Adott egy Tertatec EX600as kűlső szűrő egy 112 literes akváriumban! Jól vannak-e a szűrőanyagok elhelyezve?
A bio szűrőanyag elé én több szivacsot tennék.
Alsó kerámia, rá szivacs.
Középső, szivacs rá bio.
Fölső, bio, aktiv szén kuka.
Egy szivaccsal kevesebb van, 2 jár a 600 nál, 2,5 rekesz szűrőanyagod van 3 helyett ha kidobod az aktiv szenet.
v1 Lehet olyan, alsó kerámia, rá gazdabolt rashel zsák, krumplis zsák (20-30 ft) középső rekesz szivacs, fölső rekesz bio.
v2 Alsó kerámia, rá krumplis zsák, középső szivacs rá bio, fölső tálca bio befejezés szivacs.
A V1 ha sok hal van, több az ürülék.
A v2 ha kevesebb hal van, nem kell annyira óvni a biót.
Persze a rashel zsák helyett vehetsz 1 tábla szivacsot.
Esetleg kidobod a kerámiát, veszel 1 liter siporaxot, 0,5 liter alulra, a kerámia helyére, 0,5 literrel kitöltöd a hiányzó 0.5 liter szűrőanyagot.
Példa alulra siporax rá szivacs, középső szivacs rá siporax szivacs, fölső a bio szűrőanyagod.
Én az utolsót választanám, de lehet krumplis zsák, vagy még egy szivacs tábla is, ez már rád van bízva, ha nagyobb az akva terhelése én betennék 1 liter siporaxot.
"Példa alulra siporax rá szivacs, középső szivacs rá siporax szivacs, fölső a bio szűrőanyagod"
Jav középső szivacs rá siporax, nincs a tetején szivacs.
Az ista szűrőanyagot nem ismerem, én mindegyik külsőmbe siporaxot és szivacsot használok, kerámiát kivettem.
Most ahogy van az nem jó, a tetra szivacs elég ritka, koszos lesz a bio szűrőanyagod.
"Olvastam több helyen,hogy a legalsó kosárba pazarlás siporaxot tenni!"
A kerámia semmire nem jó, valamennyit ülepít, megtöri az áramlást. Az érdes felületű siporax sokkal több szennyeződést megfog, így jól teljesít alul is, neked 0.5 liter szűrőanyag hiányzik, a siproax 1 literes kiszerelésben van ha nem teszel alulra akkor a megy a 0.5 liter a szekrénybe.
Felsoroltam fentebb az alternatívákat, ahogy most van az nem jó, olvass vissza.
Példa tetra ex 700 az 4 kosaras, 4 szivacs jár hozzá, ott is 2 réteget tesznek a bio elé, van aki befejezésnek is tesz, a kettő réteg kell a bio elé.
Így már jó, az aktív szén felesleges, csak foglalja a helyet, főleg ha már telítődött.
0,5 liter szűrőanyag sokat számít, főleg ha 112 literes az akva, ha van rá mód akkor szerintem vegyél, írtam alternatívákat fentebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!