link]

Vagy itt: [link]

Halaknál lényeges a vízparaméter, menyire kemény a vized, vannak kimondott lágy vizes halak, nekik lágyítani kell a vizet akkor hosszú életük lesz.

Egy 200 ft neptun tesztel tudod ellenőrizni a vizedet.

2014. júl. 29. 19:22
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Halaknál nézz körbe a kereskedésbe mi a kínálat, melyik tetszik, utána a neten ki lehet keresni az igényeiket. De itt is segítenek neked.

Halaknál példa ez: [link]

Vagy ez: [link]

Lehet szűkíteni fent.

2014. júl. 29. 19:27
 4/20 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm a válaszokat. Lenne még 1 kérdésem, tetszik nekem a vitorlás hal ezt a halat ebben a méretű akváriumban lehet tartani? És milyen halakkal lehet együtt tartani? :)
2014. júl. 29. 21:54
 5/20 anonim ***** válasza:

Borzalmasan nehéz szokott lenni a kezdés, lediktálok egy akvát, van egy 115 literesem, hasonló űrtartalom mint a tiéd, az arányok mások.

Képgaléria: [link]

Ez kerek 5 hónap képekben, lassan alakult ki idő hiányában a 11-12 kép két hete készült, az akváriumnak kell még 2-3 hónap.

Akvárium 12.000 ft volt zárt fedővel, használtan 1x15 watt világítással, tettem a gyári mellé két fénycsövet, így 45 watt lett, a polifoam alátét 5-600 ft volt barkácsboltban.

A világítás tuning így készült: (ez másik akvárium) [link]

Kapott a fedő egy számítógépes boltokban kapható pc ventilátort dc adapterrel, ez csak az etető nyílásra van téve csúszásgátlókkal (már fekete a szig szalag)

http://www.youtube.com/watch?v=gzKSICzDIyc

Ajzat JBL manado, agyag talaj, jó a baktériumoknak, 10 liter 4000 ft

A kövek bazalt kövek, tüzépeken, kő lerakatoknál lehet kapni, egy szatyorral talán 300ft

A szűrés tetratec ex600 lett, a gyári szivacsok és kerámia mellé vettem 1 liter siporaxot, 100 gramm jbl perlont.

A szűrő használt volt de jó állapotban, a plusz szűrőanyaggal 16000 ft újonnan 25000 ft körül van a szűrőanyag cserével.

Növényzet, az nálam szaporodott, nem túl drága növények talán 2000-3000 ft az egész, hólyagos vizitkehely, karolina tündérhínár, vallizneria, apró fogú tüskés hínár, bokros Echinodorus, indiai vizicsillag, javai moha, gömb moha.

Tápozás: easy life profito napi 2ml, a növények gyökeréhez táptabletta.

Fenti karbantartása, hetente le engedem a vízoszlop 30%-át, közben a nyomó ág csapján zárok a szűrőnél, egy mosogató szivacs dörzsi felével letakarítom az üveget, majd visszatöltöm állott pihentetett vízzel. Kívülről ecetes vízzel átmosom az üveget, majd letörlőm papírtörlővel. Kb havonta metszés, a külső szürőket 3-6 havonta elég takarítani, főleg a csöveket.

Van egy belső szűrő is, ez arra hivatott, hogy soha ne keljen talajt porszívózni, etetés után bedugom rövid időre.

Fenti egy nagy terhelésű társas, én öreg halakat tartok benne, illetve fiatal növendék halakat.

Ez példa egy gondolom tiéddel megegyező aránnyal rendelkező társas: [link]

Növényzet ugyanaz, kivétel a H.M (Hemianthus micranthemoides) a kicsi előtéri növény.

Utóbbi is egy nagyobb terhelésre készült társas, 2011-es indítással, egy 2007-es akva dolgaival lett indítva.

Egy 2013-as átrendezésnél ilyen volt: [link]

Röviden, példa van a 112 literes akvád, abba teszel 3 kék gurámit, 4 sziámi ormányos márnát, 6 páncélos harcsát akkor az egy "nagy terhelésű" akvárium lesz, erős külső szűrő kell, dús növényzet ami felveszi a halak által termelt nitrogént némi káliumos táp kíséretében.

A fenti 3 halfaj szinte észre sem veszi egymást az akváriumban, levegőnek nézik egymást és külön rétegekben is közlekednek, a gurámi fenn, a márna a bokros növényeken lebzsel, a harcsa a talajt túrja.

Fentiek egyszerű társas akvák, télen lesz több időm akkor belekezdek valami növényesbe, de nem biztos, nekem az kicsit idegen, sok vele a macera, nézni jobban szeretem az akvákat mint sűrűn benne lenni.

2014. júl. 29. 22:19
 6/20 anonim ***** válasza:

"Rendben köszönöm a válaszokat. Lenne még 1 kérdésem, tetszik nekem a vitorlás hal ezt a halat ebben a méretű akváriumban lehet tartani? És milyen halakkal lehet együtt tartani? :)"

Kicsi neki, a vitorlásnak inkább egyedi méretű akva jó, 50-55 cm magas és 100 centi hosszú.

Az akváriumnál mindig a biológia a lényeg, egyensúlyt kell teremteni a halak szennyezése és a növényzet vagy a vízcserék között.

Átlagosan ha nem szisztematikusan van felépítve akkor csak alga van, a halak is rövid életűek.

Tehát nem azon múlik, hogy van egy üveged és legyen benne valamilyen hal.

Ez példa nagyon jó kezdésnek: [link]

Ha jó az indulás akkor soha nem lesz probléma az akváriummal, csak nézni kell évekig, nagy hangsújt kell fektetni rá.

2014. júl. 29. 22:29
 7/20 A kérdező kommentje:

Köszi az infot :)

De akkor vissza térve milyen halakkal tudom össze tenni a vitorláshalat és mekkora aksiba lehet tartani? És ha 2 vitorlást szeretnék akkor mit kell tennem? És milyen halakkal lehet tartani őket szintén?

2014. júl. 29. 22:37
 8/20 anonim ***** válasza:

A vitorlás egy hosszú életű hal, szerintem a legunalmasabb halak egyike, nem tudom meddig él pontosan én 10 évesen adtam el őket akváriummal együtt.

Nem túl hosszú de magas hal, egy 100x 50-55X 45-50 akva jó neki, tud közlekedni benne ha megnő. Tehát 250 liter körül jó neki, egy izmosabb külső kell tetra 1200 vagy JBL 1500 jó lehet, mellé valami 700 literes belső.

Talajnak jó a rostált sóder. Halak, nálam páncélos harcsákkal és közönséges algaevőkkel voltak együtt nem igazán bántották őket.

A vitorlásokat kell utoljára tenni, a kereskedésben hosszú ideig kell figyelni a halakat, amelyek a tárolóban kötekednek mellőzni kell, azokból kell választani amelyek egymás mellett úszkálnak és teljesen passzívak egymással, nehéz a választás de figyelni kell rá.

250 literbe lehet 4, de abból 1 vagy kettő lehet elpusztul megöli a kivált pár, sajnos nem igazán lehet megkülönböztetni a nemeket.

Nekem 4 volt pár év múlva nem emlékszem menyi idő egyet megöltek, maradt 3 azok békében voltak, lehet 1 hím és 2 nőstény maradt.

Területvédők erre figyelni kell, példa raknak melléjük sokan neonokat, mire bolondok lesznek azok már úgysem élnek, de az új neonokat már nem fogadják el.

2014. júl. 29. 23:05
 9/20 A kérdező kommentje:
Oks köszi akkor a vitorláshal tervet majd egy nagyobb aksira hagyom mikor tapasztaltabb leszek. :) DE a 112L aksiba a Dél- Amerikai biotóp teszik írnátok pár lehetőséget? azt megköszönném :)
2014. júl. 30. 12:40
 10/20 A kérdező kommentje:
*tetszik
2014. júl. 30. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!