Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Vallisneria gondok?

Vallisneria gondok?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Vallisneriáim levelei elég csúnyák, mi lehet a gond? 200l akva kb 0.45w/l fény. A többi növényem szépen megvan, nőnek is (anubias, fodros vizikalász). Elvileg a vallisneria sem igényesebb növény, soha nem tápoztam a növényeket és mindig elvoltak, növögettek de ezek nem akarnak csak dobják el a leveleket apránként. Kb 1.5 hónapja kerültek be, a gyökerük erősödött. Lehet, hogy a gyökerekhez dolgozza fel a tápanyagokat? Vegyek valami gyökértápot vagy inkább folyékonyat?

2014. máj. 15. 16:49
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
hát akkor ez lehet több dolog is, túltelepítve nincs, a szűrés elvileg beállt (tetra ex1200 3l siporax és perlont is használok) szintén 1.5hónapja indult a szűrő is
2014. máj. 16. 12:13
 12/17 anonim ***** válasza:

Tetratecnél semmi az 1,5 hónap, talán 5-6 hónap, nagyon ritkák azok a fekete szivacsok.

A JBL külsőimnél a 20-as szivacsok fél év után dolgoztak rendesen, a 30-as szivacs viszont barnul és nyálkásodik rendesen 2 hónap után.

Annyiból jó, hogy ritkán kell takarítani, sőt nem is szabad nyitogatni.

Most takarítottam az egyik külsőmet, kitakarítottam a csöveket, meg a legfölső szivacsot kimostam, 10 hónapot ment kinyitás nélkül, a többi töltet maradt úgy ahogy van.

2014. máj. 16. 12:33
 13/17 A kérdező kommentje:
mondjuk nekem nincs semmi szűrés mellette, ez van belőve bio-mechanikaira, kicsit aggódok is a perlon miatt, hogy használjak e a jövőben vagy sem mert elég sokan mondják, hogy hamar telítődik, viszont ahogy te is mondtad nagyon ritkák a szivacsai és gondoltam az a vékonyka gyári perlon elkél oda
2014. máj. 16. 12:37
 14/17 anonim ***** válasza:

Szerintem 3-4 hónap múlva kiveheted a perlont, a többi töltetet én békén hagynám, nekem nem régóta van egy tetra, semmit nem csinált az apró szennyeződésekkel, muszáj volt betenni perlont nagyon koszos volt a víz.

Jbl perlont vettem 700 ft/ 100 gramm, kb 2,5 méter.

Ismerősöm tetrába használja 6 havonta kidobja a szűrőből, beteszi az újat, a többihez nem nyúl, max csöveket takarít. 100 gramm neki több évig elég.

Idő kell, hogy beérjenek a szivacsok, jó sok idő.

A baktériumok ettől függetlenül már dolgoznak.

2014. máj. 16. 12:52
 15/17 A kérdező kommentje:
Még semmiképp nem bontom meg mert 1.5hónap után ugyanolyan az áramlás mint indításkor így gyári perlonnal is. Viszont akkor rendelek majd hozzá gyári perlont és takarításkor csak kicserélem meg kipucolom az ülepítő részt! A csövek szépen koszolódnak, ilyen barnás meg foltos lerakódások vannak rajta, gondolom alga de még épphogy olyan.
2014. máj. 16. 13:11
 16/17 anonim ***** válasza:

A csövekben nem alga van, illetve lehet az is.

A JBL szerint:

"A tömlőkben baktériumok telepednek le, melyek nyálkaképződést okoznak és ezzel lényegesen akadályozhatják a víz áramlását. Algásodásra csak erős fénybehatásnál kerül sor. Ezért tisztítsa meg rendszeresen a tömlőket egy tisztítókefével"

Lényegében egy aerob nyálka amit baktériumok leptek el.

2014. máj. 16. 17:12
 17/17 A kérdező kommentje:
Hát fény nem éri a csöveket, pláne a szekrényen belül. Amíg nem rondít bele nagyon az áramlásba addig békén hagyon az egészet! Köszi a válaszaid! :)
2014. máj. 17. 08:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!