Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől pusztul a vallisneria?

Pusisz kérdése:

Mitől pusztul a vallisneria?

Figyelt kérdés

Közönséges valiznéria. kb 130 literes aki(azért kb, mert 320 literes de az egyik oldalon van az összes világítótest), 55 cm vízmélység, közepes kvarchomok, JBL tápgolyó, Happy-Life Happy plant folyékony táp, 92 Watt világítás.

A növény ültetés után 2,5 hónapig burjánzott, új hajtások, stb. Alig győztem irtani. Azután visszavágtam a tetejét, meg néhány sarjtövet lecsíptem ami nagyon messzire lelépett... Azóta barnul a vége, egy mm-t sem nőtt, a kis hajtások, elhalványodtak, tőből rothadnak a levelek.. Ők nem veszik fel a tápanyagot, cserébe az algák igen.. :D

2014. jan. 7. 20:04
 1/7 Pendulum92 ***** válasza:
Tehát egy ideig jól nőtt, aztán abbahagyta. Abból kiindulva, hogy valószínűleg nagyon nitrátigényes növény, szerintem már nincs elég nitrát a vizedben az erőteljes fejlődéshez, ezért szenved. Ha megmérnéd az jó lenne, mert alá tudnád támasztani az elméletemet, kb 3 ezer forint egy teszt.
2014. jan. 7. 20:16
 2/7 A kérdező kommentje:

Tegyük fel, hogy alacsony. hogyan a legegyszerűbb pótolni? Most érkezik postán (a héten): Easy Life profitó és easy carbo páros..

Milyen tesztet ajánlasz? A kövi héten lesz belőle vmi, itthon fekszek, mert elkapott vmi kór :D

2014. jan. 7. 21:13
 3/7 A kérdező kommentje:

Olvasgattam, mindenki a nitrát többlettel küzd, gyengén szűrt akváriumoknál.. Túlszűrt akvárium ugye nincs, csak az enyém? Vannak halak bőven elméletileg trágyáznak rendesen...

Van két ancim is. Olvastam, hogy lerágják a valiznéria felületét is az algával együtt, attól is fakulhatnak...

2014. jan. 7. 21:23
 4/7 Pendulum92 ***** válasza:

Tisztázzunk egy dolgot: a szűrésnek nem sok köze van a nitráthoz, kivéve ha szárazföldi növényeket is teszel a rendszerbe.

A nitrát bontásához anoxiás körülmények kellenek, ami egy szűrőben nem valósul meg, így halmozódik a nitrát. Két módon kerülhet ki a vízből: vízcsere és a növények nitrogénfelvétele.

Előfordulhat, hogy ha a halak keveset ürítenek, a növények felveszik az összes nitrátot. Miután a tartalékaik kiapadtak, elkezdenek sorvadni.

A nitrát pótlására a legegyszerűbb valami macroelemes tápoldat, én GA macrot használok erre.

Enyém egy low-tech növényes, szintén profito és carbo az alaptáp, a macroval csak a foszfátot és a nitrátot tartom szinten.

Viszont ha nem nitrohénhiány, akkor valami macroelem hiányzik, azt a profito orvosolni fogja. Ha a használata után pár héttel sem javul a helyzet, szerezze be egy GA macrot, de előtte mérj nitrátot, kb bármilyen teszt jó egy hozzávetőleges méréshez.

2014. jan. 7. 22:50
 5/7 Pendulum92 ***** válasza:
Bicsánat, tehát ha nem nitrogénhiány, akkor valami MICRO elem hiány lesz, amit orvosol a profito, ami ugye microelemeket tartalmaz, és káliumot.
2014. jan. 7. 22:52
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a korrekt választ.. Megint tanultam valamit. :) Megvárom a tápot, 2 hét múlva jelzem a változást... Remélem pozitív lesz!
2014. jan. 8. 08:12
 7/7 anonim ***** válasza:

Vallisneriánál több minden lehet.

Gyökérzet, hajlamos a tőrothadásra, nyúlj a gyökerekhez lazítsd meg a talajt és mindig ügyelj rá hogy pár gyökér szál kilógjon a talajból.

Sziklevél, ügyelni kell hogy pár mm-t láss a gyökérzetből ne legyen nagyon betemetve a növény.

Levelek, néha két ujj közé fogva végig kell simítani hogy tiszták maradjanak a sejtfalak.

Vízfelszín, 1-2 cm-el a vízfelszín alatt kell tartani a leveleket áramlással, ne közvetlen a vízfelszínen legyenek könnyen kiszáradnak és bebarnulnak a levelek.

Tápozás, nitrogén amennyi van azt szereti, káliumbók elég kajak az igénye, profitóra jól reagál.

Carbónál ügyelni kell hogy nehogy telibe verje a leveleit, tőle messze injekciós tűvel csepegtetni.

Ha nagyon letömörödő talaj van akkor nem árt néha meglazítani jó alaposan a gyökérzetet, ha nagyon stagnál akkor átültetés, gyökér visszametszés sem árt.

Metszés, metszés után kb 1 nappal rá kell nézni a levelekre, ha foszlik vagy nagyon barnul a vágás akkor 1-2 cm-t még le kell vágni. Úgy vettem észre hogy metszésnél célszerű az összes levelet vágni ami megnőtt mivel a metszetlen levél indul tovább a növekedésben, a metszett hajlamos stagnálni és be barnul.

2014. jan. 8. 09:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!