Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Az akvarisztikában ez mennyit...

Az akvarisztikában ez mennyit jelent?

Figyelt kérdés

Most akarok akváriumot inditani egy 100 literest, de már az elején elakadtam. A tápozásnál olvastam, hogy függ a fénytől az akvárium méretétől és , hogy mennyi növény van benne. Az első kettőt értem, de mennyi számit kevés,

közepes, vagy sok növénynek egy ekkora akváriumban?

2014. máj. 12. 07:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem nem a növények mennyiségétől, hanem az igényességétől függ inkább. Elég összetett a dolog, először el kellene döntened, hogy milyen akváriumot szeretnél, illetve mennyit szánsz rá. Ha sok szép növényt szeretnél, akkor a Szűrés-fény-tápozás-CO2 között kell megtalálni az egyensúlyt.
2014. máj. 12. 08:21
 2/11 A kérdező kommentje:
Ettöl aztán nem lettem okosabb.
2014. máj. 12. 08:31
 3/11 A kérdező kommentje:
CO2 nem lesz esetleg carbo, világitás 2x24 W T5
2014. máj. 12. 08:43
 4/11 vizipityu ***** válasza:

Pedig az első válaszadó hasznos dolgokat írt. Na de mit is mondott a kolléga:

"Szerintem nem a növények mennyiségétől, hanem az igényességétől függ inkább."

Tehát nem az számít, hány szál növény van, hanem milyen igényeik vannak az egyes növényeknek (fény, tápozás, CO2...).

"Elég összetett a dolog, először el kellene döntened, hogy milyen akváriumot szeretnél, illetve mennyit szánsz rá."

El kell döntened, hogy milyen akváriumot szeretnél (sügeres, trópusi halas, növényes....), illetve mennyit szánsz rá (pénz és idő).

"Ha sok szép növényt szeretnél, akkor a Szűrés-fény-tápozás-CO2 között kell megtalálni az egyensúlyt."

Tehát a biológiai szűrés, fény nagysága, növénytápozás, CO2 adagolás egyvelegéből találd meg az egyensúlyt.

(bár alacsonyabb fénnyel nagynyomású CO2 nélkül is lehet növényezni).

Ezek alapján érzésem szerint az első válaszadó hasznos választ adott...

Kérdésed:

Mi számít kevés vagy sok növénynek egy akváriumban a tápozás miatt?

Erre írta, hogy a növények igényei határozzák meg nem a növények mennyisége.

2014. máj. 12. 08:47
 5/11 Platypus ***** válasza:
100%

A növények mennyisége elméletben fontos. A gyakorlatban az adott típusú akváriumhoz való tápok adagolásába már eleve beleszámolták, jellemzően mennyi növényt tartanak olyan körülmények mellett az emberek. A kommersz tápok, mint a Sera, JBL, Tetra meg ilyesmik közepes fényerőhöz valók. Itt lehet sok növény, de igazán sűrű nem lehet az akvárium, mert a növények árnyékolják egymást, a világítás meg túl gyenge hogy ezt kompenzálja. Ezzel szemben egy "növényes" táp, mint a tropica vagy a GA cuccai erős fényhez valók, és számoltak vele hogy több a növény mint a víz az akváriumban.

Ez itt például egy közepesen világított, közepesen fényigényes és közepes mennyiségű növénnyel telepített akvárium: [link]

Ez meg egy intenzíven világított, fényigényes növényekkel sűrűn telepített és erős tápozást igénylő akvárium:

[link]

A kakukktojás - kevés növény de igényesek, ezeknek tökéletes ugyanaz a tápozás, mint ami az előző dzsungelsűrű akváriumhoz kell:

[link]

2014. máj. 12. 08:59
 6/11 anonim ***** válasza:

kiválasztottam itt könnyen tarthatót, válogass:

[link]

2014. máj. 12. 10:48
 7/11 A kérdező kommentje:
Én is tudom hogy a hármas triumvirátus /fény táp co2/ belövése a szép akvárium ismérve. Csak a mennyi növény mennyi táp okozott gondot. Most már látom mennyi az annyi, legalább is növényből. A válaszaitok és a kérdésre küldött képek sokat segitettek. Szép napot mindenkinek.
2014. máj. 12. 12:10
 8/11 anonim ***** válasza:

A növényeket ha kezdetben nem tápozod, 1 hónapnyi tápanyag még általában marad bennük, csak utána jönnek a táphiányos tünetek. Pl vas, kálium, magnézium, nitrogénhiánynál sárgulni kezdenek a levelek.

Fény hiánynál barnulnak általában. Ezt lehet látni. Ha látod akkor adj neki tápot, hát ennyi.

2014. máj. 12. 18:48
 9/11 anonim ***** válasza:

"Én is tudom hogy a hármas triumvirátus /fény táp co2/ belövése a szép akvárium ismérve."

Nem jól tudod. A szűrés legalább olyan fontos, mint a másik három amit felsoroltál. De majd megtapasztalod a saját bőrödön (akváriumodon). :D

2014. máj. 13. 08:26
 10/11 Pendulum92 ***** válasza:
100%

Nem lehet nulla tapasztalattal "profi növényessé" képezni magad. Kezdj bele, majd közben megtanulod a fontosabb a dolgokat, saját bőrödön + utánaolvasás. Finomítani a dolgokat úgyis csak ezután tudod majd.

Alapvető instukciók sok helyen fentvannak az interneten. Ha ezeket követed, nem lőhetsz nagyon mellé.

Ajánlom a greenaqua.hu oldalt, a magyar növényezés fellegvára.

2014. máj. 13. 08:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!